22 12
發新話題

VFC SR25香港區開箱

真品保值?
香港實際上冇真品既需求, 人氣已過既真品往往仲平過米國

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 09:44 發表
始終個RAIL COVER無MARKING唔太似樣, 我沉日落街買多幾個換咗佢, 仲要係特價

各槍主可以留意下自己個COVER, 上面本來印MARKING位置有個印, 印大少同MARKING D字長度一樣(今晚再報相),
相信係VFC/OEM廠原本 ...
如果套玩具已去到萬元級又用上真品去求真,
o甘用Leupold Mark AR Mod 1 可能有兩個小問題:
首先佢BDC條數會係223/55gr, 同7.62x51都相差都幾遠o下,
其二佢係25mm 幼桶身, 即係極其量上下總共有+50MOA 可調,
若以7.62x51 打900m 計, 彈頭已跌接近80呎, 需調90MOA...
呢d數據野當然同6mm BB無關, 但如果駛錢係想求真, 就好似有丁點礙眼

鍛身MOUNT 又係另一樣可能值得留意既小事:
Leupold  鍛造mount都係鋼材的.

幾十年前, 好多瞄具仲係鋼造的, 槍身亦廣泛係用鋼造, 那用鋼mount就理所當然了.
留意組合有 3 個接觸物件:  瞄具、鏡座、槍身.
當時代改變, 所有檔次的瞄具都已係用鋁材製造, 若是鋼槍身如M700之類, 那不論使用鋁或鋼mount都係合理的, 因為組合比例點配都係2:1
但若瞄具係鋁造, 槍身或魚骨又係鋁造, 那鋼mount就未必係一個好選擇, 因為兩種物料始終存在不同硬度/密度/變型度...

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 14:48 發表

THX , 睇完都係唔入了, 係都入支真M3
M2 最少要成皮野落樓....
其實Vector有一個幾好既選擇: o個碌老番S&B PMII 3-12X50
純以真鐵標準佢未免太平, 純以玩具標準佢又好似貴o左少少...
但如果係G28o甘跟埋已經係34mm鏡座, 呢支差不多係唯一慳錢選擇

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 15:26 發表

咁真係唔知點配好, 可能求其整支VECTOR雞雞地MODEL算, 一係COPY M3扮下型.. 煩
個人覺得最理性既組合會係 Vector 3-12X50 FFP,
加老翻 M10 QD-L 35mm鏡座.
埋單唔使3K

慳o左又可以投資少少買番對真Harris 腳架...

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 7-9-2016 16:12 發表

May I know where can buy the vector optic scope and red dots ?
始終支 3-12X50 以玩具市場黎講係有d貴, 以我所知只得射手至有...
紅點就較大路, 好似其它舖都有..

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 16:36 發表

34都幾騎呢, 我見玩具MOUNT全部都係30MM
有老翻的.. 我見過有舖有..

引用:
原帖由 rho837 於 7-9-2016 18:25 發表
有冇以下呢類樣既玩具鏡? 幾舊水?

長沙灣Arex showroom 有支M3扭的,鴨記就M3/M1扭都有,三幾百有一支.
玩具我有三支,先唔好理外觀,內裡一支係duplex, 一支mil dot全發光,一支淨係mil dot位通電發光...
所以淨睇外觀/牌子真係估唔到內裡係乜料。

回覆 125# 的帖子

non-illuminated Leupold MkIV 3.5-10x40 w/M3 turrets (1MOA elevation, 1/2MOA windage)

Leupold年代已過, 當下好似用S&B / Premier Reticles 居多...

呢碌一皮買到幾支了。
終於都敵唔過好奇心要整番支

附件

16-9-2016 23:34

引用:
原帖由 laiwangkai 於 16-9-2016 23:51 發表
行34mm tube買唔買到mount?
原裝廿呎外睇都有丁點似Seekins 既,頂住檔先

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 17-9-2016 01:17 發表

裝上去望下點樣??
假期明晚至返港耶,再者我都冇SR25  , 不如裝落HK417俾你睇?
鏡係Shxxter買,都格過o下價,外國有平d但連運費又打番和,費事隔山買牛了
原裝有跟一對34mm low mount,款係仿seekins 的, 造工呢...以millett標準算好OK,以spuhr標準就好玩具

引用:
原帖由 狂人 於 17-9-2016 16:14 發表

其實我唔係好搞得明,我見好多廠都有copy m3,究竟正版M3係邊間廠出的?Copy又邊間廠出的較好?
我枝SR25打左幾匣已有連發,我唔相信係零件咁快蝕到出現呢個問題。反而覺得其他原因。我發覺,叉爆氣頭幾槍一定係連 ...
M3 其實並唔係支鏡的名稱或形型號。
正確廠名及型號係Leupold Mk 4, 而M1/M2/M3純粹係用黎形容及分野不同度數設定的調整旋鈕(turrets),
至於Copy鏡邊支好,呢個基本上係冇正確答案的。因為作為消費者,我地係無法單從外觀去知悉硬件的規格。
或者你有留意到,之前有幾位師兄都不約而同地提到Arex 的M3鏡。
A牌這支沒有marking,沒有發光, 望入去亦只有十字而冇mil-dot點。
但自己手上有的3支這種leupold仿鏡中,只有呢支A牌係真正40moa上下20moa左右規格地可調,其餘2支既度數都係亂黎的,一支神奇到幾百clicks後仲有得扭..
當然大部份人見到A牌支鏡連mil-dot都冇,已經飛o左佢。

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 17-9-2016 01:17 發表

裝上去望下點樣??
手機相交住最低還款額先
唔好理條升橋,係放假前裝上去未拆番,條scout橋其實唔啱用..
遲o下至再講詳盡點,因為自己都未有時間去試支鏡..

附件

19-9-2016 00:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-9-2016 19:55 發表

ares仲有冇出呢?
長沙灣Showroom擺o左支响度,但唔知有冇貨賣呢

22 12
發新話題