17 12
發新話題

[others] 3D打印GBB外部配外?

3D打印GBB外部配外?

其實你地係咪自己設計然後揾人整?
有冇話要用甚麼特定材料先頂到GBB個震動力?

想整D類似既野俾pistol/smg/rifle

(例子而已)

揾本地定國外既公司代工?

引用:
原帖由 Opica 於 20-11-2015 14:53 發表

(例子而已)

y ...
自己唔識3D 畫圖及採寸
除非你金錢無限.....無圖比人做?分分鐘製圖價錢貴過後期檔案出成品價錢。

Px4自己改
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

有玩過下3D模組但未試過做實物出黎

P.S.張圖係例子而已

引用:
原帖由 Opica 於 20-11-2015 14:53 發表

(例子而已)

ÿ ...
坊間其實有3D打印, 一般情況唔需要去外國.

普及、合用而有得俾你揀既物料大致上有:
尼龍 (基本白色, optional好多色)
ABS/M30 (基本白色, 有黑色/中灰)
聚碳酸酯 (一般只有白色)

你當精確度係1mm左右吧.
塊件尺吋限制係視乎部機, 就好似printer o甘. 一般就預280mm平方吧.

其實同平面印刷一樣,
一般情況下部機只係按file打印,
件野得唔得, 9成係睇個file做得好唔好...

度支槍既數最難搞
但只要度到數, 外面點搞都得
PRINT出黎99.5%準數的

引用:
原帖由 ayaka 於 20-11-2015 17:19 發表
度支槍既數最難搞
但只要度到數, 外面點搞都得
PRINT出黎99.5%準數的
幾年前講到iphone加個鏡頭就可以3D scan 度數,
Win 10又跟埋免費3D builder,
講到好容易好家居生活甘,
到頭來咪又係唔讀書就棧一頭煙..

引用:
原帖由 loveless 於 20-11-2015 17:42 發表

SCAN要好手定至得, 最好係有"轉台"
不過SCAN左出黎都係唔用得, 但有件野比你TRACE總好過用慢慢卡數
以前畫3D唔係個個都有機會學, 不過宜家有D中學電腦堂有教

以前用龜畫姐嘛,學泥真係把X
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 loveless 於 20-11-2015 17:42 發表

用project tango...

引用:
原帖由 Opica 於 20-11-2015 18:01 發表
用project tango...
唔同用途..
project tango 係real time tracking, mapping /VR integration 就有用,
要量度碌槍甘細既單位用不著的..

就好似CGF都有個本土版project tango ,
用途就更加唔同

D曲線先最難搞....
3D print的準確度都唔可靠....視形狀有非常數的縮水或者大左...
最薄一層都仲會有紋....

物理性都冇一般咁可靠....

就算做到,都係影相,神台好D.....

Star War 新槍挍哂你地.

其實D紋,真係好礙眼.....

17 12
發新話題