發新話題

人力資源問題

引用:
原帖由 rho837 於 21-5-2015 09:46 發表

哦!要E63 AMG! 呢架易手價唔咪貴!如果你話今年內出架E65 AMG 又或者 SL65 AMG !咁!今年我都買唔起!
琴日至見到位吊住口煙既裝修師傅, 揸E63 AMG station wagon, 車內塞滿鋁梯水桶電鋸...

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表
但我認為問題係出自雙方面並非單方面。
那你有什麼問題?

我打緊工, 兩袖西北風冇樓冇車又冇番狗, 一定唔係針對我

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 14:19 發表
就係出左黎做野幾年,先有咁ge體會。見到D new recruits turnover rate 咁高,有時真係有D擔心同心酸。見到新人俾舊人鬧,開頭都以為新人係有D問題。但傾多兩傾就發現新人比起舊人接受公司basic training ge 時間係小 ...
A.指出問題
B.克服問題
C. 從問題中取利

A, B, C 唔係次序, 而係3種唔同既處事態度.
處事態度很大程度係會直接影響一個人既未來.

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-5-2015 18:12 發表

非常認同,這也說明該名憤青真的是無所事事呢。
你真厚道呢

引用:
原帖由 Anonymous 於 22-5-2015 16:02 發表
標準工時,我覺得係應該。但實際執行有難度。因為有好多固有ge concept 係度,好多人以為OT 做多左少少野就好似好有efficency,實際唔係。如果真係行標準工時,僱主又唔加人手,end up 個productivity 會降低,到時社會一定有聲音話lee 個係一個bad policy。
1. 首先你覺得應該實行標準工時.
2. 同時你覺得執行有難度.
3. 你覺得OT 實際上冇efficency.
4. 你同時又覺得唔OT又唔加人手, productivity 會降低.

OK i'm lost.

遇上不如意, 就總係其他人錯, 其他人小圈子, 其他人黑暗.
長期抱著呢種心態, 心中怨恨自不然會越黎越大.

有一種辨公室現像, 若有興趣可思考一下:
先假設正常辨公時間係9AM-5PM,
普遍現像會係,
5PM後OT的永遠大有人在,
但9AM前OT的就寥寥可數....

引用:
原帖由 tango1997 於 27-5-2015 10:33 發表
點解要用法拉利。。。用垃圾車或屎車刀有同樣效果。。!
可能因為湯日昇係Ferrari Store Junior 既老細

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2015 11:01 發表
以香港文化,成功即係有錢,有錢(成功)之後講番心路歷程總有人拜
1 - 小明年輕不讀書,只愛玩,發覺人生不是只有讀書一條出路,今天,手上已坐擁十憶身家
2 - 小明年輕時寧可放棄玩樂,努力讀書,裝備自己,機會來 ...
依家唔係要拜
依家係要批鬥
話之你坐擁十憶靠物業玩收租
定坐擁十憶仲去投資建設招聘
總之都要恥笑批鬥

yeah

發新話題