發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

出左咪知龍定蟲...

馬記實多補品架...不過肯定無現有系統咁多...亞鉛吾襟?打爛先講啦

點解要非黑即白,現有收藏馬記落場玩哂兩支吾得咩,玩得WA系統,馬記支野個價算係錢咩?!.....做生意做到係陽澄湖ge朋友另計

永不玩AR的人上
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 99# 的帖子

雖然我都好耐冇玩馬記,但介紹比朋友一般都推薦馬記,唔係馬記有超強性能,論性能馬記野好多時未必最好, 而係佢D產品生產得好穩定,每支都差異唔大, 照原裝玩有保證冇中伏,呢樣先係馬記真正完勝其他牌子既優點,
但一旦破壞原有設定好似AEG改裝同GBB改打TOPGAS,馬記既優勢就唔明顯了,要靠補品既質數同佢本身系統頂唔頂到超過佢設計時既限制,
所以因為咁我先唔再投入馬仔考慮本身已經為Topgas設計既產品
不過馬記連海外都引起大家支持討論証明佢成功左
今次我諗其他廠都唔敢hea做都算對各玩家有得益, 真係越來越想知道馬記做到咩地步, 係吹虛定真材實料我地好期待, 相信唔差得去邊
最好有鋪拎支做試打, 而家先來花生

咪係咯!為D未出現但必會有既野拗...幾無謂

等捐肝就話急姐

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

個人玩GBB係為左能像真就像真
所以對於馬記結構不能談擬真方面扣曬分
至於馬記一向原廠性能同穩定我都好有信心
但對於我來說我真係唔會入坑店

BTW我想話BOLT LOCK問題
自己兩支WE打左兩年都未壞
唔知好彩定乜...
但WE個內部對像真來說我都係扣左分   但都算貼近既
我唔否認係打飛機自我幻想
但玩具就係用黎自嗨
個人要求唔同姐   

我對馬記氣槍只期待更加多新而且唔同既槍款誕生
講最期待氣槍我個人真係好期待P90

我覺得GBB做到內外都有某程度像真係好事,點解咁講,
基於一般港台日澳係好難接觸到真槍,而GBB正好結構可以做到比較像真,對於槍迷可以係玩具手中了解操作到近似真野機械運作算係一種褔氣又感動既事
要設計像真而實用既構造係比做單純實用既構做難好多, 當然過份重視像真支野性能差又無意思,或者支野性能超勁好似AEG但完全無feel又唔過瘾,   其實實用同像真唔可以共存概念以而家既技術係已經唔存在, 正因為大家無妥協有要求呢幾年GBB先進步得快做到,
實用得來而像真就係最理常既設計了, 玩GBB求真feel,唔洗分又落場派先買或又收藏派先入又拗一餐,用都通殺

總結一下:
玩開gbb ar15既都對尼支馬記興趣不大,一來市場上太多gbb ar 比你揀馬記只係靠個後定設計尼搶灘有D難度但,我相信會吸引一班玩開AEG既人去買尼支槍既. 不過10000發又真係唔後D咩大不了既事玩開gbb都知邊支耐用邊支唔耐用啦.

對我來講最擔心係馬記冬天气化問題, 試過幾次係10度以下支mp7同g17打幾匣後凍到無力cycle但我Dkwa既gbb就未試過尼個問題,但有人話用134a气冇事但彈速太慢打30m目標要成大半秒先到.不過等出左先知會唔會好D.

其實airsoft 係純粹打飛機就算用頁槍打ipsc或3gun等都係打飛機姐,如果要認真咪去伊拉克參加IS或當地自願軍囉. 像唔像真係市場對產品既期望及要求係冇錯与對既問題亦冇須加以批判.

老實講馬記尼支野又真係冇咩令人有要投資新系統既沖動外形同價錢又冇優勢,話馬記準同耐用kwa,ghk,viper,井勝都做到啦,所以都係比較適合D玩開aeg但又想搵個耤口轉玩gbb既人士.

係呀,我玩G&P都好地地,壞左至多咪去整,整好又打得番啦,換埋鋼PARTS,真品配件仲好過馬記啦~
引用:
原帖由 happypony 於 13-9-2015 11:54 發表
總結一下:
玩開gbb ar15既都對尼支馬記興趣不大,一來市場上太多gbb ar 比你揀馬記只係靠個後定設計尼搶灘有D難度但,我相信會吸引一班玩開AEG既人去買尼支槍既. 不過10000發又真係唔後D咩大不了既事玩開gbb都知邊支 ...

引用:
原帖由 ckwu 於 13-9-2015 12:00 發表
係呀,我玩G&P都好地地,壞左至多咪去整,整好又打得番啦,換埋鋼PARTS,真品配件仲好過馬記啦~

我唔知你個重點係邊, 支支槍都係"壞左至多咪去整,整好又打得番", 同個牌子冇咩關係, 至於"換埋鋼PARTS,真品配件仲好過馬記" 當你要換鋼PARTS, 已經代表左你認為G&P需要換野先好, 即係本身你都對G&P D野冇信心, 馬記事實上即使全原裝, 亦都有穩定表現. 佢未必有好大特點, 但整體表現我覺得好多人都冇懷疑

BTW, G&P D槍真係好似花晒咁, 唔SET過跟本出唔到街, 我馬記同G&P都有, 跟本2個次元

BTW 尼到係GBB 專區 米成日搵DAEG出來比較啊唔該咁樣係冇意思架

各花入各眼姐

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 gainax 於 13-9-2015 01:09 發表
我覺得GBB做到內外都有某程度像真係好事,點解咁講,
基於一般港台日澳係好難接觸到真槍,而GBB正好結構可以做到比較像真,對於槍迷可以係玩具手中了解操作到近似真野機械運作算係一種褔氣又感動既事
要設計像真而實用 ...
同感~

引用:
原帖由 happypony 於 13-9-2015 11:54 發表
總結一下:
玩開gbb ar15既都對尼支馬記興趣不大,一來市場上太多gbb ar 比你揀馬記只係靠個後定設計尼搶灘有D難度但,我相信會吸引一班玩開AEG既人去買尼支槍既. 不過10000發又真係唔後D咩大不了既事玩開gbb都知邊支 ...
如果我對呢支馬記興趣好大,甘即係我冇玩開GBB AR?

其實大家既興趣都係來自馬仔既創意設計,始終未出唔可以咁確定支野掂唔掂,可能有驚喜可能有失望,不過講真M 4仲要原始軍版基本上每間廠都會出一支實在太悶。。。舊玩家除非唔滿意手上玩開個D唔係都冇轉會既慾望 。呢支對舊玩家已經玩開基本入手意慾唔大,反而真係個系統做得好,下個型號會吸引好多,以馬記次袋會出既型號DD骨M 4, 416,SCAR都有望, 到時應該更受歡迎,不過我想佢出老款槍呀,Colt灰XM177M16VNM 733有邊個老款派唔想要

如果套汽動系統可兼容AEG殻咪好正!係就全部AEG進入GBB時代了!

有補品咪可以打Top gas!

估下姐

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2015 17:28 發表

如果我對呢支馬記興趣好大,甘即係我冇玩開GBB AR?
大佬我真係中意支ZET! 玩Marui又未必係完全好似你咁講既 , 因為我聽班行內資深人仕透露消息(實際係吹水), 今次Marui好有决心造一支大眾認可M4 GBBR! 如果Marui能在幾年內逹成目標的話! 可能會出現(我老估)如下情况:-

1) 可能其他廠跟風, 改用(抄)Marui ZET 系统, 再玩"你cheap我重cheap"減價戰?
2) 可能其他廠反抗, 出新款或改良GBB AR-BOLT 系统, 到時可能有更多更好選擇?
3) 可能其他廠減價, 退出M4-GBBR市場, 減價速銷貨尾, 到時有人歡喜又有人愁(我一定係愁爆人中之一個)?
4) 可能其他廠照舊, 如常一樣冇影响, 各自系统, 各自市場, 河水不氾井水各取所須?

玩 GBB 槍其實最主要係中意射 BB 豆時所產生玩氣爆回堂(Gas Blow Back)重作! 所以Marui ZET都可能係我一個"借口"繼續發整GBBR癮的一個新喜信! 用緊現有系统班師兄們唔洗咁愁! 好多人包括我都係同一條船, 如果有一天真係俾Marui ZET雄霸M4 GBBR市場砍赢班舊GBBR系统 如果玩開GBB班師兄們, 到時慌大家唔去買咩!

發新話題