發新話題

[others] HPA 問題

玩呢D都係要夾到班人先玩得開心, 至於點解一直咁少人玩,總有原因
不如借人支玩下先

引用:
原帖由 gainax 於 26-1-2017 19:36 發表
玩呢D都係要夾到班人先玩得開心, 至於點解一直咁少人玩,總有原因
不如借人支玩下先
就似以前我剛玩ptw,一開始會為入場費值唔值/捨唔捨得,維修與保養而卻步,當時又冇乜地方同師父肯/識整,支槍網上資訊又少,當然冇乜人肯做白老鼠 但總有啲人係愛試啲未接觸過0既野

至於係咪要夾人玩先開心就見仁見智了,個人覺得冇衝突的

引用:
原帖由 rho837 於 26-1-2017 18:16 發表
一般潛水樽氣壓係2500psi~3000psi! HPA講緊3500psi~4500psi.

可以買部高壓氣泵打氣.

其實真係冇乜問題! 玩HPA我會選擇揓喉咩個樽.
其實金魚街有無得打到4500 psi ?

引用:
原帖由 gainax 於 26-1-2017 19:36 發表
不如借人支玩下先
有無group 係打HPA ? 身邊無人玩借唔到....

啱啱上星期玩過枝SR25,完全内置樽仔co2,外觀完全睇唔出,但缺點當然係打得少,據悉只可以打一百發度……當打sniper都仲夠用……

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF……再快隻匣就追唔到啦……

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2017 11:35 發表
啱啱上星期玩過枝SR25,完全内置樽仔co2,外觀完全睇唔出,但缺點當然係打得少,據悉只可以打一百發度……當打sniper都仲夠用……

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF…… ...
又唔洗打咁變態....

只係覺得HPA 有GBB 同 AEG 優點, 而又唔怕天氣改變, 最多係要帶個樽上場.
又方便轉力打outdoor 同cqb.... 又有blow back....etc

引用:
原帖由 ivanyeung 於 27-1-2017 10:42 發表

其實金魚街有無得打到4500 psi ?
應該冇!

引用:
原帖由 ivanyeung 於 27-1-2017 11:48 發表

又唔洗打咁變態....

只係覺得HPA 有GBB 同 AEG 優點, 而又唔怕天氣改變, 最多係要帶個樽上場.
又方便轉力打outdoor 同cqb.... 又有blow back....etc
或者咁講啦,HPA 系統本身就係工業級數,正常玩家冇咩本事整得爛,
冇野好改亦唔需要改,性能上基本上吊打所有AEG 同 GBB ( 有後助力DAYTONA,網上有M249/ M60 DAYTONA 片 ),
撚過友人支RPK ,真是震到渣風炮咁,聲威力猛震到飛起,D 甚麼CO2 匣全部可以企埋一二邊。
然而最大缺點就是拖喉,暫時都見有廠改緊隱藏式,例如M4 尾通插GAS TANK 咁。
不過自身唔喜拖候,而香港地叉氣亦沒有鬼佬咁方便,這是需要考慮的。
至於公開問其實不太多人能夠答,最好搵到個朋友真係玩。
始終香港地唔好話對條候有恐懼症,CO2 手槍都覺得會打死人既玩家占很多...所以公開問有時會引發不必要的猜疑。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 27-1-2017 13:44 發表

或者咁講啦,HPA 系統本身就係工業級數,正常玩家冇咩本事整得爛,
冇野好改亦唔需要改,性能上基本上吊打所有AEG 同 GBB ( 有後助力DAYTONA,網上有M249/ M60 DAYTONA 片 ),
撚過友人支RPK ,真是震到渣風炮 ...
明白

引用:

撚過友人支RPK ,真是震到渣風炮 ...
如果個樽細d 可以收入彈箱
已經可以gbb 化了

但聽講hpa好易走火

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-1-2017 14:28 發表

如果個樽細d 可以收入彈箱
已經可以gbb 化了

但聽講hpa好易走火
走火.. 唔會吧。未聽過未見過。
都是TRIGGER 啟動活門釋放氣體,壓力高不代表會走火,
同埋會加穩制器而不是直出的,喜歡的話可以打0.5 J 都得,細力過TOPGAS。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 27-1-2017 14:31 發表

走火.. 唔會吧。未聽過未見過。
都是TRIGGER 啟動活門釋放氣體,壓力高不代表會走火,
同埋會加穩制器而不是直出的,喜歡的話可以打0.5 J 都得,細力過TOPGAS。
唔知係咪我記錯系列
呢到都有人post過條片外國人玩 枝槍唔識停同安全區走火
可能我記錯

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-1-2017 19:11 發表

唔知係咪我記錯系列
呢到都有人post過條片外國人玩 枝槍唔識停同安全區走火
可能我記錯
其實有咁0既可能性,同AEG一樣都係果啲野,無論有冇換了行微動制都能調較到拍0下槍身都開槍0既效果
太貪心而出事掛

引用:

始終香港地唔好話對條候有恐懼症,CO2 手槍都覺得會打死人既玩家占很多...所以公開問有時會引發不必要的猜疑。
不能同意更多

唔少人認為HPA SYSTEM正正常常裝好就玩冇煩惱,但小弟認為每款SYSTEM都始終有佢問題
行電玩嘩佬0既會煩0下控制出氣量,嘩佬開關時間配合槍管長度與否,推嘴形狀長短快慢配合理想射頻與否等等....最影響的是準繩度及集彈性...
玩機械式無論手動(手拉系)及氣動+機械式運作0既都會煩0下穩定性及損耗問題....支RPK我落過唔少心機才CHOK得咁開心的...同樣也會影響準繩度及集彈性...

無論乜野SYSTEM都好都要留意選擇REGULATOR,上網了解此疑問咩牌子有咩利弊也不難
另外要注意的是所買返黎0既KIT與自己想用0既殼配合度高唔高,買完返黎先執到HIHI咁就冇癮了...

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2017 11:35 發表

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF…… ...

冇記錯暫時最快去到一秒9X

發新話題