發新話題

古物詢問(佩劍)

容許我再用歷史民生角度解釋一下,點解劍切蛋糕唔會係古時既傳統。
大家都知古時冇雪櫃。
英國方面白金漢宮在一戰前夕才安裝第一台雪櫃,白宮則到1926年才有第一隻雪櫃。
冇雪櫃,代表昔日既婚禮蛋糕,同我地現有既好唔同。
以前婚禮蛋糕因為製作、準備需時,亦有在禮後保存餅件以示好運既習俗,所以含有極多非常濃縮既生果,加上使用大量古時代表財富的白糖,造成很硬而脆身的糖衣外層。我們現在習慣的軟身外層,需要用上甘油糖漿,而那是1960年代才發明的東西。

大家去食魚生,或許都有留意到師傅要不斷抹刀。
那是因為師傅選用傳統炭鋼刀。
但炭鋼很容易與食材產生酸鹼反應,引起腐蝕,所以要不斷抹。
以前不論軍刀,軍官佩劍,禮劍,都只會採用炭鋼製造。

加加埋埋就很易得出一個情境:
硬而脆的白糖外衣,只適宜用薄刃切開,厚身的刀劍壓下只會令其四分五裂一塌糊塗。
這種糖與果酸濃度,在15分鐘內足可開始蝕食鋼材。

以上都只係民生條件,尚未計算古時眾多到今時已被遺忘的習俗,以前男女地位價值觀,階級觀念,及軍人的習俗。

簡單講,150年前,如果你係軍官,而我叫你用配劍去切蛋糕,你應該會覺得係莫大侮辱。

師兄好野。祥細易明。
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 5-10-2015 06:10 發表
師兄好野。祥細易明。
我肯定自己成日都俾唔足或俾錯料
阿Q精神就唯有話好過冇.
我見樓主在友台同樣出左帖,
但完全冇人理,
論壇既氣氛呢兩年真係明顯改變左.
話就話人流精力時間轉移左去FB,
但fb好難做資料archives.

引用:
原帖由 loveless 於 5-10-2015 14:02 發表

我肯定自己成日都俾唔足或俾錯料
阿Q精神就唯有話好過冇.
我見樓主在友台同樣出左帖,
但完全冇人理,
論壇既氣氛呢兩年真係明顯改變左.
話就話人流精力時間轉移左去FB,
但fb好難做資料archives.
師兄客氣,無料難言。
FBC1

師兄能如此詳盡,實屬不易。
FBC1

回覆 31# 的帖子

係歐洲,好興用軍刀開香檳……

引用:
原帖由 f22a 於 5-10-2015 23:56 發表
係歐洲,好興用軍刀開香檳……
呢個好玩, 溝女真係有用
好記得1999年除夕我用菜刀開左支Moet

軍刀開香檳源自拿破崙班貴族軍官,
那個年代, 在玻璃樽技術法國尚係遠落後於英國, 而木塞那鋼絲環還未構思出來.
拿破崙年代法國其實仲未有技術可做到二次發酵.
加上木塞不足以阻撓樽內壓力, 當時的法國香檳隨時會炸開, 入樽的僧侶或童工都要戴頭盔工作.

去到宴會表演,梗係手刀開香檳先炒得起氣氛。

引用:
原帖由 reniless 於 6-10-2015 16:56 發表
去到宴會表演,梗係手刀開香檳先炒得起氣氛。
用C眼夾開

引用:
原帖由 louisli 於 6-10-2015 17:44 發表

用C眼夾開
師兄高難度呢!
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 6-10-2015 16:05 發表

呢個好玩, 溝女真係有用
好記得1999年除夕我用菜刀開左支Moet

軍刀開香檳源自拿破崙班貴族軍官,
那個年代, 在玻璃樽技術法國尚係遠落後於英國, 而木塞那鋼絲環還未構思出來.
拿破崙年代法國其實仲未有 ...
其實家下澳洲同法國既香賓廠有個職位係一日轉個樽2次,佢都係要用頭盔面罩,因為放得唔好一轉果用氣泡會炸開個樽

澳洲個類係葡萄"氣 (二氧化碳)"酒! 打二氧化碳入葡萄酒樽內變成疑似香賓!

葡萄氣酒同香賓分別:-

係價錢! 香賓貴好多! 所以點飲都係法國香賓好飲.......

引用:
原帖由 rho837 於 7-10-2015 00:34 發表
澳洲個類係葡萄"氣 (二氧化碳)"酒! 打二氧化碳入葡萄酒樽內變成疑似香賓!

葡萄氣酒同香賓分別:-

係價錢! 香賓貴好多! 所以點飲都係法國香賓好飲.......
明白了。
FBC1

引用:
原帖由 cyl198911 於 7-10-2015 00:05 發表

其實家下澳洲同法國既香賓廠有個職位係一日轉個樽2次,佢都係要用頭盔面罩,因為放得唔好一轉果用氣泡會炸開個樽
爛gag: 只有中國造既至唔會炸樽

LVMH 近年不斷響全球各地生產氣酒,

發新話題