發新話題

這就是美國...

引用:
原帖由 reniless 於 2017-4-14 15:30 發表
今日報紙講啲“警察”都唔知算唔算係警察。

聯合航空虐客:芝加哥機場警察角色面臨質詢
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news ... 0414_17011_001.html

---
都係& ...
似機場保安多D

引用:
原帖由 reniless 於 14-4-2017 15:30 發表
今日報紙講啲“警察”都唔知算唔算係警察。

聯合航空虐客:芝加哥機場警察角色面臨質詢
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news ... 0414_17011_001.html

---
都係嗰句,廉價機票惹的禍。
聯合航空又關廉價機票事  
聯合飛美國domestic 可以有幾平阿

引用:
原帖由 tf141 於 14-4-2017 13:57 發表

你係咪唔識分對錯, 同合法與犯法之間既差別
純個人睇法係兩邊都處於灰色地帶。
花生社會太需要受害者,太需要問責,一些細節好易被故意忽視。
例如我見到有同機乘客受訪問,講出醫師夫婦原本口頭上已接受補償優惠準備落機,
醫師跟住發現下班機要隔日,於是改變主意拒絕離開。
法律觀點上,佢未正式交收優惠文件就已反悔,所以依然站在高地,但亦未必係傳媒煲到咁百份百無辜無奈..

"機場警察"未了解事情 而"疑犯"並未有武器在身上
而實際上係一單比較接近商業糾紛既事情 卻用上武力令其中一方受傷
似乎就算係正式警察咁做都未必合法

其實台灣友台的Post已經有一個美國法警解釋了看法,值得去參考一下。
引用:
原帖由 0o0p 於 14-4-2017 19:31 發表
而實際上係一單比較接近商業糾紛既事情 卻用上武力令其中一方受傷
究竟世界上還有神嗎?

不,真的是警察。
https://www.facebook.com/cody.yu.31/posts/10155558922824523
引用:
原帖由 Ben_9413 於 14-4-2017 15:56 發表

似機場保安多D
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 0o0p 於 14-4-2017 19:31 發表
朱經偉係人辦

最完滿的結果,賠錢前人權尊重道德民主自由萬歲寧為玉碎關公危機理論洋洋一憶字,
賠錢夠多即時收聲搖尾多謝大恩大德處理得體值得學習,WIN WIN 雙嬴
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

最後都係..賠錢..攪惦. 有錢就是萬能.

打官司勝負難定,和解最好。

引用:
原帖由 MG-42 於 28-4-2017 22:31 發表

試下換轉果個係你自己,拎左大假去旅行比曬錢買機機票book好酒店行程預好曬, 到上飛機先知冇位,問多問先知要隔日先再有機位,唔肯落機再比人打甩兩隻牙成面血....

再同自己講其實我都唔係想像中咁無辜...  而且當事人係去工幹唔係旅行..  咁都有叫灰色地帶? 呢件事美國國內都淪為笑柄? 重想幫口??   果然係loveless... 沒有愛,好冷血..
唔同人對唔同事有唔同意見唔同睇法應該係正常的。
舉個例,loveless係由中世紀舊英文laghles>laweles>lawless演化而成,
真正意思係不守規條,不受操控,一生反叛甘願流亡,同單純從字面睇有個love字,其實冇乜關係。
現實中小弟姓羅,身份證上印住Law....

引用:
原帖由 reniless 於 29-4-2017 14:45 發表
打官司勝負難定,和解最好。
無錯。苦主係不自願而被丙落機,無論打官司勝出定和解,佢都應該獲得賠償。至於金額,肯定係雙方律司盤算過而得的。況且精神賠償要納税的。是否打官司到底,收取象徵式賠償就叫合理,打落門牙和血滾方為真正受到同情。

我都吾明D人咁多廢話消費苦主做乜。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題