發新話題

求教救回金身刮蝕情況 (更新進度15/3)

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2015 10:59 發表
呀..填充物既屬性同密度, 始終同原材料有分別, 我覺得laser照打落去係會瀨野
如果填厚D,射得淺D又會唔會好D呢

我試過用幾次,此膠混合後十分難乾。未有成功。

如果用Laser時候出現深淺不一問題,可用畢地修補,但要有技巧。

預防比解決高明,先用火力大快速模式摸摸施工表面的底。混合膠厚度始終有限,底層鋁料能否深刻才是關鏈。先加工後上色可覆蓋燒燶痕跡。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 051039 於 12-3-2015 11:02 發表

如果填厚D,射得淺D又會唔會好D呢
不論深刻或淺射, 物料唔一樣, 表面受高溫時反應唔一樣, 好正常..
個人睇法係...如果諗住要laser雕野, 甘做法又會唔同
ie. 好似整珠寶o個班o甘, 用焊料或熔左既金屬去填充

即係同一件事, 當要求唔同o左, 應對既方案可能又會因應變o左, 但總會有方法..

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2015 11:36 發表

不論深刻或淺射, 物料唔一樣, 表面受高溫時反應唔一樣, 好正常..
個人睇法係...如果諗住要laser雕野, 甘做法又會唔同
ie. 好似整珠寶o個班o甘, 用焊料或熔左既金屬去填充

即係同一件事, 當要求唔同o左, 應對 ...
據so c fu講,呢隻野好難/好耐幾硬,控制溫度同濕度會唔會有幫助?

引用:
原帖由 051039 於 12-3-2015 11:57 發表

據so c fu講,呢隻野好難/好耐幾硬,控制溫度同濕度會唔會有幫助?
個人未遇過唔乾既情況, 唔識答

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2015 12:01 發表

個人未遇過唔乾既情況, 唔識答
鴨記有隻藍色盒自稱塑鋼土,夏天猜泥set位要快快手,冬天情況嚴重起來一日都唔會硬 ,所以錦問

引用:
原帖由 051039 於 12-3-2015 12:14 發表

鴨記有隻藍色盒自稱塑鋼土,夏天猜泥set位要快快手,冬天情況嚴重起來一日都唔會硬 ,所以錦問
但我用黎用去都係呢隻

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2015 12:21 發表

但我用黎用去都係呢隻
補充一下,擺左一日都唔硬最後擺正電腦散熱口幾個鐘就硬左,不過因為單向受熱,幾日後玩兩玩成舊從工件中甩出泥
所以就想知下呢隻Ti Epoxy固化係咪一樣好受溫度影響,不然就等夏天先整

當 epoxy resins混合硬化劑時, 本身就係熱能化學反應
成個世界每日千千萬萬億億件野靠epoxy結合, 斷估唔會只在夏天才搞o掛
o個次我好奇擺入雪櫃都冇事.

個人覺得:
硬化劑既比例會係重要, 混合得徹底會係重要, 結合表面夠粗糙去比resins抓緊會係重要
PS. 對我而言冇野係絕對, 通常遇上試極都唔得既情況, 我會放棄, 諗過其它辦法....

引用:
原帖由 loveless 於 11-3-2015 23:17 發表
各種方法其中一種..
我係用佢填補修平, 乾透後合理地硬

有興趣可以睇睇過程:
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ...
好 SMART

回覆 1# 的帖子

如果你只想補夠選擇剩,你可以鑽大和深一點個洞換粒大點珠子,
混合膠唔旱主因是混合不筠,

搭單問,我對飛甩雞毛鞋踭金屬裝飾片氧氣咗,可以用呢支嘢捽返令?

引用:
原帖由 reniless 於 24-3-2015 13:28 發表
搭單問,我對飛甩雞毛鞋踭金屬裝飾片氧氣咗,可以用呢支嘢捽返令?
!!

試o下
牙擦, 梳打粉開少少水, 輕力如前戲段愛撫一陣,
再用micro fiber布磨豆腐般抹,

引用:
原帖由 reniless 於 24-3-2015 13:28 發表
檸汁/醋/省銅水皆可

擦完揾少少梘水抹番

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
其實你玩槍定玩鞋架?!

《河湟有感》司空圖

發新話題