18 12
發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 rho837 於 24-2-2017 20:49 發表
SIG516只係一支平價AR!
平定貴呀

引用:
原帖由 gtoray 於 25-2-2017 00:53 發表

為左型...
容易襯衫阿嘛

引用:
原帖由 yfw2000 於 25-2-2017 17:45 發表
沙色迷彩,沙色槍,香港環境用意何在?
跟歐美軍事化 高視度 容易注意 區分556同9mm
利申 9up

右邊條褲咩牌子 幾正

引用:
原帖由 閒雜人等 於 25-4-2017 18:09 發表
睇到連每人有幾多彈藥都報出黎,我突然笑左出黎 XD
可能記者老吹⋯⋯又或者官方份稿是旦嗡⋯⋯?
純粹覺得連有幾多彈藥數都真係講出黎,比人數住打咪hihi…
個人意見~
真係爆鑊 睇上次燒地鐵 都十個起標 加埋pc eu
埋牙數到先講啦 中個9響都亂龍啦

引用:
原帖由 pbay 於 26-4-2017 10:34 發表
話時話個盾咁窄又無窗口仔, 用係上黎會唔會防護力不足 ?
你諗下隻盾拎到遮唔到眼 拎glock上唐樓 入房
同fullsize比 你就明

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,
點解英文唔掂就要笑死人?

又舉個例...
加拿大3600萬總人口中,
有400萬公民只諳法文,
2200萬公民只懂英語,
能同時使用英語及法文的, 約有570萬人.
餘下者不用英語亦不用法文.
中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 11:24 發表

買返啲裝備都要既,
但唔該留多啲錢做好情報工作啦.

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語  
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...
你唔通又覺得其他國家(eg日本,韓國)會警隊有人識阿拉伯語, 烏爾都語 英文都未攪掂啦
情報科 interpol 保安部 SDU做嘢唔通登報紙話你知咩

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 18:23 發表

我個人泥講係大專阿蘇畢業
但係我DSE英文都有四
同外國朋友用英文溝通冇咩大問題
asso畢業同ugrad都差好遠喎師兄
大把人中學畢業都可以用英文溝通到 夠膽講就得

btw
近十年都無pi 學歷低過ugrad
溝通冇問題 同支筆得唔得 impromptu talk掂唔掂 兩回事
考過紀律部隊officer就見識到大學生程度落差有幾大

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2017 22:06 發表

望過下人地share入境主任既英文試題 係幾難的
但唔知岩幾多先合格

讀大學唔一定要英文好好的 我都係阿蘇升3大 但唔見英文好得
入境主任即席演説已經夠奇葩啦 最近身邊有人考完 同組可以同個官講諗唔到坐返低
asso升3大 邊科先 水泡科ugrad 搵唔到食去workingholiday 見唔少

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-5-2017 00:38 發表

好似話係抽題目 即場講3分鐘?
呢個係好似有得諗好講稿再將個字拉返去篇稿到 如果抽中隻字唔識解就無計
我讀n展
其實大學4年有唔少course教你寫/講技巧 但英文既生字/底都係要靠自學
無記錯主任級係大專grad就考得 asso/hd dse要求好似係全2 同考ib果班/dse英文有星果d比
係冇得比
講3分鐘 俾兩個單字你揀 10秒決定就講
咩係ib

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 13:31 發表

香港治安良好只係表像, 好多隱患未發出黎而已.

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材香港好少.
一旦遇到危急, 其實報警, 去急症都無人識同佢溝通, 可以想像係會幾咁傍惶.
但教佢地廣東話既資源又一cut再cut. 佢地根本好難融入本地社會.

睇返外國恐襲唔少係已入籍少數族裔發動, 查其遠因大多係受到歧視而諗埋一邊.
呢d 社區層面既Preventive好重要, 但我就唔覺政府有用過心去理....
香港治安良好 你講笑咋?
深水埗d南亞晚晚開片 隧道道友多過行人
上水d xx請埋d黑工苦力
圍村霸地淋紅油搞人屋企
良景管理員

表面功夫可能都有做ge 但治安一定係越來越差
少數族裔問題邊度都有 美國一樣大把識西班牙文唔識英文
無心學係一個問題

擔心香港會有少數族裔恐襲 不如擔心下新移民 強國遊客 本地精神病患啦

引用:
原帖由 Ben_9413 於 28-11-2017 21:12 發表

相信好快會揭曉

都離不開飛虎玩過果D

Sig 最大路
買咗咁多零件 咁快又換槍

引用:
原帖由 ayaka 於 4-12-2017 17:32 發表

點解佢地唔用有窗口的防彈盾?
ctru隻盾設計上做唔到 防護力同大盾有分別 講求輕便靈活

引用:
原帖由 Ben_9413 於 13-12-2017 00:08 發表
2017 Dec

【反恐演練 x 公眾教育】

好似主打飛虎
飛虎好似全516上陣

18 12
發新話題