發新話題

[GHK] 剛入手的GHK M4 MOD-2 "自己弄到"有些問題

回覆 105# 的帖子

我上次個間做刻字都幾靚,個價唔算貴經過E何B順便上去就搞掂唔洗煩

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-1-2016 20:38 發表
想買支AKGBB改86S,邊支又平又好呢!

二手價企得好硬
二手我們AK我見一般千幾有售,二手方仗起碼貼多一千夾又貴
我們又係鋼身DIY下都靚仔的

哇~ 遲到無得抽了, 花生又賣晒
話時話仲想係14F出番支VFC唔知會唔會中伏呢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Thanato.S 於 31-1-2016 18:15 發表

出廠QC都會整花
真係唔出奇
我自己有支都係 一買番黎都係花的

上下身頭幾次開合係難
要好大力
因為個位真係岩岩好 多少少都冇

支野買左一年都仲好精神 唔太覺有咩問題 我都係14樓買

不過題外話
...
通街都冇得佢有。。。總之之後剩係買配件都仲算ok

引用:
原帖由 2slow 於 1-2-2016 10:42 發表
佢地係代理。。。咁都會出事?

引用:
原帖由 2slow 於 1-2-2016 10:42 發表
長沙灣有九折你唔買?

引用:
原帖由 RCman 於 1-2-2016 11:08 發表

長沙灣有九折你唔買?
等緊新版416呀
好似話2月尾先到, 到時唔知仲有無折lu
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Thanato.S 於 31-1-2016 18:15 發表

出廠QC都會整花
真係唔出奇
我自己有支都係 一買番黎都係花的

上下身頭幾次開合係難
要好大力
因為個位真係岩岩好 多少少都冇

我諗若然有一個標準, 就可以少好多困惑.
即係如果支支新買buffer都一定係已經打到花曬既, 支支上下身都一定會開合困難, 甘反而係一種標準.
話晒呢支槍點講都唔係低階低檔低價產品, 亦正因如此, 一種可以量化及介定既標準係重要的.

又容許我去返之前曾經提出過但對方迴避既邏輯loop問題: 若buffer花曬至係有QC過既証明, 甘開盒試槍前若見到buffer唔花, 係o米要提出換槍要求? 同樣道理, 若上下身開合暢順, 係o米反而代表支槍唔符合品質要求?

假設入面花唔花當出廠測試時造成各支程度不同
但去到"現象"  一啲人有現象一啲冇既,其實邊個指標先係正確?
如果無一個指標代表正確,咁好容易令人誤會

Sales哥哥說他們不是GHK的香港代理哦.只是入貨比較多所以比出面賣平一些。
引用:
原帖由 Opica 於 1-2-2016 10:51 發表

佢地係代理。。。咁都會出事?

自從買 GBB 就一定要識整槍後又一神邏輯... QC 會花晒甚至崩崩地...
我惗如果係咁台灣廠一定好努力咁每支射百零二百匣做 QC, 你班蟻民真係唔知人地用心良苦啊...
我都係買返冇 Kill 屍既小日本仔博佢冇事算,起碼唔花知冇人搞過先,好似係

同埋試槍時如果唔可以簡單打開檢查入面,要返到屋企檢查先知有冇現象, 但賣方講貨物出門,不知有冇因人為使用過(例如摸過,打開過) 不受理,
但唔打開又點知產品入面程況?咁賣方係咪真係完全無責任?  定交易完成要係舖內檢查清楚? 或者錄影產品包裝未開全新狀況下作為証明?
呢個疑難值得探討

引用:
原帖由 gainax 於 1-2-2016 13:51 發表
同埋試槍時如果唔可以簡單打開檢查入面,要返到屋企檢查先知有冇現象, 但賣方講貨物出門,不知有冇因人為使用過(例如摸過,打開過) 不受理,
但唔打開又點知產品入面程況?咁賣方係咪真係完全無責任?  定交易完成要係舖內 ...
其實呢點又係約定俗成,冇人提就冇人搞,搞左成本又貴 D 又小左人玩...
小弟都試過去唔知邊度買左支突然返貨既不明牌子 PDW,買果陣已絕左版,無意中見到有貨即刻訂左,仲要真係 last 1 支
寫就寫係 2013 新版,買果陣又係一匣 Full 得清爽,但返屋企一粒都打唔出,唔知匣問題定氣問題,上網再睇既所謂 13 版係槍身轉左白字同灰 hopup 膠,但睇一睇手上果支就刻字同灰 hopup 膠... 合成獸也? 但刻字又真係靚過白字... 所以唯有自己搞返掂佢... 而加都仲正正常常

引用:
原帖由 no-name 於 1-2-2016 13:50 發表
自從買 GBB 就一定要識整槍後又一神邏輯... QC 會花晒甚至崩崩地...
我惗如果係咁台灣廠一定好努力咁每支射百零二百匣做 QC, 你班蟻民真係唔知人地用心良苦啊...
我都係買返冇 Kill 屍既小日本仔博佢冇事算, ...
玩GBB要識檢查,又要識保飬,最後假設有現象例如出現係煲,耳仔,彈夾井,要做埋"磨合"或者用工具"幫手"處理現象,煲Stop假設失靈要先懂得找出所在現象既地方,我諗玩熟左支野可以由新手變老手, 用心良苦令玩家自立起來唔洗哂錢比出面師傅賺

回覆 118# 的帖子

總之一句貨物出門,唔關我事

發新話題