22 12
發新話題

有新嘢玩,巧開心

5.45真係吾係民間常見的口徑呀,俄佬話74後坐力少過AR,吾知又係吾係呢?呢様真係要親身體會下。。。俄佬講野我都係吾會盡信
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 16:56 發表

買支AK就好難! 但7.62x39 & 5.45x39 在澳洲問問槍舖有得買咼! 大家都知澳洲玩槍好嚴都有得買!

5.45mm x 39mm Savage Axis bolt-action rifle
估吾到5.45都咁普及,真係吾講吾知

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 17:58 發表
當年我地買大陸仔, 鵝仔及東歐仔啲可以RELOAD既5.45 x 39mm 進口舊彈殻回來reload! 用土炮製55 Grain 或 60 Grain FMJ 彈頭, 價錢平過Factory Load ammos! 如果買Factory Load要舊半水港紙一合(30粒), 自 ...
吾怪得知美國咁興自己reload

問多句澳洲法律點管槍?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 17:01 發表

我咁細粒都覺得無咩後座力,俄佬咁大件,講後座力細好正常,每個人價值觀唔同,你話美俄德係甲組,我就覺得中國先係甲組
Activity is the only road to knowedge. Ceorge Bernard shaw, British dramali ...
大家著眼點吾同...等如你話你女友靚,我話我女友靚

《河湟有感》司空圖

佢既短片係幾好睇ga,我之前都有睇過,慢鏡好精采

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2016 12:32 發表

澳洲法例! 只要係BOLT-ACTION! small bore rifles 一定玩得!

.223 = 5.56NATO, .308 = 7.62NATO, 7.62x39, 7.62x54R, 5.45x39, 呢啲所謂軍用標準子彈! 又平又多, 給平民及農夫用來打豬!

不過我 ...
Bolt action可以人人買到?

有得打下長槍真係吾錯。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2016 15:16 發表
唔咪5.45小, 只係好多'英文youtube'片係米國拍! 米國係.223 / 5.56NATO主場, 所以俾大家容易睇到。
所以我以為無乜5.45係民用市場。

《河湟有感》司空圖

22 12
發新話題