發新話題

Marui hi-capa 5.1

似係拍頭 H43-26

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 RALF 於 6-2-2017 03:02 發表

感謝師兄回覆,拍頭同VALVE剛剛都立即拆開來看了,但那些膠圈都好像原整沒爛,請問還會有其他地方嗎?
咩位置有漏氣現象? 匣?
或是噴氣??
hopup膠有無check過?

另外張相可否同其它件一齊影, 想睇下雙對比例

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 RALF 於 9-2-2017 22:36 發表

收到,師兄我另外換左VALVE,150%回膛彈弓同擊鎚彈弓,彈匣果舊膠,咁樣係咪會大力左?
另外我仲買左recoil buffer,但只係裝左一粒buffer打到無彈鎖唔到膛,拆返又鎖到膛....麻煩師兄可以指點一下迷津嗎?
感謝!
問下你換左咁多野係為左咩呢?

"...再打時打了幾發就出現大量漏氣現象..."

仲有你未答我咩位置出現大量漏氣現象??

打打下滑架位噴氣? 彈匣漏氣?

引用:
原帖由 RALF 於 11-2-2017 23:30 發表

我想射出來d子彈大力少少,我同事買左支 h&k vp9,咩都唔洗攪已經好大力
HI-CAPA要改power多數會搞密氣, 換精密管, 加硬hammer彈弓等等

VP9天生飛機設計容量超大(台槍設計多數只注重power及後坐 ), 唔洗攪已經好大力係十分正常

你換了回膛彈弓150%又加buffer, 用番原裝膠滑架的話一定cycle加快,
快扣的話,彈匣會好快凍影響氣化, 有機會係咁而打打下噴氣...
引用:
我上網爬文之後估原因可能係彈匣入唔夠氣同彈匣入完氣凍左所以氣化唔到影響,但我換左ksc valve 之後拎彈匣出來放氣果時擊鎚打落valve果個位都有氣漏正唔正常,原裝係唔會既,ksc佢仲有跟左兩隻金屬介子,我唔知有咩用,其實係咪我裝漏野呢?
另外KN valve小弟未用過唔清楚, 我諗係佢的彈弓比較軟所以-->"用手禁落去先會係擊鎚位先有氣漏出來"
如是的話配合加硬擊鎚彈弓應該會出事...

至於果兩隻介子小弟估計係用來墊valve, 是否有厚薄選擇?

改裝件要互相配合先得, 否則會問題多多及加快其它靈件消耗, 仲有最好就係續件改, 唔好一次過, 高手除外

以上只係小弟個人見解, 煩請高手們補充...

回覆 18# 的帖子

KM呢隻原來係加大流量valve...
呢條片有教點裝, 但無話你知用邊隻介子先可加大力, 自已慢慢試下啦
https://www.youtube.com/watch?v=3pcgBBd7_Qw

引用:
原帖由 RALF 於 16-2-2017 02:06 發表

師兄,我都係上網睇人地咁做,我都唔知係咪心理作用,
拍頭個膠圈同個飛機之間密左其實有無幫助?可唔可以指點下
拍頭同火力絕對有關,
你的concept係正確的, 原意係要密氣,
用水喉膠布都係ok的, 但用係呢個地方就唔係咁好...
呢個位會磨擦, 耐左Teflon tape會脫落有機會搞到jam等等

水喉膠布做密氣可參考下面呢個post (by RCman)
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=108157

拍頭的話可換PDI的winter type拍頭等等

引用:
原帖由 RALF 於 21-2-2017 13:47 發表

唔該師兄!

我拆開朋友支vp9來睇,飛機超大
我整完一輪感覺上好似都係vp9勁d
勁既意思係? power? recoil?

引用:
原帖由 RALF 於 22-2-2017 12:00 發表

師兄講中曬我呢個新手既心聲,因為我真係剛剛接觸氣槍,其實好多槍都未試過,會覺得power比較重要,由其只得我同朋友兩支槍比較
昨晚我手痕試下, 同樣溫度下用0.2珠...
原裝vp9大約 0.9j-1.1j
原裝hi-cap 大約0.9j
其實差不多...

發新話題