發新話題

[others] 新色walther PPQ M2

呢把 PPQ, 如果純粹只係下身換了顔色而內涵沒有改變的話,。。。性趣大減

引用:
原帖由 olw0978 於 29-3-2017 20:17 發表
呢把 PPQ, 如果純粹只係下身換了顔色而內涵沒有改變的話,。。。性趣大減
其實性能上Olw兄有咩見解 ?我自己覺得呢支性價比唔差,又因為我少打呢支,未有深入了解,我自己玩過下覺得唔錯嘅
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 17# 的帖子

隊友曾經擁有一枝沙色 PPQ M2,但他反影 grouping 很花灑,要求我幫他改良。

隊友有癖好是換真件,收槍後我發現換了真(還是仿真?)扁平回膛彈弓及楓葉管連 hopup 座套裝。

扁平回膛彈弓強度非常高,於是 blow front 力過大,槍口上跳很嚴重,但只要不快扣也不算是什麼問題。

楓葉管連 hopup 座套裝本身質素也不錯,但我發現元兇是 hopup 座套附帶的 I-key,把 I-key 拆除後立即正常。詢問隊友為何換 hopup 座套裝,答案是他認為原裝也花灑

我沒有測試過原裝 hopup,無法評價,但 PPQ M2 的內部結構就跟 Marui Glock 方式相似,於是外管自由度大,引致射擊精度差的缺點也遺傳了。改善之道是要從 hopup 座的固定方式下手,犧牲它的跌管動作,消滅它的自由度,換來內外管固定方能治之

拆除 I-key 及定好管後,經隊友測試非常滿意,收貨

綜合來說,此槍最大缺點就是 hopup 及外管自由度過大。

引用:
原帖由 olw0978 於 29-3-2017 22:33 發表
隊友曾經擁有一枝沙色 PPQ M2,但他反影 grouping 很花灑,要求我幫他改良。

隊友有癖好是換真件,收槍後我發現換了真(還是仿真?)扁平回膛彈弓及楓葉管連 hopup 座套裝。

扁平回膛彈弓強度非常高,於是 blow  ...
也就是說原裝marui的Glock準度也差?

回覆 19# 的帖子

Short answer: 在我眼中算是差的。請注意,我是說精度,不是準度。

我知道此話會有很多 Glock 粉不報,但只要用手槍打過 15m 以上的 target 已不言而諭了~~

引用:
原帖由 olw0978 於 29-3-2017 23:44 發表
Short answer: 在我眼中算是差的。請注意,我是說精度,不是準度。

我知道此話會有很多 Glock 粉不報,但只要用手槍打過 15m 以上的 target 已不言而諭了~~
其實以我手槍只打CQB的習慣,15m以下打得準我已收貨,因為少有打15m以上

很多人都認為手槍打 outdoor 沒有用,但我的觀點不同。

今天,我只打 GBB 釘,而 GBBR 的故障率是偏高的,試問有幾位用 GBBR 落場未壞過槍?  手槍作為 side arm 在危急關頭是重要的,不單可以保命,甚至可以還撃。我已多次在長火失效的情況下靠手槍保持戰鬥力,打 15m 以上的 target 也是經常發生的,因此我很介意手槍 15m 以外的表現。

時至今日,在我眼中 Glock 仍非可靠之選,冬天就更無法把生命寄託於它了。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 29-3-2017 23:44 發表

小弟認為Glock(Marxi)受先天結構影嚮, 只要扣快些少, 內管組根本同食左搖頭丸一樣......
後來換上根魔的前鋼軌座(有順帶改良hop-up座固定方式),grouping目前打大約15-20m都有一定水準(憑目測, 有機會再測試一下)

至於氣化方面我個用了我們飛機組及彈匣,用上鋼slide表現也很不錯(上星期日大陪份時間都能清匣)

我未試過 Prowin 隻 Glock 匣,不知是否像 Prowin hicap 匣有相同效能,以往 16 度以下我都不敢用 Glock 下場

引用:
原帖由 olw0978 於 2017-3-30 00:49 發表
很多人都認為手槍打 outdoor 沒有用,但我的觀點不同。

今天,我只打 GBB 釘,而 GBBR 的故障率是偏高的,試問有幾位用 GBBR 落場未壞過槍?  手槍作為 side arm 在危急關頭是重要的,不單可以保命,甚至可以還 ...
我一向都手槍跟身
一來好似師兄講做side arm
二來打outdoor支力支力地就會放低支長野

咁槍始終有壞ge一日
不過我把G5用左有八個月
平均兩個禮拜落一次場
仲跌過落地兩次
Touch wood到依家都冇問題
可能關我用槍習慣事

引用:
原帖由 olw0978 於 30-3-2017 00:49 發表

今天,我只打 GBB 釘,而 GBBR 的故障率是偏高的,試問有幾位用 GBBR 落場未壞過槍?  手槍作為 side arm 在危急關頭是重要的,不單可以保命,甚至可以還 ...
marui mws m4 幫到你

上年我個開箱文支槍是朋友的 ( 後期都自己購入一支 ) ,
純gbbr 友人開箱至今都是用緊果支marui ,從前每次出game 頂多見到佢半日,開完箱之後全日都見到佢係場地

個人觀感都是覺得手槍打 15 米之內就夠數,自己用狙配手槍都只會攻擊這個距離,廿幾米會選擇用番長火。
打長距離例如四、五十米唔係唔得,但真鐵都唔會鼓勵手槍打呢個距離,不然「攻擊型手槍」不會死得咁慘。
當然airsoft 無問題,因為airsoft 步槍都係打得 50 ~ 60 左右就離哂罩,手槍其實調好火力同準度是大同少異,分別大概是無托比較難穩定而已。
olw 師兄手槍遠程攻擊post 我是有睇的,亦知師兄幾乎只玩手槍,十分支持,airsoft 既野,用得掂就是好

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

既然為左而襯衫...以後同一款槍有沙有灰的話, 就買多個下身總成黎用...
荷包鬆動就直頭買多支~

講返手槍戰...基本上我對自己手槍既要求都係15米GROUPING要合格~
手槍打20米係做到既, 仲可能未必難TIM...只係有無必要咁做~
(我支3HK PX4換完HOPUP膠ONLY係打到20米直線同唔錯既GROUPING)
手槍打20米比我既感覺要求就好似偏低火力既長槍打40米以外咁...
某D情況下妥協到既話(例如彈速), 其實係做到的

很多謝樓上幾位師兄意見,我不想騎劫 Jacko 兄的主題,也許關於 outdoor 用手槍及射程等討論就暫時到此為止,又或者另起主題再作討論好了。

呢支已經好定唔跳,我有次見到個女仔拎支.45跳到想甩 唔知咩價錢呢

發新話題