28 12
發新話題

咸濕PPK

感謝大笠資料提供.
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 2016-11-2 18:45 發表
客製鋸短柄真係極少見.

相中槍是美國槍.
下身刻有序號, 由此可知是米國的 Interarms PPK/S, 出廠期大概係1985-86.
雕刻係手工的美式scroll花, 象牙握把有貝雕師簽名, 如果願意花上很多時間精力, 係有機會找到此 ...
詳盡
受教

引用:
原帖由 33tt 於 2-11-2016 22:52 發表
話時話,我一路以來對 金銀潤 的東西都絕冇好感 (包括手錶、筆....),但看了這枝後 我有點改觀,覺得好正,不知是否老了?
最近睇PT92的資料,都諗緊搞D金色

金呢家野真係吾可亂用,一係好正,一係好俗
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 33tt 於 2-11-2016 22:21 發表
我聽過知道美國6幾年的 槍管條例,但並不知道 k和s的分别,very informative !
最初面世是1929年的PP, Polizei pistole.  槍管長98mm, 彈量7+1 (.380ACP)
跟住係1931面世的PPK, K=Kriminalmodell/偵察科. 簡單講即係縮細而易隱藏攜帶的PP, 槍管長83mm, 彈量6+1 (.380ACP)

米國1968年的槍例, 以槍械的各種功能尺碼重量之類數據, 劃一地行一種分數計, 得分唔夠的槍, 就冇得入口.
PP在尺寸及重量上合乎條件, 但PPK因整體高度數值較細, 當年好似係以2分之微不合格.
基本上PPK/S 就是把PPK的短槍管上身, 套落PP的長彈匣下身, 組合成一支純粹為過關而誕生的槍款型號.
其實直到今天, 在計分制度下, PPK依然不能入口美國, 但在美國本土生產就完全沒問題, 可以販賣.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-11-2016 01:25 AM 發表

最近睇PT92的資料,都諗緊搞D金色

金呢家野真係吾可亂用,一係好正,一係好俗
蘇兄,對你的blue槍技術我仍然在空想的階段,但你已升呢到 鍍金了,我怎能不拜服 ?  

引用:
原帖由 loveless 於 3-11-2016 10:33 AM 發表

最初面世是1929年的PP, Polizei pistole.  槍管長98mm, 彈量7+1 (.380ACP)
跟住係1931面世的PPK, K=Kriminalmodell/偵察科. 簡單講即係縮細而易隱藏攜帶的PP, 槍管長83mm, 彈量6+1 (.380ACP)

米國1968年的槍 ...
對啊,當年的槍管條例下,這枝也被禁止入口,所以如找到一枝狀態好的,以小口徑手槍來說,價錢十分高企 !(這是我愛槍之一)

附件

3-11-2016 15:16

引用:
原帖由 33tt 於 3-11-2016 15:07 發表

蘇兄,對你的blue槍技術我仍然在空想的階段,但你已升呢到 鍍金了,我怎能不拜服 ?  
你誤會了,我都諗緊點整金色parts

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-11-2016 03:23 PM 發表

你誤會了,我都諗緊點整金色parts
是否鍍上去?

引用:
原帖由 33tt 於 3-11-2016 15:27 發表

是否鍍上去?
我研究過這個技術,亦見到日本同淘寶上有這種小機器同藥水,但我未有太多鍍金的需要,所以不搞電鍍了.

可能噴油掛,少少零件...又吾係參賽

你講開支尖根最近我整左:
http://wargamehk.com/cgf/viewthr ... &extra=page%3D1

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-11-2016 05:38 PM 發表

我研究過這個技術,亦見到日本同淘寶上有這種小機器同藥水,但我未有太多鍍金的需要,所以不搞電鍍了.

可能噴油掛,少少零件...又吾係參賽

你講開支尖根最近我整左:
http://wargamehk.com/cgf/viewthre ...
我一早睇左喇! 你d木雕好正 !!

引用:
原帖由 33tt 於 3-11-2016 19:36 發表

我一早睇左喇! 你d木雕好正 !!
我行錯兩行你吾覺姐

《河湟有感》司空圖

我看不出你有行錯兩行,只看到有一兩行用力不均吧了
我想問問  是否每次兩行兩行地刻  或是  一行一行刻的呢?

先一行起始,再兩行。

把刀要對齊線,刻兩下又會走少少(因為深左),同時又要貼弧度行,貼孤面又要高睇保持直線,對個面磨工要求高。。。好易出事

《河湟有感》司空圖

28 12
發新話題