16 12
發新話題

求教,係咪真品pistol.grip入邊係咪一定會有s/n架

求教,係咪真品pistol.grip入邊係咪一定會有s/n架

我買咗隻,但內攏係光滑嘅冇number,個F話係流嘢。。。
另外一同入手仲有支拉機柄,個F話真品個頭度一定會有各位P字,我支又係冇
問商家又實牙實齒話絕對真品。。。
求教如何辨別真假

咩型號呢, 最好有相
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

如果實物在手但依然分唔出真假, o甘真定假其實有乜所謂?

大家明唔明佢UP乜?

Real Steel Pistol Grip?

講誰一隻牌子型號?

引用:
原帖由 rho837 於 17-4-2015 09:34 發表
大家明唔明佢UP乜?

Real Steel Pistol Grip?

講誰一隻牌子型號?
cocking handle有mark, 感覺上講緊HK 件?

Sorry冇講清楚,我支係蛇仔SR16,隻grip個F話真品件應該響內攏入邊有number

引用:
原帖由 kcwayne 於 17-4-2015 13:04 發表
Sorry冇講清楚,我支係蛇仔SR16,隻grip個F話真品件應該響內攏入邊有number
A2 grip 某程度上可以憑外型小許分別略略睇到出處.
例如真槍SR15, 睇相已可推斷原裝亦只係普通柄, 隨不同生產期可見RRA、stag甚至CMMG常用既柄.

個人覺得最簡單係請你朋友指出或攞隻有S/N 既柄俾你睇o下.
同樣道理, AR 既charging handle 會有proof mark, 天大地大我見識少都好希望睇下..

引用:
原帖由 loveless 於 17-4-2015 09:27 發表
如果實物在手但依然分唔出真假, o甘真定假其實有乜所謂?
師兄呢點的十分應同

以前買過一批真品A1 grip,乜marking都無

回覆 9# 的帖子

有D人未見過就以為真品一定有marking, 其實好多近代嘢marking 都好細小甚至冇,古董嘢就唔同,會有工廠,部門,工匠等等的刻印,好似有D一戰以前步槍咁,連每粒螺絲都有刻印同槍身編號個尾數!

引用:
原帖由 manix 於 28-10-2015 15:35 發表
有D人未見過就以為真品一定有marking, 其實好多近代嘢marking 都好細小甚至冇,古董嘢就唔同,會有工廠,部門,工匠等等的刻印,好似有D一戰以前步槍咁,連每粒螺絲都有刻印同槍身編號個尾數!
好耐無見呀
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 11# 的帖子

係呀蘇師傅!

引用:
原帖由 manix 於 28-10-2015 15:35 發表
由其係一d同時間軍方使用的產品.
好多時都只係個膠袋或盒有張紙label仔就算.

以前試過同KAC訂左幾個電筒mount返來.
打開個盒只見到幾個紙盒入面又幾個mount,但就是沒有KAC logo.
好彩朋友大方唔計教...

引用:
原帖由 mk23 於 30-10-2015 14:22 發表

由其係一d同時間軍方使用的產品.
好多時都只係個膠袋或盒有張紙label仔就算.

以前試過同KAC訂左幾個電筒mount返來.
打開個盒只見到幾個紙盒入面又幾個mount,但就是沒有KAC logo.
好彩朋友大方唔計教...
正如依隻尾托咁,乜 mark 都無得 NSN 張紙....好頹
603 技術實驗中隊

內攏係光滑

附件

1-11-2015 00:02

孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

16 12
發新話題