37 123
發新話題

Marui hi-capa 5.1

Marui hi-capa 5.1

大家好,本人新手剛玩氣槍~
我買了日本馬牌HI CAPA 5.1,是打TOP GAS的,
打了十多匣彈後,再打時打了幾發就出現大量漏氣現象,
但之後又好像不太出現這個情況,我也不太肯定,
之後找到一個類似膠圈的物體,請問我應該檢查那兒?
謝謝!

附件

5-2-2017 21:07

大家好,我己經跟一些教學影片把滑架套拆開了,但看了不是飛機坐的膠圈,
我看影片飛機內還有一些零件,但看不清楚會不會有膠圈,這個感覺拆了也裝不回所以沒拆,
有師兄可以指教一下飛機內有膠圈嗎?
如果飛機沒有膠圈,那會是彈匣嘩咾的嗎?
希望名位幫忙,謝謝~

似係拍頭 H43-26

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 6-2-2017 01:51 發表
似係拍頭 H43-26

感謝師兄回覆,拍頭同VALVE剛剛都立即拆開來看了,但那些膠圈都好像原整沒爛,請問還會有其他地方嗎?

附件

6-2-2017 03:02

6-2-2017 03:02

引用:
原帖由 RALF 於 6-2-2017 03:02 發表

感謝師兄回覆,拍頭同VALVE剛剛都立即拆開來看了,但那些膠圈都好像原整沒爛,請問還會有其他地方嗎?
咩位置有漏氣現象? 匣?
或是噴氣??
hopup膠有無check過?

另外張相可否同其它件一齊影, 想睇下雙對比例

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 6-2-2017 09:21 發表

咩位置有漏氣現象? 匣?
或是噴氣??
hopup膠有無check過?

另外張相可否同其它件一齊影, 想睇下雙對比例
師兄,要今晚先可以影到,我有時打一發或幾發之後就好似無曬氣咁,我想請教一下個彈匣出氣口果舊膠有少少磨損係咪正常, 另外包hopup果舊鐵有不規則既披口,同飛機頭推bb彈膠位都有少量披口,我都整走了,會唔會有問題?我係用水磨沙紙整返滑佢~感謝師兄抽空解答!!

引用:
原帖由 RALF 於 6-2-2017 15:34 發表

師兄,要今晚先可以影到,我有時打一發或幾發之後就好似無曬氣咁,我想請教一下個彈匣出氣口果舊膠有少少磨損係咪正常, 另外包hopup果舊鐵有不規則既披口,同飛機頭推bb彈膠位都有少量披口,我都整走了,會唔會有問 ...
分解檢查 H51-20, 22, 23有否裂痕或損毀
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2017 12:08 發表

分解檢查 H51-20, 22, 23有否裂痕或損毀
師兄,請問D氣係咪就係呢度爆,飛機入面呢個位叫咩名呢?
同埋D相上傳容量太細,想上傳上相來有難度

引用:
原帖由 RALF 於 7-2-2017 23:15 發表

師兄,請問D氣係咪就係呢度爆,飛機入面呢個位叫咩名呢?
同埋D相上傳容量太細,想上傳上相來有難度
用photobucket la
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 8-2-2017 12:15 發表

用photobucket la
收到,師兄我另外換左VALVE,150%回膛彈弓同擊鎚彈弓,彈匣果舊膠,咁樣係咪會大力左?
另外我仲買左recoil buffer,但只係裝左一粒buffer打到無彈鎖唔到膛,拆返又鎖到膛....麻煩師兄可以指點一下迷津嗎?
感謝!

引用:
原帖由 RALF 於 9-2-2017 22:36 發表

收到,師兄我另外換左VALVE,150%回膛彈弓同擊鎚彈弓,彈匣果舊膠,咁樣係咪會大力左?
另外我仲買左recoil buffer,但只係裝左一粒buffer打到無彈鎖唔到膛,拆返又鎖到膛....麻煩師兄可以指點一下迷津嗎?
感謝!
問下你換左咁多野係為左咩呢?

"...再打時打了幾發就出現大量漏氣現象..."

仲有你未答我咩位置出現大量漏氣現象??

打打下滑架位噴氣? 彈匣漏氣?

引用:
原帖由 2slow 於 10-2-2017 09:21 發表

問下你換左咁多野係為左咩呢?
我想射出來d子彈大力少少,我同事買左支 h&k vp9,咩都唔洗攪已經好大力

引用:
原帖由 2slow 於 10-2-2017 09:26 發表
"...再打時打了幾發就出現大量漏氣現象..."

仲有你未答我咩位置出現大量漏氣現象??

打打下滑架位噴氣? 彈匣漏氣?
我上網爬文之後估原因可能係彈匣入唔夠氣同彈匣入完氣凍左所以氣化唔到影響,但我換左ksc valve 之後拎彈匣出來放氣果時擊鎚打落valve果個位都有氣漏正唔正常,原裝係唔會既,ksc佢仲有跟左兩隻金屬介子,我唔知有咩用,其實係咪我裝漏野呢?唔該師兄🙏

引用:
原帖由 RALF 於 11-2-2017 23:39 發表

我上網爬文之後估原因可能係彈匣入唔夠氣同彈匣入完氣凍左所以氣化唔到影響,但我換左ksc valve 之後拎彈匣出來放氣果時擊鎚打落valve果個位都有氣漏正唔正常,原裝係唔會既,ksc佢仲有跟左兩隻金屬介子,我唔知有 ...
Marui 匣....裝KSC valve

點解有for marui唔買

其實最老套0個句啦...換左咁多野之後支槍出現問題

不如每件零件還原返原裝件睇下仲有冇問題先...比你上網隔空診症仲快有答案啦

37 123
發新話題