發新話題

請教SET鏡問題

引用:
原帖由 ContractKiller 於 24-2-2015 22:05 發表
Thx [讀萬卷書不如睇幾段片]
要Set過鳥....==
不過我天台大風,Set得吾係好好...
BB 始終太輕, 有外在因素影響, 你的results are non-repeatable...ie. lots of effort yet reaching point of diminishing returns

回覆 16# 的帖子

可能要找一日Book室內Set鏡...==

師兄,恕我直言,我匆匆一看,覺得你浪費精神...

簡化D再講:
1.玩具野本身就不穩定
2.槍吾穩定,set乜都無用,所以要用普通sight set槍先...
3.比乜鏡你都好,用於玩具,你當佢係一個有十字線既望遠鏡則可,其他功能你用不上.點set,落場都係靠自己就住就住
4.set 鏡,睇番#8
5.去一個正統的室內無風30m靶道set,例如M4
6.你打game定打靶先?打game的睇3,打靶的由頭睇多次

所以點解有人裝紅點鏡去打靶,因為鏡永遠係set吾完
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

1.比乜鏡你都好,用於玩具,你當佢係一個有十字線既望遠鏡則可,其他功能你用不上.點set,落場都係靠自己就住就住
2.set 鏡,睇番#8
3..去一個正統的室內無風30m靶道set,例如M4

我於#8的想法:
假設槍穩定了,彈道如下:
用0.25珠,A是彈道起始點,B是彈道最高點.(B-A)除2=C.C是應該歸零處.咁你以後打A至B的有效射程時,最多就一就上下便可擊中
用0.2珠,D是彈道起始點,E是彈道最高點.(E-D)除2=F.F是應該歸零處.咁你以後打D至E的有效射程時,最多就一就上下便可擊中

附件

24-2-2015 22:34

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 ContractKiller 於 24-2-2015 22:16 發表
可能要找一日Book室內Set鏡...==
去NN4! 有30米靶場!

引用:
原帖由 rho837 於 24-2-2015 23:12 發表

贊助商好似出得名,唔洗咁神秘

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-2-2015 22:18 發表
師兄,恕我直言,我匆匆一看,覺得你浪費精神...

簡化D再講:
1.玩具野本身就不穩定
2.槍吾穩定,set乜都無用,所以要用普通sight set槍先...
3.比乜鏡你都好,用於玩具,你當佢係一個有十字線既望遠鏡則可,其他功能你用不上.點set,落場都係靠自己就住就住
依個真, 其實之前打果第一場, 我支L96一早SET好晒, 不過落到場用相差好多, 好多時準到射吾到....==

引用:
原帖由 rho837 於 24-2-2015 23:12 發表

本來想今日去, 不過怕一來去到先知支野吾夠30M大力, 二來我吾夠兩個袋拿兩支去, 所以應該下星期先

引用:
原帖由 m11.man 於 24-2-2015 23:18 發表

贊助商好似出得名,唔洗咁神秘
我都係係依度找到M4

我今日去咗喇,好好招呼

引用:
原帖由 m11.man 於 25-2-2015 03:17 發表
我今日去咗喇,好好招呼
C兄可以講來聽下Ma??

引用:
原帖由 ContractKiller 於 25-2-2015 05:30 發表

C兄可以講來聽下Ma??
與其我地寫到手斷,不如你上去參觀下。。。佢地遲D仲搞公開賽添!

《河湟有感》司空圖

有電動靶!可以每五米一段段距離挍槍!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-2-2015 08:27 發表

與其我地寫到手斷,不如你上去參觀下。。。佢地遲D仲搞公開賽添!
引用:
原帖由 rho837 於 25-2-2015 09:47 發表
有電動靶!可以每五米一段段距離挍槍!
Sure^^ thx a lot C兄!

引用:
原帖由 ContractKiller 於 25-2-2015 09:48 發表

Sure^^ thx a lot C兄!
鏡問L兄,set槍問下其他師兄,點狙又問下其他師兄,呢度好多隱世高人

我上次玩狙都係十N年前玩APS,意見僅供參考

《河湟有感》司空圖

發新話題