發新話題

流動人肉腳架?

哇正,一聲令下隨時可變AV片...
特種兵兵之含恨訓練

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-12-2016 12:50 發表
有時軍隊的一些做法,看似無謂但有其根據出處,不是平常人所能理解。例如一戰前的英軍步槍,有一個複雜的照門,就是用來做一種間瞄遠射的戰術,當指揮官下令向遠方集群敵人射撃時,全團士兵會按命令中的方向舉槍,按命令所講裝訂表尺,然後一齊發射若干法。據史料記載,敵方忽遇火力兇猛彈如雨下,以為遭機槍射撃。
Volley sight 好複雜?
一戰前 Lee Enfield 各代"間接瞄準遠程照門", volley sight.

附件

14-12-2016 14:55

食字了,自行delete,  sor sor

觀音坐蓮地用雙手去高擧連在槍管的腳架,
用2人之力去照顧一支重7磅既bullpup槍,
射手唔knee唔prone而選擇企响度,
以小的極度有限既見識,真係難以理解。

不過天下之大無奇不有,我都真心想知如此這般係2016年解放軍地對空射擊訓練既依據

引用:
原帖由 Tango1997 於 15-12-2016 00:02 發表
我理解為 。。。沒有人逗住。。難以打飛機
慚愧啊,我極度欠缺逗住人或要人逗住去打飛機既經驗, 無法以專家口吻發言

引用:
原帖由 blockhead 於 15-12-2016 03:38 發表
條片話係畀冇楂槍果個近距離感受槍火

https://youtu.be/D5yRUoWPHmY?t=57s
原來就係o甘簡單, 真係..諗多了

引用:
原帖由 gtoray 於 15-12-2016 13:37 發表

一野KO曬你地
嗚冇得打飛機

其實N年前真係會教兵捉住腳架去托MG, 但唔會係片中o甘違反力學.
時代會變, 100年前英軍要訓練齊射, 今日唔會.
50年前美軍要訓練插刺, 今天再冇呢支歌.
中國更加不斷在變,
21世紀解放軍唔係靠人多,
軍人數目按人口比例一定仲低過美國,
當人變得有價值,
學習既野就會著重效率,
而唔係依戀過去停滯不前.
以前兵大佬用磚打落自己個頭係好英好上鏡,
若今日都仲係甘就大鑊了.

好一個打飛機座談會

發新話題