發新話題

[others] 老新手想買M4 GBB

你既期望即係:-

真AK47質素
PTW表現
Marui HiCap咁易維修
P Mag夾咁實浄
可以同車呔咁用風泵打氣叉夾
價格重! Ad Ad Ad ........

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2015 19:27 發表

真AK47質素
PTW表現
P Mag夾咁實浄
美軍招標新步槍都係差唔多之麻
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2015 19:27 發表

真AK47質素
PTW表現
P Mag夾咁實浄
新兵教學都強調你手中既武器係最平承包商所做架啦
價格梗係   大眾化架

回覆 45# 的帖子

禁又唔係冇吸引力, 主要睇佢到貨咩價錢先
三大牛左右都0k,而家又殺出V記睇得又打得,本身KszV2己經好好又鋼煲, 太貴真係完全無興趣, 馬記有個缺點, 唔係熱賣個D你想揾後備件都唔易, 所以唔好太大希望會好易投入

引用:
原帖由 gainax 於 12-8-2015 22:12 發表
禁又唔係冇吸引力, 主要睇佢到貨咩價錢先
三大牛左右都0k,而家又殺出V記睇得又打得,本身KszV2己經好好又鋼煲, 太貴真係完全無興趣, 馬記有個缺點, 唔係熱賣個D你想揾後備件都唔易, 所以唔好太大希望 ...
其實而家d gbb 氣化一般來說都唔差,
連扣30 ~ 50 發真係先叫合格,
唔知幾時有廠身痕整d 60 ~80 rd ,甚至100 rd gbb mag 但普通匣外觀,
當係彈弓匣咁用都唔錯,彈多唔係重點,拎少幾隻匣先係重點

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

小弟看了大家的介紹,看中了有full marking又重後座力的的 VFC HK417,  打算下星期就去買

引用:
原帖由 Dave 於 13-8-2015 09:19 發表

其實而家d gbb 氣化一般來說都唔差,
連扣30 ~ 50 發真係先叫合格,
唔知幾時有廠身痕整d 60 ~80 rd ,甚至100 rd gbb mag 但普通匣外觀,
當係彈弓匣咁用都唔錯,彈多唔係重點,拎少幾隻匣先係重點
難D...
普通M4匣既SIZE
做40飛
個氣缸打到2匣已經差唔多無氣啦

引用:
原帖由 gainax 於 12-8-2015 18:53 發表
馬記支野都係唔好咁大期望,亞鉛件耐用有限,比你换左一大堆補品落去唔頭暈身慶都幾難, 加上成本咁高都唔會多人玩
MP7咁平都都唔係幾多人玩, 四金牛仲要换補品既話同咁多系統競爭,吸弓力細。。。 ...
換補品都唔大問題...但佢要做到好似HICAP咁D補品多到水銀瀉地咁先得~
如果支M4補品搞到HK45/MP7咁補D唔補D, 咁就真係嘥氣~
日本仔做野方式...又唔似會出大量原廠件比就咁換~

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2015 19:15 發表

我主觀期望係:
1- 價格3000 前後+/- 300
2- 必須更換補品價格BELOW 300 ( 例如強化飛機 )
3- 原裝食TOPGAS 不壞 ( 假如換強化飛機後,最好原裝可吃 )
4- 一雞清40 粒  不腳軟
5- 穩定到尾,單發連扣第一發 ...
應該得2&4有...不過呢D都係出GBBR既基本野...
而家出槍仲係連2&4都無, 不如唔好出~

引用:
原帖由 stevechau 於 13-8-2015 13:29 發表

換補品都唔大問題...但佢要做到好似HICAP咁D補品多到水銀瀉地咁先得~
如果支M4補品搞到HK45/MP7咁補D唔補D, 咁就真係嘥氣~
日本仔做野方式...又唔似會出大量原廠件比就咁換~
呢D 野相輔相乘既,邊有槍一出即刻第3 廠爭住出補品,冇人買咪企係度,
多人用咪多補品,補品多又會係賣點,愈滾愈大。至於HI CAP 多補品好大原因係佢定位做IPSC 槍,多多都有得你改。
正如VSR 未必係最好既手拉槍,但佢既補品應該數一數二多以SPRING RIFLE,說實話VSR 個HOP 又漏氣打大力又麻煩又易爛,
但今時今日仍不停有廠幫佢出「新」補品。
相同道理用係MARUI支M4 度應該都一樣得。
說到底就是好賣就會愈來愈多補品。

引用:
原帖由 stevechau 於 13-8-2015 13:31 發表

應該得2&4有...不過呢D都係出GBBR既基本野...
而家出槍仲係連2&4都無, 不如唔好出~
都咪話4 一定得,原裝槍一雞清40 粒到尾唔軟唔係支支得(重點即原裝即係開盒入氣入彈就射),
一係要自己動手動腳執一係磨來磨去,重點是原裝已經做到就可以吸引到D怕麻煩既玩家,就係要完全0 GBB 常識我買玩具就係想打得郁咁既心態,要落手落腳執就好多都得啦當然。

不可否認既事實係的確有一群人有興趣入坑但唔想執唔想改只係想玩,暫且不理有些GBB 發燒友大巴大巴咁劈埋來話:唔想執唔應該玩GBB 云云,但曲高就和寡,
門檻高既野永遠少人掂,基本上出唔出一支「原裝零執可打」都好,GBB 友都係照舊咁玩,但如果真係做到,有益無害。

講到尾我係唔見得馬記有咩賣點可以吸引到舊玩家

引用:
原帖由 Dave 於 13-8-2015 14:25 發表

呢D 野相輔相乘既,邊有槍一出即刻第3 廠爭住出補品,冇人買咪企係度,
多人用咪多補品,補品多又會係賣點,愈滾愈大。至於HI CAP 多補品好大原因係佢定位做IPSC 槍,多多都有得你改。
正如VSR 未必係最好既手 ...
所以我都叫做入左坑, 唔覺得玩GBB好需要補品...
反而原廠件比起補品更需要至真~
但如果多副廠補品既前提係要好賣先有...咁我對呢支M4既前景真係一D都唔樂觀~

引用:
原帖由 Dave 於 13-8-2015 14:30 發表

都咪話4 一定得,原裝槍一雞清40 粒到尾唔軟唔係支支得(重點即原裝即係開盒入氣入彈就射),
一係要自己動手動腳執一係磨來磨去,重點是原裝已經做到就可以吸引到D怕麻煩既玩家,就係要完全0 GBB 常識我買玩具就 ...
咁又好在...呢兩年D廠出槍已經越黎越向呢個方向走...
起碼最近兩年有出新M4既廠, 基本都已經達到/非常接近做到即開箱即玩~
呢一層我唔擔心馬記...相信亦係佢黎緊對比咁多支M4最強既賣點~

好在我果邊既隊友已經開始諗入手果陣, 唔係擔心要唔要執...而係夠唔夠錢~
呢兩年GBBR既發展...技術已經算係唔使點執都落到場, 係睇有無可能再壓低D成本同售價~

引用:
原帖由 FunggI 於 13-8-2015 15:45 發表
講到尾我係唔見得馬記有咩賣點可以吸引到舊玩家
馬記最大缺點唔係價錢唔係零件, 係佢個構造成個玩具咁好倒胃口。。。kXJ同我們都比人講做得唔真,馬記直頭比佢地仲肉酸 唔好話做到WA或VFZ個像真,Ksz咁上下己ok
其實佢外表睇相幾靚,整個咁既內構扣哂分。。

發新話題