發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-4-2017 19:00 發表
btw d 彈數咁零丁既 mp5 30rd一隻 但只帶56飛
我聽班經驗老到一般都係話load足30較易jam,所以係28

1 個讚好! TOP

呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 12:38 發表

唔知佢地點運作啦,如果淨講CTRU,平日情報搜集應該唔關佢地事(不過係街度有事個陣就真係雞同鴨講......)
但係其它部門英文唔掂就真係笑死人,如果係比較後生個批inspectores英文唔掂就真係有問題......
平心而論,
點解英文唔掂就要笑死人?

又舉個例...
加拿大3600萬總人口中,
有400萬公民只諳法文,
2200萬公民只懂英語,
能同時使用英語及法文的, 約有570萬人.
餘下者不用英語亦不用法文.

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 15:32 發表

英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.
1974年之前, 香港法定語言只有英文.
亦即是話, 歷史上, 客觀看, 長久香港都係有超過8成人口無能力使用法定語言.

今日香港, 中文同樣係法定語言,
如果有需要執著,
那執法者需要中英都唔識, 至係唔識講法定語言.

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 15:34 發表

中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?
其實我唔接受o架.
問題係,
究竟係香港警察英文特別差,
還是香港整體英語能力都差?
若係後者,
o甘又何必恥笑..

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 15:39 發表

督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......
大學畢業英文唔掂並非如果, 而係趨勢.
first step in solving any problem is recognizing there is one.

引用:
原帖由 dondon24 於 8-5-2017 17:55 發表

計八大既話平均ielts成績只有逐年上升,冇跌
如果你要拎ou樹仁珠海恆管甚至其他專上都當埋主流大學生既...我無野好講啦...
師兄認為主流大學學生的英語水平很好?
師兄又認為樹仁珠海恆管或其他專上學生的英語水平很差?

香港人口750萬, 當中包括大概30萬外籍回教徒.
日本人口1.3億, 當中包括約10萬外籍回教徒.

冇乜明確指標既數據, 但幾有趣.
PS. 當中大概有25-30%係印尼人, 比率兩地相約...

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 12:54 發表

其實都睇到香港外籍回教徒比率, 係高日本好多,
但相對地香港政府對了解佢地文化語言既投資, 係何等忽視.

反恐戰其實絕大部份係情報戰, 若要先發制人, 語言能力及文化了解必不可少,
若下下要搞到出事先至 ...
老老實實,
香港治安良好, 社會秩序良好,
我唔覺係因為人民特別善良.
Preventive未必係睇到既.

等於小弟打份牛工,
做到隻狗o甘去預防公司揹鑊,
真係平平安安冇事發生,
甘開會時係冇人覺得你有做過野的

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 13:31 發表

香港治安良好只係表像, 好多隱患未發出黎而已.

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材 ...
我響外國長大, 溶入社會係我既問題, 我既責任.
從來冇人俾過翻譯我, 要日子好過就要靠自己一步一步去解決溝通障礙.

其實我大致上明白師兄既睇法,
唔係要刻意唱反調, 請當我地係吹緊水, 表達緊不同想法、意見

btw 加洲考車牌現在容許選擇32種不同語言進行筆試, 是否好事真係見仁見智...

發新話題