發新話題

期待很久的熱像儀器

引用:
原帖由 neomarx 於 6-1-2017 10:18 發表
搵D平既GEN2 NVG TUBE 同LENS 就番D位放入去有冇計?
有d難,因為 nvg 正常係直入直出,但依支係有高底級差別

至於 fit 一支有功能 ge 入去,可考慮 Leupold 新個支 5xx的,但接物塊鍺鏡就係另一個問題
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 16:37 發表

老老豆豆 如果依家既peq做到呢隻個身既texture 同色水
600蚊我比得落
d金屬太金,rubber 按鈕太白,d字唔係黑色外,我無投訴ge
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 16:36 發表

潛望鏡咁樣得唔得呢?
最簡單應該係aabb 隻cctv版pvs 14
佢根本就係cam+screen 但加倍鏡應該就用唔到
如果用 image intensifier 做潛望鏡咁樣會太長,同高低差太少應該好難,但希望有高手可以做到
如果 cctv 版應該可以(真品都係 CCTV 咁做 je)
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 19:09 發表

但cctv用倍數鏡未就咁未即係放大個電子screen d公仔?
冇玩過真野唔知咩原理

潛望鏡方式可能要計計數啦 如果成功既應該係一件幾正既玩具
正確黎講係放大個LCD,但真品係接目鏡有下功夫,技術上係接近零視差,同埋後面就算拍支10倍埋去都仲係o岩焦
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 19:03 發表
我第一時間都係覺得金位太金
但個身d texture真係幾靚
marking都係錯架,正式係黑字,應該係SU-232, SU-233係M3(已更正)

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 neomarx 於 10-1-2017 14:26 發表
佢一開始FIT支COPY PVS 14個膽入去,反正都係祖國SOURCING, CCD , LCD PARTS 大家上 ALIBABA 大把
有GEN1 FUNCTION,開人400USD都有人要。
但係80USD一件膠,D人會話不如拿來買高達
其實巴巴,淘呀係有SWIR sensor要DIY絕對可能
而且有LWIR sensor出售,但之前已經講過要配合專用鏡面,較難DIY

但如果fit到LWIR入去咁就正...
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 17:34 發表
淘寶上很難找到一個足夠小的LCD屏,如果找到,我都有野想整。。。
raspberry pi 有個老蓮咁細的color lcd
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 22:36 發表

以前攝錄機咪有個Mon仔,但吾見涂寶有

大6淘寶DIY友話要出到VGA先得

吾知師兄個名係咪外國網?

有就好極了
我用開 raspberry pi 但唔知大細合唔合用,最細見過有隻叫 adafruit 1.8" color tft (好似有隻係1.2x",唔肯定)

谷哥可以搵到,$35美金有找咁上下

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 22:36 發表

以前攝錄機咪有個Mon仔,但吾見涂寶有

大6淘寶DIY友話要出到VGA先得

吾知師兄個名係咪外國網?

有就好極了
fyi, 1.3"
https://www.adafruit.com/products/1393
603 技術實驗中隊

發新話題