49 1234
發新話題

[others] 大家既GBB有幾重呢?

大家既GBB有幾重呢?

我嗰支KWA masada就差唔多4KG

一槍5夾已經3.5KG, 全鋼件M4+鏡+配件=>4KG,夏天試過全裝備上陣一次都怕怕
所以輕量化好重要,印象中揸過上手長槍最輕係豬P青蛙WOK, 夾就我們GI夾

睇返資料,原來豬P WOK 10.5吋+1夾先2680g應該係GBB M4入面最輕,我們GI夾 350g

WE M14 EBR裝齊野 7.3kg (打game會另帶多7隻total 8隻匣係身)
VFC SR25 Custom 裝齊野 6kg (另多6隻係身)
剩低既AR15 由2.5kg到4不等
重量只係個數字,操fit d自然唔覺重

1 個讚好! TOP

3.5kg loaded with mag
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

以前支G5換長左上埋匣+1-4X SCOPE好似都係2.5-2.8KG左右...
而家換左支VFC MK18上MRO連匣...應該3-3.2KG左右...
玩過隊友支GHK M4 14.5"連ACOG+RMR...約莫3.5KG上落...

重量只係一組數字, 重量分佈/重心至係關鍵?

我枝we m4輕到冇人信
原裝we m4 裝左copy as,peq,aimpoint m4
個fd幫我拎一拎話咁輕既

岩岩買左時都覺得有d重 習慣左就好輕
得閒去做下gym 枝槍就唔覺重了

基本上所有AEG  / GBB 突擊步槍都唔太接受 4KG 以上
( 利申 :左右手各抱一隻B  總重 12+16 KG+ 可維持步行20 ~ 30 分鐘左右 )
突擊步槍重量以 3.X KG係比較易入口的設定。
拎得起是一回事,機動性是一回事,
同一個BODY 拎3KG 槍點都走得快過 拎 7 KG 槍,鐵律來的,除非唔郁齋射另計。
仲未講有時要單手拎槍潛行移動之類。
輕幾時都好過重,不然軍佬玩真鐵唔洗下下都話輕量化物料。

「數值」上來計,落場設定其實即係裝左棍仔鏡之類。
TM M4  3.4 KG ,
UMP  2.9 KG
417 4.7 KG
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-4-2017 10:30 發表
我枝we m4輕到冇人信
原裝we m4 裝左copy as,peq,aimpoint m4
個fd幫我拎一拎話咁輕既

岩岩買左時都覺得有d重 習慣左就好輕
得閒去做下gym 枝槍就唔覺重了
做開GYM雙手拎幾KG其實好少兒科,不過落場輕身就舒服好多,做GYM有得簡都係冷氣房好過戶外
打GAME去玩輕輕鬆鬆又一日

暫時最重係..we M14..原廠無改,5kg
平時玩2..3匣,手都軟埋

SA80 --- 4030g
Susat --- 417g
rail --- 615g
Mag --- 365g x 9

total 8347g........

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 11:49 發表

做開GYM雙手拎幾KG其實好少兒科,不過落場輕身就舒服好多,做GYM有得簡都係冷氣房好過戶外
計漏一樣啦,做gym舉鐵唔會hold住幾分鐘,又唔會拎住個啞鈴跑嘅
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 12# 的帖子

所以會扣住槍帶借力打game係瞄個一陣先要全力托住
不過夾重就麻煩,夏天一排gbb夾好重壓住心口再帶fullmask又焗好難頂
始終落場有咁輕得咁輕爽好多, 戶外場有埋冷氣更好

我支VFC MP5 改哂加到聖旦樹成支有七磅.

其實有八磅左右!

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 11:49 發表

重唔係最大鑊 熱先最辛苦
d汗流落隻眼到又唔可以除mask

其實assault rifle唔會太重 覺得重或許同用槍習慣
岩岩玩果時會長期舉槍 依家長期垂槍 見人先舉

49 1234
發新話題