發新話題

VP9彈道修正&疑難雜症診療

VP9彈道修正&疑難雜症診療

今日收到, 拆槍驗正内管果然有少下垂...

拉巻尺五米, 0.2g, 134氣, 瞄"1"靶:

...瞄"1"中"2",

用水喉膠布太薄, 又難控制...
電線膠布又太厚...
忽發奇想, 用膠布!

手術中...

手術後...(試了N次, 最終巻兩層)

試靶...瞄三中三, 瞄四中四  

多謝收看, 不喜勿插

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Opica 於 2016-11-12 21:26 發表
有冇手術後(包住個位)
Opica 兄:

如此這般, 仍有位剩做氣密

補充, 我開盒拎上手後發現外管slack虚位太多, 手摇得郁, 太不穩, 因此決定不用其他師兄的o-ring定管大法了, 以免外管帶動内管搖擺...

補充近鏡:

引用:
原帖由 48191 於 2016-11-13 10:20 發表
為何各位說內管下垂?我的沒事喔!

http://i1148.photobucket.com/alb ... bile%20Uploads/IMG_ ...
DX版? 普通版?

小第又有新發現

[回膛桿異位]

安裝滑架時拉後, 回膛桿有時會異位, lock滑架:

致病原:

解決辦法:

Lock slide 情況下手指左右扭動回膛捍槍口末端將榫位較正, 此時滑架會正常回位

[滑架拆除]

另外, 我昨天拆滑架時拆極都拆不出, 今日發現將滑架往復時, 需同時用力滑架向上拉起, 便成功

引用:
原帖由 48191 於 2016-11-13 13:18 發表
DX Ver. (QXF custom)
楓X管加哭泣膠...
Custom.... Thats why

引用:
原帖由 clay82 於 2016-11-13 14:46 發表

準確一點,我的VP9是整個外管組連hop up裝在下槍身時下垂,原因是hop up組和滑架鎖之間有空位
師兄唔介意的,可否裝在下身看看和試試彈著點?
有冇相睇?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 2016-11-14 12:10 發表

就咁睇係無問題, 你淨係裝條筒連hop up上去個下身, 就會見到下垂, 其實係下身同hop up安裝組件出問題
講開o尼樣我又分享o下...曾試過墊高o尼個位, 但surface勁油及插入下身 時太啜, 失敗了:

引用:
原帖由 NCP013 於 2016-11-15 12:04 發表
起HOP UP座底部有個弧形位( 較HOPUP 輪前面), 貼一片電線膠布,  令個孤位更貼更配合拆槍LEVER 條芯, 減少上下虛位
師兄方便po張相大家參考o下?

此法減震or升彈道?

O吾多明

引用:
原帖由 NCP013 於 2016-11-15 18:47 發表
攝返正條管水平,  

再借圖一用

請問有無影響裝拆? 我條士拉有點兒難退出嚟...

引用:
原帖由 NCP013 於 2016-11-15 19:14 發表

每次裝拆膠布有機會移位, 不過最多又剪過一塊
謝分享

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 2016-11-16 00:33 發表

我都諗過e個位, 因為可以用slide lock 借力, 不過未得閒整
其實o尼個方法我擔心 consistancy 問題, 次次貼完彈道都有小變會有點兒頭痕

Btw, 有無師兄透露o下其實係咪換管就掂...或者整個原裝/補品内管外俓測量俾小弟參考o下

引用:
原帖由 2slow 於 2016-11-16 09:45 發表

咁樣修正後彈道向下有無改善呢?
我都想知 ...

發新話題