發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

引用:
原帖由 gainax 於 11-9-2015 01:01 發表
成日出親新野都M4。。  GBBR玩得耐其實開始覺有D厭
馬記咁好創意又出過870好評如潮不如出GBBshotGun仲好, 一雞3到6飛+大後座力諗起都正
甘作為一間開發公司,想出一件賣得的產品又無可厚非。
要知道日本雖然係比老美掉了兩個"boy"去廣島及長崎。
但係日本仔心目中,係有"戀美狂"的。
出M4,係本土一定大賣係事實麻。

引用:
原帖由 gunka 於 11-9-2015 10:48 發表
因為以嚴緊、認真同氣槍老大哥的名字下, 老馬要重新訂定GBBR既標準。汽化、後助力、準確度、用料質素、重量、精度等等一切,比起GHK之流既「夾硬系統」、VFC既「只有外在冇內涵」之輩或其他等等等等等等之所謂氣槍來一 ...
嘩.....師兄你要唔要放馬記名牌上神台供奉

玩GBBr, 係有好多種感覺要配合。
但我相信有幾大比例於前大前提下,內控組件最好能夠像真鐵,
原因係除了於射擊上能夠有水準之餘,
另一個玩法就係打理鎗支時能夠有與真鐵相近的分解過程,
更重要可能大部份組件能與真鐵共用添。
正因為呢個原因,玩GBBr的人心態係同玩AEG有別。

引用:
原帖由 FunggI 於 11-9-2015 11:15 發表

恐怕連老馬都未敢講E家出支M4係要將GBBR 重新定義...
當然我唔排除老馬既性能好可靠穩定
但諗一層玩GBB都係求像真
但佢內部改到咁樣真係相差得太遠啦
佢出到咁咪同GBB BOX無分別
係變種GBB BOX, 可能之後佢出其他款如馬沙打, SIG只要換個外殼就得。
大前題係用M4 5.56匣就出咩鎗款都無難度。

引用:
原帖由 2slow 於 11-9-2015 11:43 發表
我係唔明點解要搞咁多野為左個bolt lock
雖然好欣賞佢地既創意(簡單復雜化)及功力
但點解唔諗下向像真方向解決後定問題呢?

真鐵又無(或少)呢個問題...
佢可以諗下bolt lock部件採用更好的材料
又或者諗下 ...
其實如果唔想用鋼做bolt(134A都未必推得起)
甘咪用鋁或啞鉛造主材料,再係易難的位置改用一個modula 型式,
當用到一定磨損度就全個modula 換左佢咪得羅?

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 00:38 發表
頭先追索資料,尼支新系統老馬意向價介乎 5萬至6萬日元。現價大概港元 $3600 至 $4320
日本玩具(鎗,搖控車,超合金機械人.....),來港個零售價從來都係底個yen價對換率的。
不是就甘對換日元匯率的,人地一個文員人工=香港一個主任級了。

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 00:50 發表

好大隻字但冇準,今日日元64 算,請問你點計4 千幾出來?
同樣5 ~ 6 萬的次世代M4,槍街賣緊二千幾又點解呢?

首先就算你計到盡 64 算都係唔過4K,另外一件事,
日本槍來到HK 多數比當兌換價更低,這是通例 ...
其實大部份日本定價的玩具,包括氣鎗,塑膠組合模型,搖控車,比例火車,景品,著衫Action Figures, 超合金......
當日元匯率在6.x-8.x水平時,來港個零售價都係處於4-5折算匯率。
所以,係日本買新品玩具十居其九一定貴過香港買十幾至二三十巴仙。
但,還是有很多人是以為用日玩匯率照計算供港的零售價值
而且,有一點要留意,在日本買玩具,於大型連鎖店鋪如Yodobashi, Big Camera或是一些專門店。
在本土零售價內是有一個折扣價,比如定價50000yen 的貨品,是有大約10-15% 折扣。

引用:
原帖由 gainax 於 14-9-2015 17:40 發表

馬記呢個做法好醒目,免責條例所以仲用亞鉛件都無問題
全世界好似得日本先主流玩134a,但用134a既性能唔多掂,
遲D其它廠用呢招應該可以解決用料問題
可能因為134A係環保氣體,日本都好注重呢樣野。

引用:
原帖由 gainax 於 15-9-2015 08:05 發表
的確, 我都唔否定馬仔性能,特別係原裝都夠準唔洗特登科水去改準佢,
今次個後定設計特別宣傳相信係耐用有返咁上下信心,只係禁掣放煲有冇加強到要玩家玩耐左先知, 至於原裝講一萬飛保證我覺得用Topgas會打折,
馬仔用 ...
其實馬記今次一改AR15原有火控,想佢主力是要把性能先導。
呢個都係殺出一條血路的一個好方法,要知道M4系港台幾家廠都已經出左好多,
要平有平,要仿真有仿真,如果後起新產品要特圍而出,
的確係要有D新意思。
馬記現在標榜高性能,氣化好及省氣。
如果落場的確係好幫手。

引用:
原帖由 mafiayau 於 15-9-2015 13:28 發表
好簡單 買多支
正解,好就緊係買多支啦!
唔會因為之前買左就盲撐舊款好。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 alexmgjai 於 17-11-2015 15:14 發表
EH係咪炒價賣枝槍⋯?
一般EH係賣正價,無見過佢因為貨源少而坐地起價

引用:
原帖由 no-name 於 17-11-2015 15:21 發表

佢標 #@)),匣 #@),算平了,反而紅狼 online shop 仲 show 緊有貨
不過自已在槍街訂左仲等緊... 仲未知幾知有...
期待買左既師兄開箱
呢期BH好似仲有九折添

引用:
原帖由 Dave 於 17-11-2015 17:24 發表
EH 訂左,MISS 左個CALL,20 MINS 後CALL BACK,嘜都比人掃哂... 咩料呀...
三千頭一支,呢個價食到多market
平,女火金二千幾軍版
我登方丈危險....好多落場本來買方丈可能改入馬記

發新話題