28 12
發新話題

AR500是新的body armor嗎?

AR500是新的body armor嗎?

https://www.youtube.com/watch?v=nlwlKEeJ0vU
手槍彈 M500
5.56 SS109
7.62
全打不穿 太誇張
_________
只有.50巴雷特才打穿

AR 500係一家美國防彈設備生產商,最拿手出防彈用鋼板……………

AR500係工業鋼
Abrasive Resistant, Brinnel硬度500,
靶場鋼靶、汽車、建築物防衛幾十年來都係用呢類別規格鋼。
每平方吋可受壓力高達110噸。

打唔穿係一回事,要著上身則係另一回事,
眾多物料中耍捒拕塊鋼響心口,個人覺得在安全上係同自己過唔去

好似寫錯,好似應該係立方吋會合理d

用ceramics plate應該好d?

鋼版價錢平嘛,可以multi-hit,跌得撞得晒太陽亦得,理論上又無壽限

之前亦有另一家美國生產商用制作潛艇外殻既HY-80高張力鋼板做防彈板,但無AR-500呢家生產商咁出名

每種物料都各有利弊,
相信好難話XX或YY就會好D

我曾經響沙田一個集團打工,
成棟大廈都係集團內的分公司子公司之類,
其中一間係保安性質,
董建華年代的保護組同SDU應該會有點印象.
長話短說佢地有好多玩具, 又有好多分析數據.
o甘基於我人又八掛但又易交朋友,
所以雖然唔同公司,
但從佢地處都學到唔少野.
護甲我試著過以鋼板做芯的, 對比其他物料明顯真係好重.
但最主要係彈頭擊中鋼板時會分裂成碎片再反彈,
睇分析片我強烈覺得部份情況下好似好危險..

防彈鋼靠硬係無意義,仲要講韌性....

家下除了講穿吾穿透,重要講比重....呢樣金屬不及纖維好

重有衝擊波,打吾穿但震到內傷的大有人在...

思考題:劉華大帝的大石算吾算一隻優良的防彈材料呢?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-4-2015 23:33 發表
防彈鋼靠硬係無意義,仲要講韌性....

家下除了講穿吾穿透,重要講比重....呢樣金屬不及纖維好

重有衝擊波,打吾穿但震到內傷的大有人在...

思考題:劉華大帝的大石算吾算一隻優良的防彈材料呢?
非爆炸性反應裝甲係咪好ge裝甲

引用:
原帖由 051039 於 18-4-2015 23:35 發表

乜叫非爆炸性反應裝甲??

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

打唔穿係一回事, 中哂子彈動能都會死~
如果俾人用SHORTGUN 打中卸唔到力死得仲慘

爆炸性反應裝甲 應該係指中彈O固陣,引爆小形炸藥低消子彈動能,
好似坦克反應裝甲小形版

烏金絲, 頭髮, 加金絲猴毛. 刀槍不入, 卸動能.
再早期的軟蝟甲更裝有自動敵友辨別系統, 唔會桔錯人.

引用:
原帖由 lppl 於 18-4-2015 23:47 發表
打唔穿係一回事, 中哂子彈動能都會死~
如果俾人用SHORTGUN 打中卸唔到力死得仲慘

爆炸性反應裝甲 應該係指中彈O固陣,引爆小形炸藥低消子彈動能,
好似坦克反應裝甲小形版
佢有個"非"字

如果師兄們有興趣,我可以貼篇彈道創傷學的小文比大家一齊研究下

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 051039 於 18-4-2015 23:35 發表

非爆炸性反應裝甲的件層受擊時會按設計移位.
即係裝甲多層的件塊每件可印上廣告或贊助商logo,
當裝甲受攻擊時, 不論敵方炮彈爆炸與否, 都可以為廣告客戶爭取最多曝光率.
所以係好ge裝甲...

現今世界仍然用鋼防彈板做主力防彈衣國家首推俄羅斯,大家可以好好研究一下佢地既防彈衣結構,其實減去動能有泡綿減震條貼著身體(有埋排汗通氣功能),防彈頭命中後二次破片殺傷就是鋼板放在前後kevlar夾層中間

方法其實好簡單但有效,如果大家有興趣研究,google 一下 6b23就可以理解其結構,這是俄國大量配發的現役防彈衣型號

28 12
發新話題