16 12
發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 yfw2000 於 25-2-2017 17:45 發表
沙色迷彩,沙色槍,香港環境用意何在?
襯返香港呢個文化沙漠, 保護色作用

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Paul 於 27-2-2017 00:39 發表
如果唔係MPX 爆出全自動走火問題冇貨岀廠及回收, MPX 應該比516更早見街
全自動走火.... 係咪會一梳子彈咁走晒出黎 ? 死得人喎

引用:
原帖由 sealsman 於 25-4-2017 21:45 發表

真係爆鑊 睇上次燒地鐵 都十個起標 加埋pc eu
埋牙數到先講啦 中個9響都亂龍啦
希望今次佢地帶防毒面罩啦, 上次燒地鐵應該成班咳到五癆七傷

話時話個盾咁窄又無窗口仔, 用係上黎會唔會防護力不足 ?

引用:
原帖由 sealsman 於 26-4-2017 16:04 發表

你諗下隻盾拎到遮唔到眼 拎glock上唐樓 入房
同fullsize比 你就明
渣古盾, 護側身?

引用:
原帖由 loveless 於 26-4-2017 22:58 發表
呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

如果呢個scene用渣古盾, 應該頭同手臂都中左幾槍

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-4-2017 14:24 發表

一句話..反恐..正苦就要乖乖咁比錢.
買返啲裝備都要既,
但唔該留多啲錢做好情報工作啦.

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,
點解英文唔掂就要笑死人?

又舉個例...
加拿大3600萬總人口中,
有400萬公民只諳法文,
2200萬公民只懂英語,
能同時使用英語及法文的, 約有570萬人.
餘下者不用英語亦不用法文.
英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 15:39 發表

你唔通又覺得其他國家(eg日本,韓國)會警隊有人識阿拉伯語, 烏爾都語 英文都未攪掂啦
情報科 interpol 保安部 SDU做嘢唔通登報紙話你知咩
咁又唔好睇少日本人

1921年 大阪外語大學最早開辦阿拉伯語課程
1962年 拓殖大學成立阿拉伯語系
60年代初 東京外語大學成立阿拉伯語系

1976年 日本文部省、產經省、外務省開始成立阿拉伯研究所, 並為有志於調研阿拉伯的研究人員提供資金支持。

在社會層面,「日本沙特友好協會」、「日本科威特友好協會」亦相繼開設阿拉伯語培訓班,擴大阿拉伯語的受眾。其中,最為受人矚目且影響力最大的便是受沙特政府資助,直屬於沙特駐日本大使館,沙特伊瑪目大學的海外分支「阿拉伯伊斯蘭學院」。

現任東京都知事自民黨小池百合子,曾任日本防衛大臣,1976年畢業於埃及開羅大學,通曉阿拉伯語。
https://zhuanlan.zhihu.com/p/22034576
--------
相比之下, 香港雖有港大、中大、科大、浸會持續進修學院等提供校外或短期阿拉伯語課程
但只有港大提供阿拉伯語副修學位。

2004年民間成立伊斯蘭文化協會
中大伊斯蘭文化研究計劃2013年開展, 2015年升格為伊斯蘭文化研究中心,
起步頗遲.

香港政府內部對阿拉伯的認識更可以話係乏善足陳.

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 12:28 發表
香港人口750萬, 當中包括大概30萬外籍回教徒.
日本人口1.3億, 當中包括約10萬外籍回教徒.

冇乜明確指標既數據, 但幾有趣.
PS. 當中大概有25-30%係印尼人, 比率兩地相約...
其實都睇到香港外籍回教徒比率, 係高日本好多,
但相對地香港政府對了解佢地文化語言既投資, 係何等忽視.

反恐戰其實絕大部份係情報戰, 若要先發制人, 語言能力及文化了解必不可少,
若下下要搞到出事先至知, 要用槍駁火, 已經太遲.

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 13:12 發表

老老實實,
香港治安良好, 社會秩序良好,
我唔覺係因為人民特別善良.
Preventive未必係睇到既.

等於小弟打份牛工,
做到隻狗o甘去預防公司揹鑊,
真係平平安安冇事發生,
甘開會時係冇人覺得你有做過野的: ...
香港治安良好只係表像, 好多隱患未發出黎而已.

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材香港好少.
一旦遇到危急, 其實報警, 去急症都無人識同佢溝通, 可以想像係會幾咁傍惶.
但教佢地廣東話既資源又一cut再cut. 佢地根本好難融入本地社會.

睇返外國恐襲唔少係已入籍少數族裔發動, 查其遠因大多係受到歧視而諗埋一邊.
呢d 社區層面既Preventive好重要, 但我就唔覺政府有用過心去理....

引用:
原帖由 FBC1 於 9-5-2017 14:50 發表

全球各地方語多不勝數,你想政府點樣做?何有具體建議?
我曾經遇過一件事情,當事人係非洲某國人不懂英語及其他語言,只懂一種非洲土語,最後求助某非洲國领事館.
阿拉伯語係世界第四大語言, 香港咁缺相關人材又真係真係有點那個.

香港無專門外文學院, 大學無阿拉伯語等學位課程, 一時三刻係難搞起,
但近年都有院校搞短期阿拉伯語課程, 只係推廣甚少, 持續進修基金亦無資助阿拉伯語, 呢D加強返應該就幫到唔少.
當然最好反恐部門,情報精英都去上堂學D基本啦.

另外一提, 相關少數族裔翻譯人手太少(多數係識英或粵而有一定學歷既少數族裔), 平日翻譯工作已極之繁忙, 根本好難再去專修法律同醫學辭彙,
若需面對上法庭或醫療場合, 其實佢地未必能完全應付. 但政府在不斷cut budget情況下, 有關訓練資源根本增加唔到.

其實非洲都唔少人流落香港, 只係佢地比較少搞到人, 街坊同政府就費事理.
按風險優次非洲可排後D, 但唔代表可以完全唔理.

最後, 安排外來移民學廣東話, 等佢地自行融入香港社會, 其實係有效過成世用翻譯照顧佢地.
好多歐洲國家伸請入籍, 一定要佢學當地語言及考試合格, 其實就係省咗呢D翻譯成本, 亦有助保護自己文化.

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 14:04 發表

我響外國長大, 溶入社會係我既問題, 我既責任.
從來冇人俾過翻譯我, 要日子好過就要靠自己一步一步去解決溝通障礙.

其實我大致上明白師兄既睇法,
唔係要刻意唱反調, 請當我地係吹緊水, 表達緊不同想法、意見 ...
其實我完全同意你觀點, 好多國家移民入籍, 唔識當地語言一定唔批.
係香港咁怪, 亂放人入黎...
不過既然放左就唔可以由得佢自生自滅, 叫佢上堂學廣東話又好, 搵翻譯幫佢又好, 總好過遺棄佢等佢行歪路.

引用:
原帖由 sealsman 於 9-5-2017 14:20 發表

香港治安良好 你講笑咋?
深水埗d南亞晚晚開片 隧道道友多過行人
上水d xx請埋d黑工苦力
圍村霸地淋紅油搞人屋企
良景管理員

表面功夫可能都有做ge 但治安一定係越來越差
少數族裔問題邊度都有  ...
見講開反恐, 涉及宗教文化衝突, 與海外恐怖組織連結呢D 麻煩野, 總會帶到語言及對中東文化理解問題.
順便講少少我見到香港現時有乜不足, 俾大家一個參考.

其實我都認同大陸新移民, 南亞幫, 鄉黑, 眼前個問題係更大而且每日要面對,
不過題目係CTRU就無謂離題太遠了.

引用:
原帖由 Hoitin 於 27-6-2017 01:43 發表

SIG 516 CQB in black color.
個笑容好古惑

16 12
發新話題