發新話題

出發參展

引用:
原帖由 cccarlos 於 15-10-2016 00:40 發表
外爆冇撞擊應該頂得住掛
但佢連住入面engine唔怕燒入去?
定個筒都有返咁上下厚?
如果唔係機槍燃燒穿甲彈打中都可能著?

回覆 16# 的帖子

佢燒柴油,相對於汽油黎講⋯⋯無咁易

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-10-2016 23:33 發表

但會唔會中一枝rpg就炸晒成架車呢?
放心,柴油唔會因RPG打中而加大殺傷效能,因為柴油須要氣化加壓才會爆發,如果倒落地点火係唔著既,甚至比火箭炮打中只會多D水花.

FBC1

第一代梅卡瓦坦克裝甲中間甚至有一層柴油油箱,用來吸收衝撃波同高温射流
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

咁快出VT-5?難道真係有如傳聞所言準備整四代坦克?

引用:
原帖由 LCH925 於 16-10-2016 16:14 發表
咁快出VT-5?難道真係有如傳聞所言準備整四代坦克?
根據傳聞,VT-5係輕型坦克,唔同而家主流既MBT,應該唔關四代坦克咩事

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-10-2016 19:06 發表

根據傳聞,VT-5係輕型坦克,唔同而家主流既MBT,應該唔關四代坦克咩事
睇落相當大架下喎

引用:
原帖由 Lolanto 於 17-10-2016 02:37 發表

睇落相當大架下喎
從外觀好難判断架,装甲厚度,用乜物料好有關係.
FBC1

據說下一袋係無人炮塔

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-10-2016 19:06 發表

終於到山地師同空騎旅換裝的日子了

輕坦出新款,係咪同波蘭,約旦新坦克同grade?

《河湟有感》司空圖

回覆 27# 的帖子

VT-5同而家西藏做高院測試既嗰款個砲塔造型唔同,傳聞話VT-5係軍方下一代輕型坦克選型落選型號,但拎得出黎賣估計都係成本問題多D

回覆 28# 的帖子

咁就要睇係用IFV底盤改裝既定係專門開發既啦⋯⋯用IFV底盤改裝既好似瑞典個CV90-120咁話係輕型坦克其實有D勉強⋯⋯另外佢個105炮同大陸一款最新既105穿甲彈據聞穿深媲美91年美佬用既120貧鈾彈,但而家西方既105突擊炮唔用得,會炸膛

發新話題