發新話題

古物詢問(佩劍)

回覆 12# 的帖子

多謝師兄的資料,thanks
我要玩耍故我在

上年去飲!條新郎(廚師)買把日本出名中華菜刀切結婚旦羔!原意係煮好多好野俾太太及全家食! 啲人實笑!煮唔好因主俾老婆切.......

引用:
原帖由 werewolf319 於 3-10-2015 12:59 發表
其實我真係唔知來歷,如果有人收藏,希望能成為歷史不會變成廢鐵
如果只是仿品,自己留下作裝飾亦可(即係放屋企的廢鐵)

另外,有什麼要求才可用劍切結婚蛋糕?因為小弟也準備結婚
最緊要係洗乾淨先好用

最好擺向神枱勝下佢,費時夜晚有人係到講英文

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

掹把軍刀切蛋糕會吾會太誇。。。不過好處係一刀切哂

但係結婚蛋糕好似係石膏造,得個様,象徵式切一切

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-10-2015 18:02 發表
最好擺向神枱勝下佢,費時夜晚有人係到講英文

以前我係澳洲讀書時!有把生鏽日軍東洋刀! 放係雜物房內.......! 跟著就怪事發生!最後載把刀翻去間槍店俾翻老闆!佢笑!我們唔咪第一個載刀回來放底!

舊槍舊刀舊軍服呢啲野!真係可能有邪靈附著!

引用:
原帖由 rho837 於 4-10-2015 00:04 發表

以前我係澳洲讀書時!有把生鏽日軍東洋刀! 放係雜物房內.......! 跟著就怪事發生!最後載把刀翻去間槍店俾翻老闆!佢笑!我們唔咪第一個載刀回來放底!

舊槍舊刀舊軍服呢啲野!真係可能有邪靈附著!
https://www.youtube.com/watch?v=YuOsD8KPQc4
same story

《河湟有感》司空圖

回覆 21# 的帖子

日本視刀為一種靈既載體, 儀式常常會用到刀, 尤其係做封印之類, 所以有都唔奇....
昭和軍刀呢味....你點知人地砍過咩
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

引用:
原帖由 oliver1997 於 4-10-2015 04:34 發表
日本視刀為一種靈既載體, 儀式常常會用到刀, 尤其係做封印之類, 所以有都唔奇....
昭和軍刀呢味....你點知人地砍過咩
哦!澳洲啲日軍刀應該冇斬過人頭!槍鋪老闆話當年啲日軍多數係投降放底武器走人! 佢話啲刀上生鏽血跡係班澳洲兵當年斬袋鼠同兔仔玩完留下的! 可能當年心理作用!

回覆 24# 的帖子

澳洲兵斬袋鼠
果個年代斬唔會比人告既咩?
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

用軍人禮劍切婚禮蛋糕,並唔係傳統。
以前冇internet,當傳媒不斷美化一件原本對婚姻充滿輕蔑及侮辱的事情,久而久之就成為傳統的部份。

1906年Roosevelt總統極之前衛的女兒Alice在白宮舉行婚禮,並不尊重婚約的Alice嫌切蛋糕太麻煩,隨囗問身邊軍官拿了軍刀就劈。
Alice 婚後情人無數,日記中亦指出女兒是與情夫所生。

Alice Roosevelt 係一位傳奇女士,佢係個潮人,言行出位影響深遠。
而呢段極少人㑹提及既事,就係現代劍切蛋糕既起源。

其實用歷史常理諗下,或都可以聯想到,要用配劍去切蛋糕,並唔係軍人本身會做既事。
正如婚禮劍陣好型,祝福之餘,本身有佢最深層既意義:約定唔勾義嫂

引用:
原帖由 oliver1997 於 4-10-2015 17:01 發表
澳洲兵斬袋鼠
果個年代斬唔會比人告既咩?
澳洲有袋鼠為患既問題,
合法情況下可大規模捕殺,
多年前響農場做過幾個月,
當時殺袋鼠算係普遍行為

引用:
原帖由 werewolf319 於 3-10-2015 12:59 發表

另外,有什麼要求才可用劍切結婚蛋糕?因為小弟也準備結婚
無開鋒既刃㑹好難切蛋糕,用把好厚既長間尺試下就易明
劍有長度,新人會同個蛋糕有成呎幾兩呎矩離,影相唔易靚,劍勁反光就更難有靚相。。

我要玩耍故我在

引用:
原帖由 loveless 於 4-10-2015 18:43 發表

無開鋒既刃㑹好難切蛋糕,用把好厚既長間尺試下就易明
劍有長度,新人會同個蛋糕有成呎幾兩呎矩離,影相唔易靚,劍勁反光就更難有靚相。。
用星鏡影刀光劍影

發新話題