發新話題

[認真] 國產?真品 SUREFIRE (二手區笑話)

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:46 發表
仲有PM先到先得既傳統又係奇怪....
假設
準買家A最先PM, 態度惡劣詞不達意老馮無知兼挑剔, 仲要住東龍洲...
準買家B唔係最先PM, 但遵重有禮合作爽快易夾....

賣家應該俾邊個?
撳鐘仔面對面就First come first serve!

賣易手槍! 講心情!

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:46 發表
假設
準買家A最先PM, 態度惡劣詞不達意老馮無知兼挑剔, 仲要住東龍洲...

賣家應該俾邊個?
PM先到先得, 呢度算無咁癲, 我係minifig.net賣lego, 係先留言先比邊個, 我唔知呢D潛規則,
我比咗第二個, 第一個鬧到好似殺咗佢全家咁 (可能我賣得平, 佢好唔抵)

呢D真係小朋友作風, 無玩具玩好似世界未日, 訓地死LUP阿媽咁.. 自始,我好睇唔起沉迷LEGO果D白痴, 簡直係玩具玩人

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-1-2017 14:48 發表

PM先到先得, 呢度算無咁癲, 我係minifig.net賣lego, 係先留言先比邊個, 我唔知呢D潛規則,
我比咗第二個, 第一個鬧到好似殺咗佢全家咁 (可能我賣得平, 佢好唔抵)

呢D真係小朋友作風, 無玩具玩好 ...
唔通連賣二手野都冇權揀客
一般我都係睇邊個快交收 而且個價最近我開果個

[quote]原帖由 FBC1 於 13-1-2017 12:07 發表
我賣野出去,希望有個懂的,起碼要知呢件係乜會用會識貨,價錢平D都無所謂,最怕嘥野,所以我會問每個買家二至三句才
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Kwind 於 13-1-2017 12:23 發表

仲有再黑人僧d就係已經議左價...已經平左比佢

出到黎交易0個下再叫你比埋個齊頭佢
試過。。。我就同條友講:5銀賣!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

係就係PM先到先得為先。。。但係揀左客都吾駛同買家講番吧

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-1-2017 15:09 發表

唔通連賣二手野都冇權揀客
一般我都係睇邊個快交收 而且個價最近我開果個
Lego呢D Kidut 區整埋呢D白痴規則.. 因為佢地全部都比玩具玩緊, 玩具支配緊大腦
從始我掉咗落垃圾桶, 或捐比有需要兒童, 都唔會賣比佢地

'平收乜乜" 又係乜傳統黎o架呢?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-1-2017 10:34 發表

我最僧就係D人出來先壓價..
可能我本身就係PM果陣態度令人覺得DEAL左係DEAL左...又無試過有人出到黎再壓我價WOR~
反而試過D零頭蚊我唔夠找...我主動平返幾十比人TIM~

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:37 發表
hold 野究竟係乜傳統? 點解要人hold?

其實睇岩野但無辦法即時交收, 買家話HOLD住比佢我都肯做既~
咁始終佢最先同我CONTACT同DEAL得成...就算HOLD貨期間我見有人PM高D價黎買...
我都會同新買家講HOLD左比人要排, 又會同原買家講我有個咁既客...
有無可能早少少交收?? 又或者會唔會考慮取消HOLD貨比你, 我轉賣比另一位新買家??
我覺得買賣都應該有道義...
引用:
假設

賣家應該俾邊個?
我又覺得呢個TERMS只係方便賣家揀客...始終邊個PM到先除左賣家, 其他人都唔知既~

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 15:52 發表
你買2手野鍾意"貴買乜乜"??
個個都想平價買野GALA...見岩既聯絡買家都係開返自己價JE~
唔岩價咪唔賣LOR~

我遇過賣二手長槍個買家要就佢地點(過海)時間仲要平比佢
轉頭即刻放左比第二個,見第一個留短訊先應酬下佢

引用:
原帖由 gainax 於 13-1-2017 20:02 發表
我遇過賣二手長槍個買家要就佢地點(過海)時間仲要平比佢
轉頭即刻放左比第二個,見第一個留短訊先應酬下佢
我做人都好有(中指)
起身覆INBOX
都係放左比第一個先

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 15:52 發表
聽講最先係FB果啲膠達交收群既學生講先,講明自己係學生窮,想人地減比佢,跟手有班就跟風但出個平到3~4分1價錢希望搵著數
"聽講"

回覆 88# 的帖子

我做法一般同第一個留言傾先, 如唔係隔兩日先應機又爽快夾到,通常都好快放走件貨了,呢類好印像既師兄通常下次有優先(如未和其他人聯絡又咁啱同一時間睇到留言)
有時遇到又講價,又唔爽快要就哂買方時間+地點,傾兩句又冇左影個D都係最多一次, 不過通常呢類冇誠意好快打退膛鼓約唔成
同有類完美主義最麻煩... 賣幾年野試過一次托支長火出到黎左影又影仲即時whatapps問朋友意見,最後冇要睇落似新手以為賣得平有假咁  呢類麻煩友永冇下次, 轉頭就賣左比第二個留言爽快買家
二手交易唔好咁上心, 有時唔係激死就笑死

發新話題