22 12
發新話題

鋰電差電問題 求救

鋰電差電問題 求救

有個B6差機用開,T頭
自己有兩舊T頭鋰電11.1V 2.2A
不嬲都差到既
今日朋友有舊AK條電,細插11.1V 1.2A
用轉插當T頭電甘差
SET好曬開始差時,部B6差機出左connection break
用左幾個模式差都係唔得,舊電兩個插都插實左
有冇師兄知會係咩事
係轉插有問題嗎?
因朋友話舊電之前用係用到
(AK條型電牌子FIREFOX,細插,11.1V 1.2A)

多數係個轉接線焊得唔好,甩甩地,CONNECTION BREAK 即係物理性斷線
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

重覆 DEL

引用:
原帖由 Dave 於 29-11-2016 23:41 發表
多數係個轉接線焊得唔好,甩甩地,CONNECTION BREAK 即係物理性斷線
呢排冇時間出去買,
有冇咩可以自己DIY搞搞佢/再試清楚咩問題,
因為差機我得一個B6既,T頭
轉線又得一條,好冇直接出去買條轉插試試佢
有上網睇過唔知係咪唔相容,但大家都係FREFOX,插頭唔同應該用轉插就可以?

引用:
原帖由 mbuddy 於 29-11-2016 23:57 發表

呢排冇時間出去買,
有冇咩可以自己DIY搞搞佢/再試清楚咩問題,
因為差機我得一個B6既,T頭
轉線又得一條,好冇直接出去買條轉插試試佢
有上網睇過唔知係咪唔相容,但大家都係FREFOX,插頭唔同應該用轉插就可以?
多數甩線。
在下都有FIREFOX,自己十幾舊鋰電嘜牌子都有,沒試過有一舊話「不相容」,
總之正負極冇焊錯,沒甩線就應該叉得

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 29-11-2016 23:59 發表

多數甩線。
在下都有FIREFOX,自己十幾舊鋰電嘜牌子都有,沒試過有一舊話「不相容」,
總之正負極冇焊錯,沒甩線就應該叉得
剛發現條ak電紅色電線有少裂,只裂了電線外面d膠
會關事嗎?
用電線膠布包反好即可?
謝謝師兄

引用:
原帖由 mbuddy 於 30-11-2016 10:22 發表

剛發現條ak電紅色電線有少裂,只裂了電線外面d膠
會關事嗎?
用電線膠布包反好即可?
謝謝師兄
爛左膠皮是不影響傳電的,除非露出部份接觸到其他金屬漏電。
BTW 可用電線膠包。

引用:
原帖由 Dave 於 30-11-2016 10:33 發表

BTW 可用電線膠包。
謝謝,現在試試包好了再差睇下差唔差到

引用:
原帖由 Dave 於 30-11-2016 10:33 發表

BTW 可用電線膠包。
試左都係唔得
睇來要買條轉插來再試試
睇下係咪轉插出問題

鋰電點解唔係用平行頭差電?

引用:
原帖由 RCman 於 30-11-2016 11:29 發表
鋰電點解唔係用平行頭差電?
有白色平行頭同紅黑頭
但係我果隻電用開就兩個頭我都吉曬入去的
電唔係好熟

引用:
原帖由 mbuddy 於 30-11-2016 13:43 發表

有白色平行頭同紅黑頭
但係我果隻電用開就兩個頭我都吉曬入去的
電唔係好熟
T plug還T plug, 鋰電差電只需要用好細白色果款平行差頭差電便可,
你用T plug? 只差1C就得,2C, 3C 會好危險,上報紙都可以。

回覆 13# 的帖子

Aeg新手,唔係好都,隻差機朋友比o既
佢教我甘差

引用:
原帖由 RCman 於 30-11-2016 14:12 發表

T plug還T plug, 鋰電差電只需要用好細白色果款平行差頭差電便可,
你用T plug? 只差1C就得,2C, 3C 會好危險,上報紙都可以。
T頭電來,咩為之1/2/3c,因為差機同電都係朋友比,唔係太識

22 12
發新話題