28 12
發新話題

[GHK] GHK AK GBB思迷

GHK AK GBB思迷

話說小弟本身有枝we ak pmc想改返akm既
但當想買w&s套kit果時 先發覺周街都冇晒 連廠自己都無貨 亦唔知會唔會再造

呢個時候w&s亦講緊出full travel kit
最新片個rof亦幾好
https://www.youtube.com/watch?v=8XCyul7553g
我都想轉會
但有幾個問題
1.ghk ak hop up係用咩系統呢?自家數?
睇落唔似馬記5.1膠 gbb黎講暫時我覺得5.1膠係最好
2.之前講緊ghk ak系列 外管有下垂問題
唔知去到2016改善左未呢?
3.2016版火控set係咪鋼件呢?
4.ghk個身係咪跟左電槍數,定暫時仲未有gbb係真數呢?

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-4-2017 00:19 發表
話說小弟本身有枝we ak pmc想改返akm既
但當想買w&s套kit果時 先發覺周街都冇晒 連廠自己都無貨 亦唔知會唔會再造

呢個時候w&s亦講緊出full travel kit
最新片個rof亦幾好
https://www.youtube.com/watch?v=8X ...
AEG
2015已經無問題

3.2016版火控set係咪鋼件呢? No

4.ghk個身係咪跟左電槍數,定暫時仲未有gbb係真數呢?
LCT身 AEG數

引用:
原帖由 阿堅 於 18-4-2017 00:44 發表

AEG
2015已經無問題

3.2016版火控set係咪鋼件呢? No

4.ghk個身係咪跟左電槍數,定暫時仲未有gbb係 ...
哦 咁想問下準成度ok嗎?
另外係咪除左外管 其他外觀件已經係鋼件?
Thx!

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-4-2017 00:49 發表

哦 咁想問下準成度ok嗎?
另外係咪除左外管 其他外觀件已經係鋼件?
Thx!
準成度ok ,基本上除左外管都係鋼件

1.AEG HOP UP膠同內管,最好都係用A+HOP UP座+Vsr內管
2.下垂應該冇再發生,不過睇實物為準
3.量產版冇出過鋼內件,上次討論見有人up16版已經鋼內件,買左先知冇呢回事
4.都係AEG,LZT斷估唔會重新開模做真數版本

其實而家AK GBB都係方仗主流,其它兩三間一係冇鋼身一係氣化唔OK有得選擇下筆直充足都係想玩支完善D既,
缺點價錢貴一節又冇鋼內件,不過可以用錢解決,有錢掉落去方仗,GBBAK現時係佢最值得玩,只要玩7.62款大至上無造型唔似問題

全行程會影響ROF/後座力/回膛反應/氣化,氣温越低影響越大,單純為操作1點快感降低4點爽度個人覺得唔抵,
或者夏天戶外3x~40度咁全行程KIT打得爽或用Co2夾,但個時原裝爽度已經100分,改裝就120分,如係在意BLOWback爽度咁都係唔好改D加重氣化負擔既野了

引用:
原帖由 gainax 於 18-4-2017 04:18 發表
1.AEG HOP UP膠同內管,最好都係用A+HOP UP座+Vsr內管
2.下垂應該冇再發生,不過睇實物為準
3.量產版冇出過鋼內件,上次討論見有人up16版已經鋼內件,買左先知冇呢回事
4.都係AEG,LZT斷估唔會重新開模做真數版本: ...
A+ hop up係咪即係裝佢由aeg膠轉做馬記手槍膠?
我本身諗住玩we改木件akm 但依家ghk都有全行程
外觀件又有鋼件 其實條數唔差好遠
最緊要係we外件改鋼好煩
另外2016版可以點分?我都有機會執二手
5.45 ak係咪隻匣做得唔似呢?其實係錯邊呢?
我想改全行程 因為見w&s新片rof幾快
另外台灣果邊有講過 行程去到某個位 就會拉開切氣片
咁即係用既氣都係岩多 唔知佢呢個講法岩唔岩呢?

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-4-2017 10:16 發表

A+ hop up係咪即係裝佢由aeg膠轉做馬記手槍膠?
我本身諗住玩we改木件akm 但依家ghk都有全行程
外觀件又有鋼件 其實條數唔差好遠
最緊要係we外件改鋼好煩
另外2016版可以點分?我都有機會執二手
5.45 ak係咪隻 ...
如果要開始倒錢, 甘不如洗牌去GHK,
GHK 5.45匣外觀錯得很, 有要求的話會介意..

回覆 6# 的帖子

yes,類似馬記手槍膠厚身,內管有凹槽,其實GBB唔太啱用AEG膠,太薄啜唔實粒彈要靠下壓點凸好多出來壓住所以容易升龍拳
你見所有手槍同大部分GBBR都無沿用AEG HOPUP設計,V記以前用AEG HOPUP到15版就改返馬記手槍膠

AK行程太長,TOPGAS動力唔夠大全行程ROF慢係必然,加返硬回膛彈弓或偷輕支BOLT到時又減細左後座力唔爽,
或者可以用紅氣頂住先但到時隻夾就死先  ,
支BOLT退得越後阻力越大同時後座力越減弱,冬天啖氣唔夠力推bolt ROF變慢再加上行程加長就更慢
夾越打越凍再更慢就型成軟腳了,
其實跟返原本行程玩冬天十幾度都唔易軟腳,始終改一改就破壞左平衡性,不如改加大後坐力KIT夏天爽下仲好

掉錢落去我們改鋼木件仲貴過買支方仗 , 二手新淨方仗AKM大約2.4k~2.5K收支好過放咁多錢改我們到了
2016版同15版冇乜分別除左包裝16版係用發寶膠, 5.45膠夾成個外型連細節高下同真鐵相比下一望都分到

引用:
原帖由 loveless 於 18-4-2017 11:16 發表

如果要開始倒錢, 甘不如洗牌去GHK,
GHK 5.45匣外觀錯得很, 有要求的話會介意..

引用:
原帖由 gainax 於 18-4-2017 13:02 發表
yes,類似馬記手槍膠厚身,內管有凹槽,其實GBB唔太啱用AEG膠,太薄啜唔實粒彈要靠下壓點凸好多出來壓住所以容易升龍拳
你見所有手槍同大部分GBBR都無沿用AEG HOPUP設計,V記以前用AEG HOPUP到15版就改返馬記手槍膠 ...
即係再之前既都係全紙皮包裝?
a+套野又ok wor 我都係覺得vsr膠用落gbb係最好既
另外ghk ak係咩可以直上到真托果d?

引用:
原帖由 gainax 於 18-4-2017 13:27 發表

真係差好遠...
我本身諗住如果akm好玩既話可能諗下ak74mn
但咁樣都係玩返akm算啦

回覆 10# 的帖子

如果係Rpk,上真尾托要沙紙小執,手托前鐵bracket亦要沙紙執大約1.5mm

引用:
原帖由 JOHN2 於 18-4-2017 17:11 發表
如果係Rpk,上真尾托要沙紙小執,手托前鐵bracket亦要沙紙執大約1.5mm
哦 如果akm既過我應該玩原裝野算
最多都係改copy 俄系戰術件

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-4-2017 16:36 發表

真係差好遠...
我本身諗住如果akm好玩既話可能諗下ak74mn
但咁樣都係玩返akm算啦
GHK AKM上真尾托要磨少少至塞得入, 前護木丁點執生

引用:
原帖由 loveless 於 18-4-2017 18:19 發表

GHK AKM上真尾托要磨少少至塞得入, 前護木丁點執生
Ghk原裝木已經好靚仔了
唔打算換
只係算住可能有日興起會改d奇怪野落去

28 12
發新話題