發新話題

Marui hi-capa 5.1

引用:
原帖由 Kwind 於 12-2-2017 18:14 發表

Marui 匣....裝KSC valve

點解有for marui唔買

其實最老套0個句啦...換左咁多野之後支槍出現問題

不如每件零件還原返原裝件睇下仲有冇問題先...比你上網隔空診症仲快有答案啦
原來個valve 叫KM TN Giga Valve For Marui Hi Capa 5.1 ,個valve其實就咁用開槍比擊鎚打又唔覺有漏,係用手禁落去先會係擊鎚位先有氣漏出來,只係原裝唔會,有無師兄知果兩隻介子有咩用希望師兄指點下

附件

12-2-2017 21:58

引用:
原帖由 RALF 於 11-2-2017 23:30 發表

我想射出來d子彈大力少少,我同事買左支 h&k vp9,咩都唔洗攪已經好大力
HI-CAPA要改power多數會搞密氣, 換精密管, 加硬hammer彈弓等等

VP9天生飛機設計容量超大(台槍設計多數只注重power及後坐 ), 唔洗攪已經好大力係十分正常

你換了回膛彈弓150%又加buffer, 用番原裝膠滑架的話一定cycle加快,
快扣的話,彈匣會好快凍影響氣化, 有機會係咁而打打下噴氣...
引用:
我上網爬文之後估原因可能係彈匣入唔夠氣同彈匣入完氣凍左所以氣化唔到影響,但我換左ksc valve 之後拎彈匣出來放氣果時擊鎚打落valve果個位都有氣漏正唔正常,原裝係唔會既,ksc佢仲有跟左兩隻金屬介子,我唔知有咩用,其實係咪我裝漏野呢?
另外KN valve小弟未用過唔清楚, 我諗係佢的彈弓比較軟所以-->"用手禁落去先會係擊鎚位先有氣漏出來"
如是的話配合加硬擊鎚彈弓應該會出事...

至於果兩隻介子小弟估計係用來墊valve, 是否有厚薄選擇?

改裝件要互相配合先得, 否則會問題多多及加快其它靈件消耗, 仲有最好就係續件改, 唔好一次過, 高手除外

以上只係小弟個人見解, 煩請高手們補充...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 13-2-2017 11:56 發表

HI-CAPA要改power多數會搞密氣, 換精密管, 加硬hammer彈弓等等

VP9天生飛機設計容量超大(台槍設計多數只注重power及後坐 ), 唔洗攪已經好大力係十分正常

你換了回膛彈弓150%又加buffer, 用番原裝膠滑架的 ...
師兄比既答案同意見真係一步到位 buffer我買過兩隻唔同都唔得,所以已經無用了
個KM TN Giga Valve真係同師兄講既一樣介子有厚薄選擇,麻煩師兄教教小弟點墊valve,

另外我拍頭用水喉膠布包密左,好似大力左,但整完射氣水罐都好似只係VP9勁好少.....

上網睇人射汽水罐來試,我又拎兩枝氣槍試一下,基本上差唔多

引用:
原帖由 新手一隻 於 16-2-2017 01:45 發表

拍頭同火力無關
師兄,我都係上網睇人地咁做,我都唔知係咪心理作用,
拍頭個膠圈同個飛機之間密左其實有無幫助?可唔可以指點下

回覆 18# 的帖子

KM呢隻原來係加大流量valve...
呢條片有教點裝, 但無話你知用邊隻介子先可加大力, 自已慢慢試下啦
https://www.youtube.com/watch?v=3pcgBBd7_Qw
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 RALF 於 16-2-2017 02:06 發表

師兄,我都係上網睇人地咁做,我都唔知係咪心理作用,
拍頭個膠圈同個飛機之間密左其實有無幫助?可唔可以指點下
拍頭同火力絕對有關,
你的concept係正確的, 原意係要密氣,
用水喉膠布都係ok的, 但用係呢個地方就唔係咁好...
呢個位會磨擦, 耐左Teflon tape會脫落有機會搞到jam等等

水喉膠布做密氣可參考下面呢個post (by RCman)
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=108157

拍頭的話可換PDI的winter type拍頭等等

引用:
原帖由 2slow 於 16-2-2017 10:30 發表

拍頭同火力絕對有關,
你的concept係正確的, 原意係要密氣,
用水喉膠布都係ok的, 但用係呢個地方就唔係咁好...
呢個位會磨擦, 耐左Teflon tape會脫落有機會搞到jam等等

水喉膠布做密氣可參考下面呢個p ...
師兄真係神人,有咩問題我未POST過都知道
我之前直接包水喉膠布係拍頭原裝ORING就係有你講果個情況,
所以我之前貼果張圖係已經改左包膠布係入面來逼大少少個ORING等佢同個飛機密氣D,
包入面我試左磨唔到,我再跟住師兄分享既教學做感覺上射出來D 0.2G BB彈比之前易碎左

另外我想請教一下,我下圖個外管會唔會好快打柴

如果想換精密管同HOP UP膠有咩牌子推薦同要大約幾錢呢?
感謝師兄幫我呢個新手忙

引用:
原帖由 RALF 於 20-2-2017 00:47 發表

師兄真係神人,有咩問題我未POST過都知道
我之前直接包水喉膠布係拍頭原裝ORING就係有你講果個情況,
所以我之前貼果張圖係已經改左包膠布係入面來逼大少少個ORING等佢同個飛機密氣D,
包入面我試左磨唔到,我再 ...
inner barrel: PDI
Hop UP rubber: mapleleaf 60/70 degree (decepticon)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 20-2-2017 13:53 發表

inner barrel: PDI
Hop UP rubber: mapleleaf 60/70 degree (decepticon)
唔該師兄!

我拆開朋友支vp9來睇,飛機超大
我整完一輪感覺上好似都係vp9勁d

引用:
原帖由 RALF 於 21-2-2017 13:47 發表

唔該師兄!

勁既意思係? power? recoil?

引用:
原帖由 2slow 於 21-2-2017 14:22 發表

勁既意思係? power? recoil?
power呀,recoil我改左加硬彈弓應該唔會咁勁吧!?

引用:

唔該師兄!

你要感覺"勁"買支KJ打CO2咪得, 方便又快捷.
VP9好睇唔好用.我個支已長眠盒中.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:

唔該師兄!
引用:
原帖由 RALF 於 21-2-2017 14:30 發表

power呀,recoil我改左加硬彈弓應該唔會咁勁吧!?
其實冇得咁比...兩支算係唔同既槍

一支10幾年前產物...一支最近出產

好多時新手會睇POWER比較重...覺得POWER越大就越勁咁

其實到你繼續玩落去...可能第日支HI-CAPA改到IPSC d槍咁又快又準

到時你個FD又可能掉返轉頭話...點解你支槍勁D...好似開FULL AUTO咁之類

不過近幾年台灣出既槍入門黎講真係算一步到位...靚靚仔仔...性能又唔係話差

真係有心持續發展再買日本槍慢慢改都未遲

引用:
原帖由 Kwind 於 21-2-2017 14:53 發表

其實冇得咁比...兩支算係唔同既槍

一支10幾年前產物...一支最近出產

好多時新手會睇POWER比較重...覺得POWER越大就越勁咁

其實到你繼續玩落去...可能第日支HI-CAPA改到IPSC d槍咁又快又準

到時 ...
師兄講中曬我呢個新手既心聲,因為我真係剛剛接觸氣槍,其實好多槍都未試過,會覺得power比較重要,由其只得我同朋友兩支槍比較

發新話題