發新話題

[WA] WA 系統 M4 BARREL EXTENSION 一問

WA 系統 M4 BARREL EXTENSION 一問

小弟接觸左WA SYSTEM M4都有一段時間, 發現當中最大消耗品都隻飛機

因為隻飛機條推彈杆有時JAM 幾下就會出現一個斜角, 之後就會load 唔到雙排匣其中一邊既彈

至於e個問題我最近發現, 唔jam 彈其實飛機粒推彈桿都係依然變形,

因為粒BARREL EXTENSION...當中發現左2個原因

其一係條BOLT CARRIER 同 UPPER 之間既公差, 令飛機插果陣摧到BARREL EXTENSION

第二個原因為, 扭BARREL NUT 果陣, 因為BARREL EXTENSION 定位粒野同 UPPER 有虛位, 所以令到佢都側埋一邊

想問下WA SYSTEM 既用家, 有邊隻BARREL EXTENSION 大家係覺得好用?
同埋, 有冇咩方法可以令扭BARREL NUT 果陣, 個BARREL EXTENSION 唔會跟埋一齊走

謝謝

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 22:26 發表
我覺得彈夾都有關係 , 雙排式上彈唔建議裝滿BB彈,因裝太多BB彈壓死,會令飛機推彈桿負荷加重
我一直用WA個隻50飛夾但都只係裝32~36飛,9成時間玩AUTO印像中只有3幾次jam彈(幾萬飛入面)
呢支飛機應 ...
係呀, 用PMAG, 要執一執個MAG CATCH 先得, 如果唔係就會頂死左....

有樣野唔知關唔關PMAG事, 打到冇彈果陣如果冇BOLT LOCK, 飛機個推彈杆炒去PMAG粒BB FOLLOWER都一樣會撞到變形

另外想問下師兄用開咩牌既BARREL EXTENSION, 因為岩岩爛左隻..

引用:
原帖由 AnakinLam 於 23-10-2016 23:08 發表
個損耗斜角唔Jam都會有的 我用G&P PMAG同prowin都有咁 我覺得係推彈杆問題
唔jam 有係因為barrel extension 裝果左陣比barrel nut 扭到斜左

所以隻飛機會好似張圖咁側左去右邊

我想問下你支槍係成槍買定自砌

其實我覺得e個係設計上既缺陷

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 23:14 發表
Pmag尺吋通用性太低我買過一隻都唔敢再用
槍膛我用返井記cnc鈻個隻配返井記bolt用豬皮飛機冇咩鍋氣
或者用返豬皮亞鉛膛都0k,不過個膛都打爛第一次見
飛機推彈桿每個系統都係消耗品了, 或者玩到唔用得 ...
pmag 因為貪平

之前jam 到隻角斜左我都會cut 番佢做90度, 不過我後尾發現個位唔可以cut 得太多, 因為再jam會搞到個出氣位變形, 變到凹字反轉咁, 雖然可以照打

但係, 有一次好唔好彩, 粒hopup膠下面比隻變左形既gp飛機出氣口cut 爛左

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 00:27 發表
其實我都只係用豬皮WA個隻,正廠成千蚊唔玩嗱  ,
E記330九折先300, 比PMAG 5隻kit只係貴50蚊一隻又唔洗砌, 氣化同通用尺吋更好值得玩既,
漏氣問題有得fix既 , 耐用性方面我有隻打左幾包只係爛過嘩佬入 ...
烤漆冇計啦, 幾年前買過gp magpul 果支m4, 沙色, 初初好靚, 玩左一陣已經令面左, 之後玩多一排,

d油一塊塊咁跌出黎, pmag 又係, 所以而家唔敢買沙色...因為沙變銀果陣超核突

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 01:57 發表
豬皮只有魚骨個D陽極表面係靚,其他合金件只係焗漆新個時就唔錯,
玩耐左反光一塊塊甩必經階段,準星我用手指都R得甩粉油出黎
同價產品vFZ質感就真係超班,我諗都有人因為外皮而轉左玩v記了
而家玩vfc係好幸福...表面處理唔差, 鋼火控, 改良fire pin block, 同埋合理價錢

gp wok 平d, 不過啞鉛火控, 會斷腳既fire pin block, 仲有膠buffer...成支槍用磁石吸到既, 我諗得彈弓, pin, 螺絲, 同埋bolt stop/ bolt 接觸位種果粒野....

仲有樣最過癮既係, 如果尾通唔加spacer, 會jam 條bolt...而wok 係冇跟

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 00:16 發表
其實所有系統都有得改順改爽, 都係睇支煲行得有幾順&壓低撃鎚個阻力大唔大係氣化好唔好既關鍵, 但都係要睇隻夾好唔好力先得 ,

印像中片入面個隻PR0WM夾上次執屋拎返黎睇先知好似打斷左切氣鎖就打唔到連 ...
prowin 匣要用加硬彈弓係真, 問過朋友借過一隻, gp 原裝彈弓完全扑唔起個哇佬, 但pmag 係打得好爽

另外想問一問, 其實而家gp/ino/蛇 果隻wa 數係咪可以直上vfc 果隻wa數既barrel extension + hop-up

自己用緊ra 果粒同座, 但ra d qc愈黎愈高質所以想轉會

引用:
原帖由 mk23 於 25-10-2016 10:09 發表

除VFC外. 其實可考慮用iron軟空氣d parts.
自已其中兩枝散齋的都有這品牌的barrel extension, 及一個hopup座(另一個用左Prime). 都無咩特別問題.
e 間廠我對佢印象都幾正面, 早排因為換左隻下身, 發現井勝粒連發司牙同井勝bolt 互動唔到, 所以換左iron 果粒試, 果粒司牙簡直係wa system入面最易裝既, 最後都同條bolt 互動到

前幾星期都買左隻iron 飛機試, 佢原裝跟果粒好似係1j飛鏢(正壓試過1張報紙都打唔穿, 可能我裝錯左), 之後換左gp 果粒1.5j飛鏢, 轉番負壓又好過癮, 少少不足係飛機尾oring 同 bolt 有d 鬆, 包少少水喉膠布冇事了

就係換左飛機之後我先開始下決心搞好barrel extension 既問題

引用:
原帖由 horenhim 於 25-10-2016 10:57 發表

我痛恨自己投資了很多在prowin...
DLS, GP易打理D, 又爽, 理得佢肉酸....
因為我跳海果陣大家已經話gp pmag 爽, 所以避過一劫

不過pmag 有個問題, 就係不能跌, 佢3合一設計實在太聰明

如果買自裝既pmag, 記得最長果條螺絲一定要扭到超緊, 如果唔係第一節同第二節之間會keep 住漏氣

同埋, 用耐左o-ring 會自己斷

尋日去買左粒iron barrel extension, 今日gg 左

因為我ris 條barrel nut 要大力d 扭, 如果唔係好易會鬆
估唔到一扭粒野就...

而家轉左5ku 果粒, 佢最頂定位果粒野係一體, 不過表現如何就有待研究

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 20:15 發表

槍膛派有一體全鋼
5ku 果粒係上年買, 初初見佢定位粒野打歪左所以放埋一邊冇理

點知裝落e 個身度發現佢小小既工差居然幫左我個忙

而家差一個問題, 就係井勝bolt 同 upper 之間既公差

用另一條鋁bolt 反而定好多

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 21:26 發表
咁都得
井記煲尺吋係冇豬皮亞鉛煲Set行得咁順,要氣化好又係要大執,然雖豬皮煲都要執,但執既地方少好多
WA系統左夾右夾好易頭暈身慶, 直接用豬皮WOK Kit搞易好多,但肉酸亞鉛T骨同煲皮易爛
我有時都想玩番豬皮算, wa 系統真係每件野都有獨自既工差,
有d 係光明正大, 裝落明顯feel 到有阻力, 果d 易搞, 磨下冇事
有d 就陰陰濕濕, 打單發冇事, 連發就唔得, 正當你以為係連發司牙有問題, 其實原因係buffer 太輕

井勝bolt 更加令人又愛又恨, 冇錯條bolt 係好靚好硬, 但原裝飛機唔掂, 如果換gp, 又要左cut 右cut

仲有市面上百花齊放既飛機補品, 以前試過隻能量, 裝朋友支gp 原裝好順, 裝自己果支, 打都打唔起

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 22:09 發表
同馬記手槍一樣, 個個都話馬記數 ,  實際都唔同好似換個吉打身都打唔響要執餐勁
用返馬記槍小改零件返而最易整,wa系統係得返豬皮件尺吋比較有保障,因得佢當初同WA有合作關係又係開售到而家一直做WA件有經驗 ...
吉打e個牌子我對佢有保留, 之前仲有支馬記17果陣換過佢d "強化飛機", 每隻都捱唔到3個月(我唔係成日打game, 只係間唔中屋企自high), 果陣佢仲係fb宣稱佢d件耐用有保證, 爛係因為你地買到次貨, 我心諗:係三斤都買到次貨?
最後轉左根魔, 而家放左落26度, 未爛過
另一樣野係glock 26 個鋼inner frame, 扣住trigger 彈弓個凸位車少左刀, 成條彈弓都放唔入

井勝我都怕怕啦, 佢個身d數真係隻隻唔同, 之前有幸玩過幾隻a grade(我自己用b grade), 我發現4隻身入面, 得1隻可以直上真品magpul grip, 我自己果隻都要大執先上到
另一樣最可怕既野莫過於佢粒hopup, 反重力既

引用:
原帖由 gainax 於 28-10-2016 22:48 發表
台製既野你懂的。真係咁平靚正日港韓既改件仲有人玩
有d港產牌子一樣精彩, 之前買過未來能量牌鋼sear 比vfc mp5

點知佢同hammer 接觸個位懶好死整圓角, 裝完selector 撥去單發都打到連發

仲有一間叫t.s._, 佢個marui glock 17 hopup 座都係極品, 條下壓鐵片要cut 走一部份先裝到

發新話題