發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

其實有一個問題值得留意就係尼支馬記AR能唔能夠用TOP GAS打10000發都冇事呢?好似MP7兩野就爆飛機就唔係幾好啦.

我認為馬記應該出416先橫惦條BOLT都係PISTON樣起馬對比真槍接近D.

引用:
原帖由 rho837 於 13-9-2015 18:30 發表

大佬我真係中意支ZET! 玩Marui又未必係完全好似你咁講既 , 因為我聽班行內資深人仕透露消息(實際係吹水), 今次Marui好有决心造一支大眾認可M4 GBBR! 如果Marui能在幾年內逹成目標的話! 可 ...
如果有射擊既樂趣,穩定度又去到一種新標準,又唔洗煩,就真係何樂而不為

系統簡單零件少,自行維護都易D!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

話時話, 日本出品容許用金屬身嗎
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-9-2015 20:11 發表
系統簡單零件少,自行維護都易D!
絕對同意 ...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

依家先出呢枝野 搞到我呢個we fans有d動搖
小弟枝we近排打左柴 諗住順便換埋鍛身
依家馬記咁既價
真係要等埋佢先再諗

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2015 20:24 發表

絕對同意 ...
佢同AEG殼通用的話,G3,AUG,AK,MP5。。。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 happypony 於 13-9-2015 11:54 發表
總結一下:
玩開gbb ar15既都對尼支馬記興趣不大,一來市場上太多gbb ar 比你揀馬記只係靠個後定設計尼搶灘有D難度但,我相信會吸引一班玩開AEG既人去買尼支槍既. 不過10000發又真係唔後D咩大不了既事玩開gbb都知邊支 ...
非常同意呢個結論

轉系統真係好煩

引用:
原帖由 FunggI 於 13-9-2015 21:28 發表

非常同意呢個結論

轉系統真係好煩
槍都未出咁快結論
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 happypony 於 13-9-2015 18:38 發表
其實有一個問題值得留意就係尼支馬記AR能唔能夠用TOP GAS打10000發都冇事呢?好似MP7兩野就爆飛機就唔係幾好啦.

我認為馬記應該出416先橫惦條BOLT都係PISTON樣起馬對比真槍接近D.
打top gas爆左咩野吾係佢地問題
吾好推洛馬老二度
人地N年前本說明書都講左只支持134a

引用:
原帖由 goodsmile 於 14-9-2015 09:59 發表

打top gas爆左咩野吾係佢地問題
吾好推洛馬老二度
人地N年前本說明書都講左只支持134a
hi capa 都會爆飛機,又唔見人話hicapa 唔掂。爆飛機 80 蚊換過隻又玩幾年... 唔見得有咩咁值得針對,
如果真係話爆飛機係一個好嚴重不能接受既問題,咁真係唔好玩馬記,不過玩其他牌子記得唔好換任何超過80 蚊既件

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 14-9-2015 10:15 發表

hi capa 都會爆飛機,又唔見人話hicapa 唔掂。爆飛機 80 蚊換過隻又玩幾年... 唔見得有咩咁值得針對,
如果真係話爆飛機係一個好嚴重不能接受既問題,咁真係唔好玩馬記,不過玩其他牌子記得唔好換任何超過80 蚊 ...
hi-capa/1911 系列算係小弟最欣賞既馬記槍
佢真係一支幾成功既產品

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2015 20:23 發表
話時話, 日本出品容許用金屬身嗎
長火可以,手槍不可以。
次世袋呀,m870 果d 已經全部金身了,而且外觀仲好美觀
引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2015 18:47 發表

如果有射擊既樂趣,穩定度又去到一種新標準,又唔洗煩,就真係何樂而不為
自己玩gbbr 都算早,第一支玩既係ksc m11 hardkick 金屬推咀那款,當時唔知頭唔知路見中文槍書話好玩呀就走去買,
果陣就真係平$ 650 蚊已經有一支ksc 槍玩,當時因為有玩手槍經驗都識話買topgas 入氣果d ,
一打之後係覺得好好玩,震震震幾爽,又有得拆,又面有似真槍 ( 果陣覺得係其實唔似 )
可能玩得早既關係,後來買入vfc g36 果陣雖然覺得好玩但已無衝擊感,
後來玩過gbb svd ,m4 gbb ,ump ,masada 等都是淺嚐玩樂,唔會話大改又全鋼全補品,
耐用性其實唔係我最煩既地方,而係準度,尤其是連發,gbb 係屋企射得幾穩定都好 ,上到場一粗用連射,集彈性真係同我支 aep 有得揮咁淒涼,
結果有人就提倡 「gbb 不應該打連發 」之說,但我係鐘意短扣的真是頗為雞肋,
好了打單發,但單發亦唔見得槍槍準,我就衰格d 用次世代做比較,同樣單一粒飛埋去,行電既鏡到彈到,
行氣既睇彩數,中就中唔中就唔中,身邊有朋友都係堅持打單發 ( 佢淨玩gbr ) ,但都同我遇到同樣問題,就算set 到 1.5, 1. 6都好,彈道亦唔見得非常之直,
30 米外一槍中人已經係 50 / 50 ,同埋另一個一直都冇得玩就是按制放bolt ,
之前玩合金槍就直情唔敢按,都是拉杆放,之後vfc ump 個bolt 有粒鋼件,心諗正呀可以放bolt ,點知按多幾按開始見斜角...
原來都是會蝕,只是蝕慢d,始終粒的得果5mm x 5mm 接觸位,要承受二百幾克bolt 重仲要加撞擊力可能講緊幾kg 力度撞埋去,情理之內。

「總結」對馬記呢支野最期望就係做到我上面講果d ,準要非常準 ( 最好準過kc 02 ) ,耐用度要夠,bolt lock 要隨得我按一千幾百次都唔蝕,
不要成日玩射擊中斷維護,其他冇咩要求,簡單來說就是要一支原裝落場有戰鬥力的gbbr ,唔好下下人地開槍就粒粒中我就粒粒中地球就好。

回覆 133# 的帖子

~人地開槍就粒粒中我就粒粒中地球~笑左

我枝G&P都係,無咩辨法去到準呢個程度,尤其同枝次世代比~
話時話馬記枝7仔都準架,又襟打,不過吾知點解紅吾到.~

引用:
原帖由 ckwu 於 14-9-2015 11:43 發表
~人地開槍就粒粒中我就粒粒中地球~笑左

我枝G&P都係,無咩辨法去到準呢個程度,尤其同枝次世代比~
話時話馬記枝7仔都準架,又襟打,不過吾知點解紅吾到.~
MP7 始終係試水溫,個市場同KSC 重疊得太緊要,
想玩1比1 的走去玩VFC ,
想落場的KSC 同 MARUI 基本上一樣定位,馬記係後坐力大少少,D 件易買少少,所以唔見得好脫穎而出,
但觀鋪頭入貨量,應該比KSC 支MP7 有過之而無不及。VFC 就性能一般但1 比 1 吸引不少人玩。

發新話題