發新話題

[WE] MK18MOD0終於完成啦

wow去邊鼠班到粒SW02番來?

題外話..
RAS 與RIS 結構唔同,
兩者中RAS 是較精確及結實,
KAC生產RAS精確度係唔超過2 MOA既差誤.
而精確既代價, 係限制左槍管在導氣孔後直徑需要是在 0.835" 至0.855"範圍之內, 不然裝唔到.

相反RIS 對比雖然唔算結實, 但可安裝更幼或更粗的槍管,
寬容度比RAS高,
例如Colt 特規的好粗10.3吋管..
所以早期SEALs 寧願揀RIS...

引用:
原帖由 Willard 於 14-3-2015 16:04 發表

在(醫悲)一個全新的 SW02 switch 要USD20O
即使用過的也要USD125,電筒巳有,我差這個還未到手。
有時...呢D已退役既野..中國...反而有大把...
雖然價錢唔會平得過醫悲好多, 但運費就平得多.

當然, 大把人又會話中國只有假野

引用:
原帖由 Willard 於 15-3-2015 09:27 發表

還有個小問題想請教各位師兄,網上爬文得悉VFC的AN/PEQ-15頗精細,
但缺點是膠質較軟容易凹陷變形,是否屬實呢?
你揾既會唔會係PEQ2 或 LA-5/PEQ 呢?
如果要做足, o甘最神髓就係o個pelican 盒

引用:
原帖由 Willard 於 15-3-2015 17:10 發表

在考慮其他款式與配件配搭的可行性。

如果這個可配合蛇牌的話
http://www.runinworkshop.com/product_detail.php?product_no=81#2
我係平面設計出身的,
只可以話,
不論BCM 或呢隻 Colt,
做稿o個位似乎冇乜要求,
字體字型闊窄字矩行矩
全部應要注意既細節都做得非常強差人意..

引用:
原帖由 gtoray 於 15-3-2015 18:33 發表

重點應在係咪跟足真品
而唔係以平面設計角度睇?
當時做稿那位似乎對字體闊窄, 字矩及行矩都不太敏感

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求高一點, 做法又會謹慎一點..
不過到頭來都係會串錯字...
http://www.ak47.net/archive/topic.html?b=3&f=123&t=573117

引用:
原帖由 rYaN 於 15-3-2015 23:24 發表

睇黎師兄你要求咁高,想請教下你,唔知用咩技術可以做到同真槍一模一樣呢?
因真槍通常都係起模沖壓字上去。
或者有邊間鋪可以介紹一下有得做沖壓字呢?
我要求唔高o架, 只係純粹當傾o下偈.
希望冇冒犯任何人.
Stamped mark 同 rollmarks 都好難用雷射做到一模一樣,
呢樣絕對同意,
起模沖壓或滾壓都好貴, 尤其是滾壓的rolls dies, 更加需要非常高昂既成本.
用laser係最合理的選擇.

但如果留意細節,
甘Stamp 同 roll 唔難睇得出製作時本質上的分別
例如最明顯係字與字之間的矩離, 若有心思去仿,
則可以在做 AI檔時, 花多一點時間心機,
嘗試做得更近似..
現在已很好, 只係尚有空間可以更精益求精

那該是井記 2010版了..
用放大鏡去睇, 就會見到一下一下的類似鑽咀印.

又題外話,
其實Colt 既合約早響2012年已完結,
搞左一排最後係FN用超低價中標, 足足比Colt 平上一半.
簽新約都已經係2年前既事了, 12萬支FN M4A1年前都開始交貨..
點解仲未有玩具係用FN 刻字架呢?

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-3-2015 16:57 發表

咦?!唔係“雷明燈“中標咩??
冇o左啦, 12年 Colt 玩上訴最後要再標過,
此時remington底價已通曬天, 被FN出更低價搶左.

但好得意..
Remington跟住即刻就攞左菲律賓軍隊換槍合約.

發新話題