發新話題

自已做不出來要向中國買,美首次被迫簽屈辱條約

唉! 大國之間既政治問題! 我們識條鐡咩!

蘇聯同美國早中國幾十年上太空,所有知識、科技同技術從冇到有花了幾多心機先至可以發展航天事業?
今日中國在航天事業上算是後輩,就也文也武牙擦擦。
中國出品,只勝在價錢,其他諸如品質及耐用程度上還需要觀望。
引用:
原帖由 gtoray 於 1-10-2016 19:09 發表

唔洗咁肉緊, 放鬆D啦香港人

人地做不來都早你幾廿年上太空
咁我唯有讚大陸威威豬啦, 好嗎?
究竟世界上還有神嗎?

其他唔敢講,但尼類重型工業裝備製造而家大陸係比較巴閉。

咁外國好多科研成果都係有班中國人分! 只是他們都係接受外國敎育長大! 航太工業係呀公落實主要工業之一, 全球都同公呀一齊合作搵錢, 事實上大陸人工平係優勢! Made in China 係OK! 只係大陸某啲人報道到天下無敵!其實只不過係一盤生意!

誰威誰牙擦都冇所謂啦 今日國家牛一,睇下煙花輕鬆下

回覆 22# 的帖子

如果講巨型鍛造設備,美國佬仲未可以同以前蘇聯人講,當年尼個領域最巴閉係蘇聯同德國兩個。例如A380個起落架係用前蘇聯時代製造既壓力鍛造機製造,不過嗰一部而家亦唔係最大⋯⋯

引用:
原帖由 rho837 於 1-10-2016 20:46 發表
航太工業係呀公落實主要工業之一, 全球都同公呀一齊合作搵錢, 事實上大陸人工平係優勢!
中國評估月球大概有500萬噸 helium-3可供開採, 而每100噸可提供全球電量一年, 每噸價值大約10-13億美元.
呢個只係其中一個中國全力開發航太既理由.

題外話, Helium-3 經典場面
https://www.youtube.com/watch?v=uimh2EBB1yQ

引用:
原帖由 rho837 於 1-10-2016 20:20 發表
唉! 大國之間既政治問題! 我們識條鐡咩! oke" />
又唔係咁難理解既,如果好似打緊電腦game咁,起工業tree上精細加工蘇聯人揀佐專機專做,美國佬揀佐數控加工中心,跟住大件製造上,蘇聯人揀佐鍛造機械,美國人揀選佐真空焊接咁解。往日既選擇會影響跟住既結果

CNC我明,但真空焊接有何優勢?
引用:
原帖由 Hamlet 於 1-10-2016 21:45 發表

又唔係咁難理解既,如果好似打緊電腦game咁,起工業tree上精細加工蘇聯人揀佐專機專做,美國佬揀佐數控加工中心,跟住大件製造上,蘇聯人揀佐鍛造機械,美國人揀選佐真空焊接咁解。往日既選擇會影響跟住既結果
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 1-10-2016 22:35 發表
CNC我明,但真空焊接有何優勢?
F-14個鈦合金翼盒加飛機龍骨,係一個大型真空廠房做鈦合金焊接出黎。成架F-14最受力既位置,據聞架機就算炒到九彩,佢尼個嘢仲係堅挺
當年製造尼個零件嗰陣美國既巨型鍛造機已經落後蘇聯好多,用鍛造既造唔到,所以局住造出佐亦係一個工業奇跡既巨大零件真空焊接廠房,因為佢成個件係鈦合金,鈦合金焊接一般情況唔得,要特定環境⋯⋯

那是否代表了美佬掌握了特殊金屬的焊接加工技術?
引用:
原帖由 Hamlet 於 1-10-2016 22:42 發表

F-14個鈦合金翼盒加飛機龍骨,係一個大型真空廠房做鈦合金焊接出黎。成架F-14最受力既位置,據聞架機就算炒到九彩,佢尼個嘢仲係堅挺
當年製造尼個零件嗰陣美國既巨型鍛造機已經落後蘇聯好多,用鍛 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 29# 的帖子

只係講美國人在大型零件製造走佐唔同既路,蘇聯人亦焊出過成個外殼都係鈦合金既潛艇⋯⋯如果換蘇聯人去造既話可以用鍛造機粗加工,但蘇聯人個精細加工做唔到美國人個效果就係。
蘇聯個專機專用,前期投入係比較低,但佢个限制就係,如果要改產品既話,成個生產缐就要放棄,尼個導致佐後期點解蘇聯人既產品幾十年如一日……佢無辦法好似數控加工咁衹需要調整刀片就可以

發新話題