發新話題

新手買手槍, 望師兄指點

搭單問下剛才提到的FN57,它的問題解決了嗎?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 RSC528486 於 14-4-2015 23:51 發表
係紅點鏡呀
師兄心水清

紅點鏡係唔係可以方便昏暗時候瞄準?
會唔會好難調整?

小弟不才
師兄可以比D提議
買邊種為佳呢?

HI CAPA 5.1 + 額外MAG + 紅點鏡
應該係小弟吸收到師兄們既寶貴意見後既心水;kek ...
冇記錯既, 因為平時準星要前後對準晒先可以做到準確射擊,所以高速瞄準會難或要靠長期訓練,
而紅點冇左呢個問題(一望入去見到粒點就開得槍), 所以會提高瞄準速度同準繩度

hi capa有好多種,其實用起上黎都冇咩分別,
可以上google搵下,揀隻自己鐘意就好啦~ 調整唔會太難的, 都係左扭右扭慢慢試
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 RSC528486 於 14-4-2015 23:51 發表
係紅點鏡呀
師兄心水清

紅點鏡係唔係可以方便昏暗時候瞄準?
會唔會好難調整?

小弟不才
師兄可以比D提議
買邊種為佳呢?

HI CAPA 5.1 + 額外MAG + 紅點鏡
應該係小弟吸收到師兄們既寶貴意見後既心水;kek ...
如果你有裝紅點鏡的打算,5.1會是你最佳選擇,因為它是以這類目的而設計的鎗型,而且市面上改裝部件也比較多選擇。

雖然我對紅點鏡的知識很淺薄,其實視紅點鏡為“快瞄“會比較適當,雖說在昏暗環境也有助瞄準,但那不是它的設計主要目的。

而以我所知紅點鏡分為兩大類,分別為筒式和投射式,筒式價格相較之下比較便宜和有受環境光線影響較少的優點,但相對的問題是視場比較狹窄;而投射式則是剛好與之相反,視場和觀瞄都比較闊,但會比較容易受環境光影響和價格會比較貴。

最後也是最重要的,就是哪一種自己用的“順手“,這才是最重要,因為每人的使用習慣皆不相同,不能一慨而論。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 nishi 於 15-4-2015 12:07 AM 發表

冇記錯既, 因為平時準星要前後對準晒先可以做到準確射擊,所以高速瞄準會難或要靠長期訓練,
而紅點冇左呢個問題(一望入去見到粒點就開得槍), 所以會提高瞄準速度同準繩度

hi capa有好多種,其實用起上黎都冇咩 ...
明白哂, 小弟應該對GOVERNMENT MODEL有興趣
多謝師兄

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-4-2015 12:17 AM 發表

如果你有裝紅點鏡的打算,5.1會是你最佳選擇,因為它是以這類目的而設計的鎗型,而且市面上改裝部件也比較多選擇。

雖然我對紅點鏡的知識很淺薄,其實視紅點鏡為“快瞄“會比較適當,雖說在昏暗環境也有助瞄準 ...
多謝師兄既資訊
小弟見投射式紅點鏡$2XX
算唔算平呀?
另外可以更改紅點強度同準星形狀
係唔係算標準功能呢?

AIP(Army International Product)品質好嗎?
看似好多配件的價格都相宜

回覆 20# 的帖子

說起來慚愧 ,我對紅點鏡的認識只是流於概念和若干使用經驗上,對品牌和市場價格並不是太了解。

嗯,就以我個人的認知,在購買紅點鏡時,有一點要注意的,就是那個“紅點“是實在的一個紅點,還是散開的散焦,不論你的瞄“點“是圓的,“^“形還是其他形狀,如果看到瞄點有散開的現象,不要購買,因為這是對焦不良而成的,而這可能是廠方的品管或運送時所做成的次級品。

調整紅點的強度是標準設計,而可改變瞄點形狀則不是,紅點強度是讓你可以因應環境而作出調節,如強背景光的則調強,而相反則調弱等等,最重要的還是用的舒適。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

回覆 22# 的帖子

唔緊要啦師兄
多得你
小弟都學到唔少野

有無其他師兄可以比小弟一D配件牌子既意見呢?

不如講下筆直先?
It's time to face the truth.

大約$1500先啦師兄
HI CAPA 5.1 加配件

玩下先
等覺得自己稱得上有經驗先再諗大改

回覆 14# 的帖子

想玩咩類型呢? 如CQB? IPSC?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 27# 的帖子

IPSC

引用:
原帖由 RSC528486 於 16-4-2015 09:16 發表
IPSC
既然係新手, 先將基礎練好
有心玩的話建議你玩standard或production組別先,

槍通常都係Hicap, Glock之類, (P組別多完化d)
除了槍還要考慮腰帶、槍套、彈匣套等基本配備
仲有會費等等開支要諗的
所以你1500筆直就...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

即係要加BUDGET

發新話題