17 12
發新話題

俄女警穿二戰制服執勤 紀念斯大林格勒戰役

俄女警穿二戰制服執勤 紀念斯大林格勒戰役

當地時間2016年2月1日,俄羅斯伏爾加格勒,女交警穿著二戰時期的制服在街頭執勤,紀念斯大林格勒戰役勝利73周年。

呢件羊皮大衣香港著吾到

附件

6-5-2016 14:49

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

上飛鵝山著

我著過德佬同俄佬大部份二戰冬裝,所以明白,點解德佬會輸

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

我只想知佢地用咩方法收藏件羊皮大衣可以放幾十年都唔會發霉

引用:
原帖由 JOHN2 於 7-5-2016 07:50 發表
我只想知佢地用咩方法收藏件羊皮大衣可以放幾十年都唔會發霉
其實一直有生產仿品
在莫斯科呢件野只係要800盧布......
TAOBAO賣800人仔.....

呢件野係無仿品的,係遠東地區造,農巣畜牧部的印,蘇聯軍方係將佢派比零下二三十度的執勤條件下軍人著。呢件野由沙俄至今,剪裁無乜變過,就似係一整塊原裝羊皮掉轉笠係身上,極原始,我係二千年頭向黑河買過兩三件,二百人仔件,當年大6係無人明我點解要,番到來係麻繩綁到一舊専咁。我試過係冬天開行冷氣再除剩底褲著,頂到一分鐘。太熱。係香港cosplay係無可能!

著住呢件厚野,防禦力可+5,.38遠距打,可能頂到下,冬天簡直吾驚,因為你變左小肥羊。不過移動力-30....極寒地區作戰,取暖第一,説不定敵人自己凍Q死唒呢!生命力無得加,要靠伏特加。。。極寒地區惟一吾結冰既就係佢,吹脹!

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-5-2016 11:05 發表
呢件野係無仿品的,係遠東地區造,農巣畜牧部的印,蘇聯軍方係將佢派比零下二三十度的執勤條件下軍人著。呢件野由沙俄至今,剪裁無乜變過,就似係一整塊原裝羊皮掉轉笠係身上,極原始,我係二千年頭向黑河買過 ...
求真相,應該未扔掛件收藏品

攪到想整一件冬天用
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 cyl198911 於 7-5-2016 12:07 發表

求真相,應該未扔掛件收藏品
不要問,只要信

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 暈又暈 於 7-5-2016 12:10 發表
攪到想整一件冬天用
著過M81冬裝未?仲喪過佢1倍。。。

係咪羊皮大衣就無敵呢,其實仲有D現代D既同級產品,這是後話了。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-5-2016 13:50 發表

著過M81冬裝未?仲喪過佢1倍。。。

係咪羊皮大衣就無敵呢,其實仲有D現代D既同級產品,這是後話了。
小弟想搵啲保暖擋風同羽絨起碼同級既野,唔知有冇得唔經淘x呢?
題外話,羽絨生產太過不人道....
如果香港著太熱的話,德佬冬裝或者可以考慮下
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 暈又暈 於 8-5-2016 00:19 發表

小弟想搵啲保暖擋風同羽絨起碼同級既野,唔知有冇得唔經淘x呢?
題外話,羽絨生產太過不人道....
如果香港著太熱的話,德佬冬裝或者可以考慮下
生剝一隻羊亦不見得好人道。

2016年的我,如果評價現代羽绒,就係平,薄,輕,暖!

俄佬軍服部份係可以追朔到蒙古入侵時期。。。其實剪裁變,不如説材料變。。

佢吾用羊毛,用馬毛狗毛,要不係厚棉花。二戰德佬就是羊毛混絨和中等厚度棉花為主,按當年質量,防寒力好敏水。係冷衫搭夠。Repro野直頭吾駛諗。

德佬剪裁新穎美觀,但以今日物料角度,又顯得多餘。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 MG-42 於 8-5-2016 00:37 發表

其實係一件衫打爆左拿破倫同希特拉....
我地會明德佬做乜,但想像不到俄佬做乜,自然環境上,係兩個世界。吾係李樂C就處理到。。。有機會可以講多D。

相對暖的人走去嚴寒世界的地頭搞事,PK是必然的。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-5-2016 01:18 發表

我地會明德佬做乜,但想像不到俄佬做乜,自然環境上,係兩個世界。吾係李樂C就處理到。。。有機會可以講多D。

相對暖的人走去嚴寒世界的地頭搞事,PK是必然的。
這個話題幾有趣有參考價值,有機會So兄分享多D

17 12
發新話題