發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 13:31 發表

香港治安良好只係表像, 好多隱患未發出黎而已.

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材 ...
全球各地方語多不勝數,你想政府點樣做?何有具體建議?
我曾經遇過一件事情,當事人係非洲某國人不懂英語及其他語言,只懂一種非洲土語,最後求助某非洲國领事館.
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 9-5-2017 14:50 發表

全球各地方語多不勝數,你想政府點樣做?何有具體建議?
我曾經遇過一件事情,當事人係非洲某國人不懂英語及其他語言,只懂一種非洲土語,最後求助某非洲國领事館.
阿拉伯語係世界第四大語言, 香港咁缺相關人材又真係真係有點那個.

香港無專門外文學院, 大學無阿拉伯語等學位課程, 一時三刻係難搞起,
但近年都有院校搞短期阿拉伯語課程, 只係推廣甚少, 持續進修基金亦無資助阿拉伯語, 呢D加強返應該就幫到唔少.
當然最好反恐部門,情報精英都去上堂學D基本啦.

另外一提, 相關少數族裔翻譯人手太少(多數係識英或粵而有一定學歷既少數族裔), 平日翻譯工作已極之繁忙, 根本好難再去專修法律同醫學辭彙,
若需面對上法庭或醫療場合, 其實佢地未必能完全應付. 但政府在不斷cut budget情況下, 有關訓練資源根本增加唔到.

其實非洲都唔少人流落香港, 只係佢地比較少搞到人, 街坊同政府就費事理.
按風險優次非洲可排後D, 但唔代表可以完全唔理.

最後, 安排外來移民學廣東話, 等佢地自行融入香港社會, 其實係有效過成世用翻譯照顧佢地.
好多歐洲國家伸請入籍, 一定要佢學當地語言及考試合格, 其實就係省咗呢D翻譯成本, 亦有助保護自己文化.

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 14:04 發表

我響外國長大, 溶入社會係我既問題, 我既責任.
從來冇人俾過翻譯我, 要日子好過就要靠自己一步一步去解決溝通障礙.

其實我大致上明白師兄既睇法,
唔係要刻意唱反調, 請當我地係吹緊水, 表達緊不同想法、意見 ...
其實我完全同意你觀點, 好多國家移民入籍, 唔識當地語言一定唔批.
係香港咁怪, 亂放人入黎...
不過既然放左就唔可以由得佢自生自滅, 叫佢上堂學廣東話又好, 搵翻譯幫佢又好, 總好過遺棄佢等佢行歪路.

引用:
原帖由 sealsman 於 9-5-2017 14:20 發表

香港治安良好 你講笑咋?
深水埗d南亞晚晚開片 隧道道友多過行人
上水d xx請埋d黑工苦力
圍村霸地淋紅油搞人屋企
良景管理員

表面功夫可能都有做ge 但治安一定係越來越差
少數族裔問題邊度都有  ...
見講開反恐, 涉及宗教文化衝突, 與海外恐怖組織連結呢D 麻煩野, 總會帶到語言及對中東文化理解問題.
順便講少少我見到香港現時有乜不足, 俾大家一個參考.

其實我都認同大陸新移民, 南亞幫, 鄉黑, 眼前個問題係更大而且每日要面對,
不過題目係CTRU就無謂離題太遠了.

堅盾演習圖輯

附件

12-5-2017 10:02

無鏡幾好睇

附件

16-5-2017 14:12

想請教一下一般/CTRU警員平常裝備會否攜帶EAR-PROTECTION?
一旦要開火, 無EAR PRO會傷害聽覺, 特別係5.56

引用:
原帖由 ayaka 於 2017-5-16 14:51 發表
想請教一下一般/CTRU警員平常裝備會否攜帶EAR-PROTECTION?
一旦要開火, 無EAR PRO會傷害聽覺, 特別係5.56
[/斷估]

佩戴聽覺保護---

睇戰術o卦   

好似今次站崗式任務, 長戴會人員加快疲勞, 亦可能令靠聲音辨別危險能力減低, 得不償失...

如果攻堅任務預o左要開火, o甘無理由o吾戴啦, 當然通訊策略要相應調較o巴

聽覺損害---

室外環境同突發射一兩閘影響應該o吾大, 一二戰, 越戰果時都無什麼ear protection又無話大規模聽覺喪失oY

室內環境落D,聽concert坐近D喇叭轟足兩粒鐘可能仲傷

裝備---

一兩對海綿耳塞o吾阻地方斷估有o卦

[/斷估]

SIG 516 CQB in black color.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 新手一隻 於 27-6-2017 09:21 發表

最左邊嗰個渣緊啲乜?
睇尾托係MP5
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 新手一隻 於 2017-6-27 09:21 發表

最左邊嗰個渣緊啲乜?
睇呢兩個位似mp5

附件

27-6-2017 09:55

引用:
原帖由 新手一隻 於 2017-6-27 09:21 發表

最左邊嗰個渣緊啲乜?
有frd影近D俾我

引用:
原帖由 Hoitin 於 27-6-2017 01:43 發表

SIG 516 CQB in black color.
個笑容好古惑

引用:
原帖由 pbay 於 2017-6-28 09:32 發表

個笑容好古惑
呢個人相當有可疑

發新話題