發新話題

[others] 老新手想買M4 GBB

引用:
原帖由 Dave 於 11-8-2015 15:15 發表

似乎係
唔講個怪樣hammer.....條bolt上面原本排氣導管個位都好有趣甘
真無魚與熊掌......

引用:

似乎係

馬記咁多年都係冇忘記自己係玩具廠,始終以性能行先,
又冇話岩定錯,市場定位問題,正如佢支870,PUMPING 行程得一半冇跳 ...
甘佢支M870係眾多現有牌子中,可玩性又真係無得輸。
APX果支.....我會比喻男人之“中出”快感.....
同男人一樣,只求幾秒快感的同時,事前事後都要付出......
玩之前先要好有耐性,玩之後又要好有耐性。

引用:
原帖由 RCman 於 11-8-2015 15:24 發表

甘佢支M870係眾多現有牌子中,可玩性又真係無得輸。
APX果支.....我會比喻男人之“中出”快感.....
同男人一樣,只求幾秒快感的同時,事前事後都要付出......
玩之前先要好有耐性,玩之後又要好有耐性。;swea ...
之前睇緊PPS 果支彷馬老仙彈殼SG,即係跳殼1 打5 ,
但出來出去得短頭款,又話斷HAMMER 又盛... 雖然千幾蚊,不過都係敬而遠之。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 11-8-2015 15:29 發表

之前睇緊PPS 果支彷馬老仙彈殼SG,即係跳殼1 打5 ,
但出來出去得短頭款,又話斷HAMMER 又盛... 雖然千幾蚊,不過都係敬而遠之。
支PPS造功一般,算係平但無零件怕怕.......
如果馬記係真數,就方便好多了。

馬記M4. 除左bolt及hamer不對, 仲一定加上 made in japan. 外觀已經唔合格.
人地用開134, 我地又用開TopGas, 到時水土不報(好似枝MP7咁), 又死得.

引用:
原帖由 mk23 於 11-8-2015 15:34 發表
馬記M4. 除左bolt及hamer不對, 仲一定加上 made in japan. 外觀已經唔合格.
人地用開134, 我地又用開TopGas, 到時水土不報(好似枝MP7咁), 又死得.
咁又係... 支支MARUI 都MADE IN JAPAN 字樣又ASGK又6MM,邊又有買架 ,不過又偏偏好多人買馬記,真奇怪。

至於134A 槍用TOPGAS,老老實實...而家香港人用MARUI GAS 槍,你估用TOPGAS 定134A 多呢?
我手上MARUI 一支HI CAP , 一支GLOCK 一支DE,支支都食TOPGAS,係支 HI CAP 用左2, 3 年裂過一次飛機,之後用到而家冇爛野,08 年買的銀色。
其實MARUI 槍換隻飛機甚至唔爆唔洗換直接入TOPGAS 已經係常態,要水肚不服唔係今日講了。

反觀全原裝不磨合食134A 可以打到咁既表現,淨講性能算是合格有餘,仲未計用埋TOPGAS 爽度再升一級

又唔係話死唔死忠問題,有片為證,科學D 可以慢動作REPLY 番頭幾發同尾幾發的間隔有冇分別,會否頭快尾慢腳仔軟,
我份人就好唔科學的只識用肉眼,主觀覺得相當爽快。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 15# 的帖子

即係話馬記係實用派了
咁耐以黎小弟只欣賞馬記的hi-cap
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

係.
馬記大部份槍都食到top Gas. 但唔係枝枝得.
小弟已知FN-57, MP7就因為食TopGas, 使到零件損耗好快.

唔係話新出M4用TopGas會好快死, 此終未出.
但人家此終原設計係for 134A, 會水土不服都唔係唔出其.

致於話marking, 我對認樓主所要話要註重外觀來講.
只係師兄自已話6mm+ASGK無人要吧.

選M4 GBB,個人認為一定要妥協.
要又平又靚實淨手感好性能勁係唔現實既....

個人用緊kwa ver2,計手感估計冇邊枝係咁既價位比得上kwa,實淨可靠氣化好,但係隻匣超重,槍身刻字唔靚,後定磨損快.
豬香港有fd用緊,最大的不滿係較hopup個位,麻煩之餘有d特別魚骨淨係個barrel nut已經遮住左....
女火金新版M4系列樣靚刻字正又有好多唔同款,加上新彈匣氣化唔錯,可惜拎上手太輕手感麻麻,另外女火金新系列槍一向有甩漏,會有各種小問題,例如打打下某條pin飛甩唔見左.....

至於井井同蛇仔果d,係正宗既 '用錢解決所有野' , 要實現夢想需要$$..

如果用而家DM 4vs馬記, 馬記以佢作風仲有賣點既,
首先有點要求構造像真既話可以省略馬記。。
而家D 個Hopup始終馬記做得最好,其次佢個斷彈設計未知,亦可能有改善耐用問題, 最後佢D相其實質感同刻字都做得好好,入三甲無問題,係多左少少日本仔專用字姐

引用:

似乎係

馬記咁多年都係冇忘記自己係玩具廠,始終以性能行先,
又冇話岩定錯,市場定位問題,正如佢支870,PUMPING 行程得一半冇跳 ...
條bolt真係錯得好離譜
有冇張清D既相想睇下

講左咁耐...雖然樓主有5000畢直
但我覺得平衡各方面...揀VFC係物超所值
你多少少既買兩支都得真心...
更何況話自HIGH...什麼甩PIN既事情都唔會好麻煩啦

引用:
原帖由 FunggI 於 12-8-2015 00:18 發表

條bolt真係錯得好離譜
有冇張清D既相想睇下

講左咁耐...雖然樓主有5000畢直
但我覺得平衡各方面...揀VFC係物超所值
你多少少既買兩支都得真心...
更何況話自HIGH...什麼甩PIN既事情都唔會好麻煩啦
fyi

http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1405/index.html

mws 條片1:30 有zoom 近內構件片段。
凸出來果舊野理應有功能的冇理由特登整到咁奇怪,但咩功能不知道

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2015 10:00 發表

fyi

http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1405/index.html

mws 條片1:30 有zoom 近內構件片段。
凸出來果舊野理應有功能的冇理由特登整到咁奇怪,但咩功能不知道
應該都係用黎扣連發片既...但整到咁奇怪我覺得係要同真槍明顯分別先咁整
BOLT底個兩舊突起既野真係接受唔到

引用:
原帖由 Dave 於 11-8-2015 14:49 發表

秋葉原ONLY

http://www.tokyo-marui.co.jp/event/festival/201509/

正式發售期我估ONLY 不可作準,
但既然攪得試打會,免費咁多人幫你寫試打心得,熱哂個身唔會隔半年先出吧,所以我估引起左話題就好快見 ...
咁舊年果隻比晒人試玩既叫咩?? 發佈會呀??
最怕就係佢比你試埋都拖多你一兩年先出

發新話題