37 123
發新話題

新手買手槍, 望師兄指點

新手買手槍, 望師兄指點

小弟想重拾小時興趣玩手槍
爬過文後發現不少人都推薦 HI CAPA 5.1
而且看來TM(TOKYO MARUI)的品質比較好

Desert Eagle & MK23 算唔算好用
會唔會似HI CAPA有咁多件改呢

希望有師兄指點一下

另外是問一下手槍跟其他改裝配件的價格
例如買手槍及其他必須品的總額
又或者最應該改用什麼部件
讓小弟有預算
謝謝

馬記MK23其實難以類比, 因為DE同5.1都係gas blowback, 開槍果時滑架會學真槍咁退後, 有一定既後座力,
但mk23係non blowback...

改件上, 我估馬記碌mk23同de加埋既改件, 都未必有hi capa市面上既改件一成咁多...
馬記手槍800-1000蚊不等, 其實原裝已經好準, 一般打game其實都好夠, 必須品的話, 就是彈夾, 汽同bb彈吧吧...夾既兩舊水多d一隻, 汽既三十零四十蚊支...

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 RSC528486 於 14-4-2015 18:57 發表
小弟想重拾小時興趣玩手槍
爬過文後發現不少人都推薦 HI CAPA 5.1
而且看來TM(TOKYO MARUI)的品質比較好

http://chrono-airsoft.com/WebRoo ... 67E/0A0C/05E8/662C/ ...
剛好MARUI HI CAPA, DE , NBB MK23 在下都有,
醜話說前頭,MK23 跟DE 都非常大碌,不適合做SIDE ARM ,尤其DE 重得非常,如果是打CQB 一槍渣到尾則不在此限。

HI CAPA 改件甚多,主要都是IPSC 用,
如果一般玩家是CQB 或是副武器來說,加兩片BUFFER 膠,換條6.00/6.01 管提提力已經可以打得很開心,
喜歡的話可以換金身金管,但本身HI CAPA 已不是輕,換了金身更甚,市面有些鋁匣是FOR HI CAPA 的,
比原裝匣輕1 倍約少200 克,但用在槍上有點頭重腳輕,5.1 比4.3 更甚。

MK23 NBB 本身火力頗高,而加上消音管後更是靜得出奇,加上全膠身,手拉狙玩家用來做副武器一流,
唯補品不多,在下只見過精密管,其他不肯定,原裝L.A.M. 得個樣,功能近乎零,而由於要兼顧上彈動作,其扣壓長而重,需習慣。
另外槍套不易找,而MK23 整體SIZE 跟DE 是同級。

DE 相信是不少人的DREAM GUN ,但DREAM 還DREAM 實用性卻是一般,無論真槍跟玩具都是,
原裝MARUI 膠身後坐力一流,重量還好1100 克比一般手槍重一點但比起真槍2 KG 是輕極多。
射擊時音爆亦是很好聽,唯手拉上膛時,膠飛機撞上膠身那「卡」一聲膠得無比。DE 槍管跟HOP膠都是特虧跟MARUI M9 一般,
管跟膠都是特別一些不通用HICAPA = VSR 膠/管,槍管見過PDI 有補品,但膠則沒見過。
論DE 最靚仔補品當然是全金身,市面餘下應該得番吉打,出過三款,黑色、銀灰、鍍銀,後者改了出來後驚為天人,
但絕版多時得個恨字,之前QXF 有成品槍索價三、四千,有心人可以以財買爽。
市面餘下應該得黑色,在下剛好過了一把,改完後全重大概1600 克,重到飛起而且套件絕非直上,執到你死去活來,電批鑽咀沙紙鐵銼嘜都出齊先攪掂,
完全是搵自己病實,亦聽過有人唔識改夾硬裝連打都打唔響。幸好自己狗屎運改好後可以連扣清匣,後坐力比膠身更上一層樓,而且上膛時膠聲變鋁聲,
雖然不可能跟鋼音相比但已聽得舒服點。由於DE 是固定槍管關係,其準度相當不錯,做副武是不行了,直接拿來做主武器還實在一點。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 2# 的帖子

多謝師兄意見
又學到野
基本就係手槍, 額外彈匣, GAS同彈.

敢問師兄
小弟在FB睇見有店賣MARUI HI CAPA 5.1 $ 7XX
是一個相宜價格嗎?

回覆 3# 的帖子

多謝師兄
分晰得好清楚
受教受教
小弟都明白一追求完美就會面對無低深潭

小弟不習慣太重
應該都買HI CAPA

如果先保守地玩下先
先換鋁飛機座算唔算可以令手槍更耐用?

回覆 4# 的帖子

唔好用鋪頭真名 唔該睇睇版規。 (http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1) 第12條

槍 + 至少2匣  gas同彈隨你
我諗加埋都要起碼千3,4咁上下
預鬆啲好過到時唔夠錢

仲未計 槍袋,匣袋 個啲裝備

價格呢啲野自己搵啦,最好, 你心目中價錢  不等於  人地間鋪一定有個個價既野賣

回覆 6# 的帖子

一時失誤
唔好意思

多謝提點

引用:
原帖由 RSC528486 於 14-4-2015 21:04 發表
多謝師兄
分晰得好清楚
受教受教

小弟不習慣太重
應該都買HI CAPA

如果先保守地玩下先
膠飛機坐也足夠耐用了。

至於想要輕槍,其實很多,GLOCK 系,FN57 等也只是七百餘克,比HI CAPA 還輕不少
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 RSC528486 於 14-4-2015 21:04 發表
多謝師兄
分晰得好清楚
受教受教

小弟不習慣太重
應該都買HI CAPA

如果先保守地玩下先
其實,個人覺得改裝配件之類的東西,留待鎗本身出了問題再換也未遲,尤其你是選馬記這個品牌。
信不信由你,有時新鎗落地即改這改那的是會比原裝不改更容易壞,因為你破壞了廠方的預想設定,再加上改裝件的互相配合會不會有衝突?這也會加快本身的消耗,當然如果是經驗技師就不會有此問題,但像我這種普通使用者來說,個人就不推薦買回來即改。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

回覆 8# 的帖子

原本是這樣
小弟聽聞過GLOCK跟FN57
看似比較細小
手柄握感會不會差一點呢?

HI CAPA 變化又較大
好似比較吸引

回覆 9# 的帖子

明白, 感謝師兄
那麼加個瞄準器係一個理想的方案嗎?

回覆 10# 的帖子

視乎各下一千幾百買完槍同附件之後重有幾多閑錢同人力去執
手感好睇個人, 個人覺得5.1手感比glock好, 槍舖唔介意比人摸上手,  但切記揸下手就好, 唔好操作

我估你講瞄準器姐係指紅點鏡之類吧?
其實都係睇下閣下有冇需要同鐘唔鐘意加左鏡之後果個樣既姐
縮縮北行鳥 =口=

回覆 12# 的帖子

有同感呀師兄
小弟覺得外型同手柄形狀都是HI CAPA 比較合適呀
只係擔心自己識少少
去鎗鋪睇都只係阻到其他師兄買鎗
所以無去親身睇下試下

回覆 13# 的帖子

係紅點鏡呀
師兄心水清

紅點鏡係唔係可以方便昏暗時候瞄準?
會唔會好難調整?

小弟不才
師兄可以比D提議
買邊種為佳呢?

HI CAPA 5.1 + 額外MAG + 紅點鏡
應該係小弟吸收到師兄們既寶貴意見後既心水

37 123
發新話題