22 12
發新話題

買槍求教- 馬記 416 / SCAR L CQC / M4 CQB-R

買槍求教- 馬記 416 / SCAR L CQC / M4 CQB-R

新手上路, 想買把次世代玩, 見SCAR同CQB-R都出左好幾年, 爬文又見有CHING話舊果D次世代易壞, 416就新D, 好難取捨...

會改到1.3J左右,最好如果加有內管既silencer就可以打outdoor, 拆左就打CQB(唔知work唔work, 純幻想),求各位大大比D意見!

M4 ( 416 )  系統後坐力是比較明顯,SCAR 則弱一點,但連發的話仍是十分之震。
M4 系統用的彈弓比較嚴謹,圈數多一些都不行,要按番原裝的圈數處理,而SCAR 則用一般AEG 彈弓。
SCAR 跟 M4 要提到 1.3 J 也不是難事,買的零件都是差不多價錢,注意SCAR 跟 M4  的升級零件是不同的別買錯。
另外不建議用內管SILENCER ,令穩定度下降準度下降,純粹提了力看數字好像好看一點,實際上打遠距離會令集彈性劣化得不償失。
另外原裝MARUI 次世代用有孔缸,換長管也不宜OVER 350 MM ,換言之如果是一般16 寸 416 或SCAR L STANDARD 版已經差不多,不需要特別加長內管。
M4 系統加很強的彈弓傳說是會令尾通脫牙,我沒打那麼強所以只能說傳聞,自己沒試過。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 2# 的帖子

DAVE大, 想問下如果冇內管既silencer其實係咪冇實際用途, 因為有friend試過D彈jam哂係D棉度。

另外照你咁講, SCAR改上嚟比M4 / 416易攪D? 如件多少(or易搵)的話兩者是否差唔多?

引用:
原帖由 secure31 於 28-10-2015 14:22 發表
DAVE大, 想問下如果冇內管既silencer其實係咪冇實際用途, 因為有friend試過D彈jam哂係D棉度。

另外照你咁講, SCAR改上嚟比M4 / 416易攪D? 如件多少(or易搵)的話兩者是否差唔多?
槍口聲音有些微改變或降低,但效率甚低,打哂落海棉度一係D海棉在SILENCER 內凸出,一係上牙時歪的。

改起上來兩支差不多麻煩,也是許多小零件要裝拆,塞彈弓的話SCAR 好攪一點,而零件價格幾乎是一樣。

說到底看你個人喜好,改一改基本上唔洗點翻手,自己支SCAR 2013 年買,落場起碼十次,沒降火沒失靈純粹清清槍管就算,懶人恩物。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 28-10-2015 02:46 PM 發表

槍口聲音有些微改變或降低,但效率甚低,打哂落海棉度一係D海棉在SILENCER 內凸出,一係上牙時歪的。

改起上來兩支差不多麻煩,也是許多小零件要裝拆,塞彈弓的話SCAR 好攪一點,而零件價格幾乎是一 ...
謝DAVE大, 總括嚟講3把差唔多。有CHING話SCAR個尾托易爛, 是嗎? 請問DAVE大支SCAR改左D咩? 有冇相可以毒下小弟 ?

引用:
原帖由 secure31 於 28-10-2015 16:37 發表

謝DAVE大, 總括嚟講3把差唔多。有CHING話SCAR個尾托易爛, 是嗎? 請問DAVE大支SCAR改左D咩? 有冇相可以毒下小弟 ?
首先我不是大,我只是普通玩家咁岩有玩次世代而已。
SCAR 尾托易爛應該不是,正常一個尾托不見得有哪裡特別脆,當然玩具之流,不要狠狠地將摺起的尾托一下子「打」番直是基本,這不是真槍,

SCAR 我只改了6.01 管,用的是原裝MARUI 膠,M100 AEG 彈弓,LAYLAX的拍頭天梯尾頂<-- 這是因為要提升力度才買,加起來好像$450 左右,
因為原裝的天梯+彈弓是一體的,跟舊AEG 那一體PISTON 結構不同,不知如何拆,只好更換掉。
改完後火力1.25J,用7.4V 里電,基本上改的東西都是為增力,沒其他,現在打30 米距離閃燈MET 目標,單發5 有3 中,當時在無風室內場試的準度。

加力silencer係電槍上無用的

引用:
原帖由 Dave 於 28-10-2015 06:32 PM 發表

首先我不是大,我只是普通玩家咁岩有玩次世代而已。
SCAR 尾托易爛應該不是,正常一個尾托不見得有哪裡特別脆,當然玩具之流,不要狠狠地將摺起的尾托一下子「打」番直是基本,這不是真槍,

SCAR 我只改了6.01 ...
如果連射多用6.03好D, 單發多就用6.01? 定其實分別唔大? 真心問 , 謝謝!
引用:
原帖由 里安 於 28-10-2015 06:59 PM 發表
加力silencer係電槍上無用的
GBB先有用?

引用:
原帖由 secure31 於 29-10-2015 10:34 發表

如果連射多用6.03好D, 單發多就用6.01? 定其實分別唔大? 真心問 , 謝謝!

GBB先有用?
細徑管最主要用來提升力度,
連唔連射都可以用6.01 ,不會JAM 的,
JAM 是因為用垃圾級數BB 彈,其實市面上各有名有姓的牌子BB 彈都不會JAM 的,
但如果用+ 頓彈100 蚊4 包果D ,6.08 都JAM 到你傻。

如果買ar款,不如買m4a1,因為係前出電,用一般車仔電就得,socom同cqbr都係後出電,原裝要用marui專用電,用車仔電要改插

引用:
原帖由 Eddiem249 於 29-10-2015 12:19 PM 發表
如果買ar款,不如買m4a1,因為係前出電,用一般車仔電就得,socom同cqbr都係後出電,原裝要用marui專用電,用車仔電要改插
其實用車仔電同鋰電有咩分別? 同改T插會唔會好D?

引用:
原帖由 secure31 於 29-10-2015 12:32 發表

其實用車仔電同鋰電有咩分別? 同改T插會唔會好D?
這些大路問題其實你很易找到答案,請勿無限伸手,不是鬧你是提你,請教問題一題起三題止好了。里電車仔電的分別無限個人答了無限咁多次,找找吧。

換了T 插不會有特別增益,純粹自己喜歡。

引用:
原帖由 Dave 於 29-10-2015 01:40 PM 發表

這些大路問題其實你很易找到答案,請勿無限伸手,不是鬧你是提你,請教問題一題起三題止好了。里電車仔電的分別無限個人答了無限咁多次,找找吧。

換了T 插不會有特別增益,純粹自己喜歡。
多謝

引用:
原帖由 secure31 於 29-10-2015 10:34 發表

GBB先有用?
無做過好正式研究,電槍上用有管silencer,射程同力都無變

gbb上,有機會力同range都加,但都有機會無效果

引用:
原帖由 里安 於 31-10-2015 04:40 PM 發表

無做過好正式研究,電槍上用有管silencer,射程同力都無變

gbb上,有機會力同range都加,但都有機會無效果

22 12
發新話題