發新話題

[WE] MK18MOD0終於完成啦

看完樓主的照片後我都有上去睇板,效果真的不錯。
我那枝MK18是蛇蛇的出品,個印同實物有很大出入,
要改必須換過lower receiver方可刻字及造印,
用返蛇蛇原廠的receiver要USD240左右,埋單接近3.5K。

師傅話可用WE的CQB/R來改,但部分配件要換過,現仍在考慮中。

回覆 53# 的帖子

rYaN 兄好
那個MK18的白色刻印比蛇蛇的精美得多!
其實以這個價錢足可以再砌枝新GBBR玩。
而WE的外觀與質感我亦滿意,現在等師傅報價後再決定。
還有一些小問題想向師兄求教,我砌的MK18是美海軍VBSS版,
請問前擔應該用RIS抑或RAS rail 呢?
紅點是否Aimpoint Comp M3?
謝謝

引用:
原帖由 FunggI 於 12-3-2015 18:52 發表

照道理MK18應該只會用番ris?
小弟新手 想知多D
應該是,因我枝M18在何B買,翻查該網站資料說跟槍是RAS,
但對過相片後應是RIS,我是新手感到疑惑所以有此一問。

引用:
原帖由 rYaN 於 13-3-2015 11:58 發表

比你參考下
http://www.firearmsworld.net/usa/m16/m4/cqbr.htm
之前,我是參照這篇文章的。
http://blog.xuite.net/gun_netmp5 ... E5%85%A5%E6%89%8B!!

多謝rYaN兄是資料  ,小弟要好好爬文惡補!

現在嘗試從台灣方面訂一個蛇蛇的無字lower receiver回來,
再拿去刻字造印,相信是比較慳錢的方法。

引用:
原帖由 loveless 於 13-3-2015 15:50 發表
題外話..
RAS 與RIS 結構唔同,
兩者中RAS 是較精確及結實,
KAC生產RAS精確度係唔超過2 MOA既差誤.
而精確既代價, 係限制左槍管在導氣孔後直徑需要是在 0.835" 至0.855"範圍之內, 不然裝唔到.

相反RIS 對比雖 ...
又知多些資料了,多謝 loveless 及眾師兄指導!

引用:
原帖由 goodsmile 於 5-3-2015 14:19 發表

肥仔吾算難揾姐~
在(醫悲)一個全新的 SW02 switch 要USD20O
即使用過的也要USD125,電筒巳有,我差這個還未到手。

引用:
原帖由 loveless 於 14-3-2015 16:16 發表

有時...呢D已退役既野..中國...反而有大把...
雖然價錢唔會平得過醫悲好多, 但運費就平得多.

當然, 大把人又會話中國只有假野
被師兄一言驚醒,往祖國一查就找到了,
少許使用痕跡的約六舊。

引用:
原帖由 FunggI 於 14-3-2015 19:40 發表
嘩...師兄好執著喎
小弟想砌支MOD0
打算就住相對容易搵到既配件黎砌
不過有財力的話執著自己鍾意既野真係幾過癮
其實我也受限於"筆直",用千多元只換走粒掣一定不會了,
唯有四圍查看剩餘物資,人棄我取,既環保又省錢。
有時小許執著+撞板慢慢又學到嘢。

引用:
原帖由 dickyan28 於 14-3-2015 19:52 發表
純粹路過
MK18 MOD0雖然唔係心目杯茶, 不過佢確實顯示左MWS模組化武器系統既優點, 以M4 upper配上M16 Lower
可惜玩具槍廠商們似乎响細節位上經常出錯, 特別係字型方面, 以致得出"神像態不 ...
把配件續件裝上,越發像樣。
可惜一望蛇蛇刻印,隔夜飯都嘔出!
槍身刻印有如畫龍點睛,希望盡快改善它。

還有個小問題想請教各位師兄,網上爬文得悉VFC的AN/PEQ-15頗精細,
但缺點是膠質較軟容易凹陷變形,是否屬實呢?

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 12:07 發表

你揾既會唔會係PEQ2 或 LA-5/PEQ 呢?
如果要做足, o甘最神髓就係o個pelican 盒
在考慮其他款式與配件配搭的可行性。

如果這個可配合蛇牌的話
http://www.runinworkshop.com/product_detail.php?product_no=81#2

其實我都有注意到,無奈......

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 19:01 發表

當時做稿那位似乎對字體闊窄, 字矩及行矩都不太敏感

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求 ...
我曾經詢問過標誌字形和隔距,與及刻線粗幼等等有無修改空間(我都有工業繪圖的基礎)
,但似乎有些與硬件和實際施工方面的限制存在。不過深刻字形方面我是覺得OK(在個人可接受範圍以內)的。

倆位師兄都有見地。
若業界本著精益求益精的宗旨,
不斷推陳出新就是我們的福氣。

引用:
原帖由 f22a 於 17-3-2015 14:46 發表
以玩具成槍來計,哩啲Marking真係冇得輸...

請問師兄是哪一個品牌?

我擁有的一枝舊金屬JAC M16A1氣槍,
造功有瑕疵但我頗喜歡它的字形。

附件

17-3-2015 19:09

發新話題