發新話題

審計發現美國核子部隊仍用「老爺」8吋電腦磁碟

引用:
原帖由 reniless
其實係渣過你部手提電話

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 rho837 於 27-5-2016 01:14 發表
因為軟件設計係70s年代!其實冇問題!舊式電腦系統有好處!個DATABASE好簡單好直接好快運算DATA及絕對耐用冇ERROR之如又唔會有病毒感染到!

我部IBM SERVER SYSTEM都係用green monitor及IBM tape drive! 因為套SA ...
香港仲有大把銀行用緊mainframe, AS400等等...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

軍用電腦系統同商業電腦系統一樣! 在於超級搵定,一著部機就理論上唔可能息機(技術上有幾部系統同步運作)! 只要有電就得! 軟件運作要200%完全冇BUGS! 我用SERVER時都覺得奇怪!咁昂貴部機組但CPU同啲PC比較就落後幾年! 有啲軟件Verison都係落後版本為一唔同只係FOR SERVER版本可以DOWNGRADE但價錢就貴過PC版本多多倍!

技術人員話呢啲系統主要目的在於超級耐用同超級搵定及超級運算凖確正常! 至於運算速度比較現代科技的確慢得很! 但完全沒有問題! 因為都快過(幾千人)人手同步即時動手計算執行指令! 舊系統比較新系統慢!慢100倍及小一百萬個FUNCTIONS好未! 又如何!因為舊系統目的只係執行幾個任務指令就足夠! 咁情況下慢得去邊度!最多咪一兩分鐘! 有乜分別呢!

拿部普通兩千元PC煲十年都未必會出事呀!但一定唔耐用搵定!

引用:
原帖由 2slow 於 27-5-2016 09:43 發表

香港仲有大把銀行用緊mainframe, AS400等等...
AS400一早停產啦! 浄機身(冇OS License)兩萬港元有找! 但個OS License都重買緊10∼30萬不等!

你説得對!

真係重用緊好多AS400機! 因為耐用搵定! 比較平靚正!

當年登月用個電腦處理器得2.048 MHz,夠晒用

AS400

How to keep they run and buy the spare parts?

附件

27-5-2016 11:13

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

所以當你見到單野傳媒好合作甘開始去煲, 你會隱約見到背後有種步伐, 有個目的.

1.政府用floppy呀 <---好柒呀好笑呀我都叻過佢呀
2. 原來核彈用舊電腦 <----好on居呀離譜呀
3 原來核彈遍佈全國就響你屋企隔離 <--- 恐懼
4. 人民安全係最重要, 國會唔該通過兆兆聲撥款.

而新野一定唔會比舊的安全. 經濟至係最重要.

引用:
原帖由 rho837 於 27-5-2016 09:50 發表
軍用電腦系統同商業電腦系統一樣! 在於超級搵定,一著部機就理論上唔可能息機(技術上有幾部系統同步運作)! 只要有電就得! 軟件運作要200%完全冇BUGS! 我用SERVER時都覺得奇怪!咁昂貴部機組但CPU同啲PC比 ...
到2000年代我都仲有同SAP班大帝開會, 當時仲係響交易廣場, 雖然成個環境明顯已經沒落..

引用:
原帖由 neomarx 於 26-5-2016 22:50 發表
香港政府部門仍用1、44floppy ......
仲有WinNT, 95,98 2k 呢

話說其實香港仲有 AS400 行緊呢
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-5-2016 22:31 發表
係,好似係286定486....不過導航之類計算不需要又3D又乜乜無謂野

但係,舊式電腦D磁片好易俾物理環境干擾到...未hack已經自動出事
其實 F-16 都係行緊兩粒286,部PS2一定快過佢
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 NathanCPT 於 27-5-2016 12:40 發表

話說其實香港仲有 AS400 行緊呢
大把咯.
講真..單一執行性終端..唔改的話呢種模式用多一百年都得.
要改的話, 能力及複雜性自不然會跳升千百倍, 隨之而來係內外保安及prevention又複雜多一億倍, 所以問題係有冇真正需要.

作為消費者, 我地普遍都用緊所謂最新既科技.
隨之而來係沒完沒了的security patch, OS更新軟件更新乜乜物物更新.

如果10年前你向我解釋 Win 10 會自動overide用戶, 反檯都似.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 11:13 發表
How to keep they run and buy the spare parts?
實際上 IBM 仲有 main 買,但貴到
同埋萬一要換件,就要痴痴的等,大路件最快既都起碼1個月

重點係,因為要換件而關機...可能一睡...==

603 技術實驗中隊

美佬之前話F22上面粒CPU停產左,搞到要去二手市場刮,F35粒CPU好少少,停產得泥仲有貨

其實要使F22停飛,收哂D CPU咪得咯

可能仲有IT人換緊真空管,programmer打緊卡孔
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 13:43 發表
美佬之前話F22上面粒CPU停產左,搞到要去二手市場刮,F35粒CPU好少少,停產得泥仲有貨

其實要使F22停飛,收哂D CPU咪得咯

可能仲有IT人換緊真空管,programmer打緊卡孔
真空管當然仲有人攪緊啦,個d係HiFi人唔係IT人
603 技術實驗中隊

發新話題