發新話題

有新嘢玩,巧開心

個人認為甲組係設計實力強,長短火,炮仔飯飯掂,產品影嚮廣,精品多,經常有劃時代作品,多名廠

乙組可能得一間半間名廠,產品影嚮差少少,偶有精品,劃時代作品少,可能一國一廠,長短火未必全部得

丙組僅能自行生產,間中有自主設計

青年軍係賓仔Nam仔之流,純用家
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:28 發表
其他國家間中彈起一兩把。以色列個呢同大6差吾多。意大利同巴西咪又係得個一兩間廠。

Sig係瑞士,SAUGER係德國。SigD長槍係靚係貴,但係550以前既510,stg51有幾多人識。

下下經典,經常劃時代,真係得美俄德。 ...
瑞士,意大利,捷克及以色列,全是軍火生產國佢地出既手槍尤其意大利及瑞士名聞天下.点會差呢.?
FBC1

瑞士厄利孔公司設計制造既防空炮連日本仔都要向佢賣生產權,實力非凡.
FBC1

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 11:19 發表

G11都玩高頻,仲無殼添,不過歐洲家陣又高"貧"

造槍似乎講天份。。。美俄德三國先叫掂

AN94成份野同槍身係浮動,設計上好激下,5.45後助力不高,加埋拖住成份槍管槍機,一定後助力低。AN94概念似做炮呀。
以前我射過AK74! 其實打 5.45mm x 39mm (7N10, 7N22)係高速子彈(High velocity round)一㨾感覺好KICK! 比較 5.56 x 45mm (M885, MK262) 我在河上鄉打左十幾年的感覺冇乜分别 !

所以支AN-94打得咁定, 跟本係設計上優勝.

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:56 發表
個人認為甲組係設計實力強,長短火,炮仔飯飯掂,產品影嚮廣,精品多,經常有劃時代作品,多名廠

乙組可能得一間半間名廠,產品影嚮差少少,偶有精品,劃時代作品少,可能一國一廠,長短火未必全部得

丙組僅能 ...
紙上談兵TALK:
用「國」做單位又太粗疏,正如你話M4 入甲組,但以槍論槍,美佬用416,417,也用FN SCAR,
M4 以性能來說已經是看低一級,尤其比利是FN ( 唔知咩組等SO 師兄點評 ) ,
亦有報告稱FN SCAR H 比用開的M11 及M14 EBR 系統更好,那其實比利時要入甲組了,
COLT M4 亦被416 比下去,那美國似乎要降班了...
但事實上係,M4 仍然係數一數二多人用既槍,要降班排隊都未到佢,
所以我先話所謂甲乙丙組 ( 其實之前沒聽過槍械會分「班次」,SO 師兄的判級法創先河   )
其實真是十分虛無,國情不同,恆久文化及使用習慣亦會影響,
一係數據化打得準就升班打得衰就降班,難壞就升班易壞就降班,咁就反而分到。
如果又要加埋使用量及地球存量或林林總總周邊元素,其實跟本冇得評價... 流於個人情感及主觀判斷。
咁計法不如直接振臂高呼我愛嘜嘜廠算數。
文無第一武無第二,真係要鬥,每個國搵4條兵仔黎真槍實彈打一場迷你世界大戰,邊個國家未死哂咪第一,不過會政治不正確。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2016 12:50 發表

劃時代... M4 劃時代一諗即刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 )
有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,
再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...
...
刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 ) 有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...  ... [/quote]吾駛潤我既,我都係沙發拿破崙,一飛都未打過。我睇排名係會變既。光有國力迫人用係無用,人地自己抄吾抄你系統,或者買吾買你。奧地利手槍通街係,但長火少人用,咪係乙組咯。奧地利同捷克,比利時,曾經的乙組頭。
槍炮世界吾係話差,甚至係精,但講近代,精品多,好似捷克一欄,講得幾把,捷克實際上點止咁流,睇多D其他網先啦。

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 13:14 發表
瑞士厄利孔公司設計制造既防空炮連日本仔都要向佢賣生產權,實力非凡.
我係計輕兵器,造輕兵器強又未必係軍工強。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 13:17 發表

以前我射過AK74! 其實打 5.45mm x 39mm (7N10, 7N22)係高速子彈(High velocity round)一㨾感覺好KICK! 比較 5.56 x 45mm (M885, MK262) 我在河上鄉打左十幾年的感覺冇乜分别 !

所以支AN-94打得咁 ...
5.45好少可有得打呀

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:22 發表

刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 ) 有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...  ... 吾駛潤我既,我都係沙 ...
真的無惡意,唔好話潤,如果得罪請包函
唔洗怕,我有妻有女都冇時間出國去打實彈,
等D 細路 三、四歲定哂.. 肯定去菲、泰等國燒番一萬幾千先走...
到時SO 師兄一齊去亦可,我都係打算跟人去,
到時你渣支AK 我渣支M4 鬥打靶再分高下,然而而家未去得亦只好吹吹水先。
至於甲乙丙組... 我真是唔多識分,太抽像,
何況今時今日國與國之間,白兵鬥射已經很少,有咩事炸完一輪先上啦..
咁當然槍支工藝係有排名可言的,不外乎實戰性能及技術工藝,不過又係流於吹水野。
近年戰爭甚少,亦不見得有甚麼步槍一掟入戰場足以改變戰況 ( RX78 式傳奇兵器 ),
我未去過奧地利,亦未去過捷克。整槍出名既國家係去過意大利同德國,不過好可惜見唔到「一街都係槍」
可否告知邊度會比較易見到?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

以色列唔掂,咁Galil呢

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2016 13:18 發表

紙上談兵TALK:
用「國」做單位又太粗疏,正如你話M4 入甲組,但以槍論槍,美佬用416,417,也用FN SCAR,
M4 以性能來說已經是看低一級,尤其比利是FN ( 唔知咩組等SO 師兄點評 ) ,
亦有報告稱FN SCAR H 比 ...
説話吾駛咁寸的。。。

我無話M4入甲組,我只係話美國係甲組,你眼內美國=M4,點講落去

只睇一支cz75同M4就更係吾明啦,美國一個stoner, 做左AR15,AR18,M63,已經夠影嚮大啦,幾多槍源出於佢,新概念。SW,colt對歷史的貢獻呢。416吾關AR事?仲有M1 grand呢!

Glock係咪全球都有一街都係呀。手槍係奧國Glock廠,Styer係長短火皆有的百年老廠,但近年缺乏新作,總體係咪不及美俄德?

我一開始就講個人認為,又吾係強迫你去接受。巴士迷都吾係一定

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:27 發表

我係計輕兵器,造輕兵器強又未必係軍工強。
瑞士制造手槍出名精工細雕,我不明不理解你話只有美俄德三國.另外意大利亦係百年老牌,佢出既M9就連美軍都用咼,
我只係唔知你用乜野去衡量只有美俄德三國至係叫掂啫.?

FBC1

引用:
原帖由 051039 於 28-11-2016 13:46 發表
以前列唔掂,咁Galil呢
吾係吾掂,未算最強,Gal¡l仲有無用?base是他自創的嗎?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 13:58 發表

瑞士制造手槍出名精工細雕,我不明不理解你話只有美俄德三國.另外意大利亦係百年老牌,佢出既M9就連美軍都用咼,
我只係唔知你用乜野去衡量只有美俄德三國至係叫掂啫.?
睇#31

意大利步槍得意大利用呢,仲差過Styer啦,係咪

比利時叻D,但都不及德國

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:28 發表

5.45好少可有得打呀
好難咩?你去申請簽證啦,美國比錢有咩玩唔到

發新話題