發新話題

[VFC] V記HK416A5 實物有片

引用:
原帖由 Opica 於 19-4-2017 04:34 PM 發表
https://m.ruten.com.tw/goods/show.php?g=21716901624087

They release the aeg version...
依枝都唔係A5...

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 23:38 發表

氣化如唔計馬記唔計大改過既,V記vmag同神奇夾氣化其實都0k20度以上可以一雞清唔軟腳,
個人感覺假設原裝馬記100分,ksz80分,咁未改過既v記都有65分夠落場唔成日full,磨順左再偷少少行程其實都有約75分有爽度了
印象 ...
結論就是收藏品
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 23:38 發表

氣化如唔計馬記唔計大改過既,V記vmag同神奇夾氣化其實都0k20度以上可以一雞清唔軟腳,
個人感覺假設原裝馬記100分,ksz80分,咁未改過既v記都有65分夠落場唔成日full,磨順左再偷少少行程其實都有約75分有爽度了
印象 ...
65 份都算好低下wo
要求其實唔係好高,原裝槍 25 度一雞扣底就算腳軟軟都清哂30 ~ 40 發為之合格。
玩具正是這樣吧... 甚麼原裝一雞都清唔到連打2 匣噴煙果d 直頭唔掂...

利申:持有vfc 417 gbb
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-4-2017 10:14 發表

65 份都算好低下wo
要求其實唔係好高,原裝槍 25 度一雞扣底就算腳軟軟都清哂30 ~ 40 發為之合格。
玩具正是這樣吧... 甚麼原裝一雞都清唔到連打2 匣噴煙果d 直頭唔掂...

其實15及之後新版VFC M4系已經算係平均,一般原裝鎗都清到匣。
佢其他MP5, G36(舊版)更不濟吧

引用:
原帖由 RCman 於 20-4-2017 10:23 發表

其實15及之後新版VFC M4系已經算係平均,一般原裝鎗都清到匣。
佢其他MP5, G36(舊版)更不濟吧
vfc 槍係買過 g36 舊版, 玩過整過 mp7 ,ump , 417。
舊版果時其實唔識整槍的,當時記得係可以一雞清,或者夏天吧。
ump 唔好提,最大問題唔係支槍,係個匣設計係漏...換厚少少膠底係可以保一陣平安,但又會漏過...
mp7 其實唔差,但總是有些設計上的奇怪怪野,例如個「錐型」飛機井已經唔知咩設定,前寬後窄,但又似乎是故意的,用幼oring 會漏氣,粗oring 會極啜。
417,原裝冇執過,但射頻時快時慢又是奇奇怪怪,係同一匣可以慢慢慢慢快快快慢慢慢...
好多人都話vfc 恨鐵不成鋼,其實都係,差又唔係差,但距離top class 又差了一截。
至於m4 系反而無玩過,因之前已買過gp 後買marui,因此沒再開一坑vfc 。
買vfc 槍很多時是因為款式美觀,但心底當然想呢d 美觀槍拎落場都砌得下,齋睇唔砌係有點空虛。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-4-2017 10:39 發表

vfc 槍係買過 g36 舊版, 玩過整過 mp7 ,ump , 417。
舊版果時其實唔識整槍的,當時記得係可以一雞清,或者夏天吧。
ump 唔好提,最大問題唔係支槍,係個匣設計係漏...換厚少少膠底係可以保一陣平安,但又會漏 ...
佢係掛牆恩物

MP5執完之後好好玩
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 17# 的帖子

佢本身系統潛力可以改到爽,只係爭彈夾了https://m.youtube.com/watch?v=WuoSUIh-qDU

回覆 18# 的帖子

有馬記對比之下所有系統未改都跌分
其實佢改夾再磨順就會明顯好好多,我之前支大蛇19度短行程都煲唔郁
改哂鋼煲磨順,輕buffer,軟彈弓低阻力用方仗夾即時提升80分煲back爽快有力,出力又大仲唔軟腳, v記又係類近WA煲火控只要行低阻力咁一樣打得爽,

其實成日gbb唔爽除左bolt同buffer太重就係硬身hammer回膛彈弓累事(唔信可以將手上支gbb改200%超硬彈弓睇睇凍小小有乜表現  )
回膛彈弓可以改弱但hammer彈弓就要睇隻夾嘩佬打開力度而定,
佢要用硬彈弓先扑得開嘩佬再加上hammer像真咁高身又成90度兩者加埋就型成大阻力(可以自己feel下禁住飛機再用手指推後支煲用左幾多力)
blowback支煲要壓低hammer先可以完成動作,煲向後退越順越低阻力個blowback feel就越大,rof亦越快同氣化更好,
如果hammer用硬彈弓令支煲退後有巨大阻力抗衡咁就抵消左好大blowback力度就打唔爽了,氣温低左直頭軟腳甚至唔夠力壓低hammer就打唔郁了
要像真造型唔用馬記火控設計退到好後又短身45度鎚改低阻力,
咁只有從用到低阻力彈弓既彈夾著手。。。期望新有gi夾配鍛身

引用:
原帖由 horenhim 於 20-4-2017 10:06 發表

結論就是收藏品
咁又唔係既...新版原裝打落絕對無65分咁差既...
講氣化如果馬記係100分, 新版大約係80分左右啦...
因為早排十五至二十度既時候, 都係一雞清唔腳軟~
以前既VFC我都信得65分...而家既VFC已經由收藏品轉做可落場之選~
成支槍打落的PERFORMANCE其實同GHK的M4差不多~ 除非GHK的M4都只係65分, 咁我無話可說~
但而家唔求內部像真, 真係必取馬記~

引用:
原帖由 Dave 於 20-4-2017 10:14 發表

65 份都算好低下wo

呢個要求V記M4系9成做到~
但得返12-15度既話...V記既效能會跌得幾快~
同埋V記去到呢D溫度, 再叉氣想打兩匣係有困難~

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2017 00:59 發表
有馬記對比之下所有系統未改都跌分
其實佢改夾再磨順就會明顯好好多,我之前支大蛇19度短行程都煲唔郁
改哂鋼煲磨順,輕buffer,軟彈弓低阻力用方仗夾即時提升80分煲back爽快有力,出力又大仲唔軟腳, v記又係類近 ...
我都覺得而家支槍連射覆進係有D慢...果種慢唔係唔順既感覺, 而係好似有好多重野拖住左佢...
原廠除左有原裝重BLOWBACK設定既BUFFER之外, 好似仲有輕BLOWBACK既快速BUFFER...
唔知而家仲搵唔搵到呢SET野...

引用:
原帖由 stevechau 於 21-4-2017 09:08 發表

咁又唔係既...新版原裝打落絕對無65分咁差既...
講氣化如果馬記係100分, 新版大約係80分左右啦...
因為早排十五至二十度既時候, 都係一雞清唔腳軟~
以前既VFC我都信得65分...而家既VFC已經由收藏品轉做可落 ...
打單發氣化V記原裝可能有80分,打連發就唔係咁理想了,我個人比分係計打連發 ,
25度左右一雞清一夾就60分(合格)
25度左右一雞順暢清一夾就65分(OK)
20度左右一雞順暢清一夾就70分(標準應該有既表現)
19度以下同一夾返叉2次氣打2夾都一雞順暢清就80分(有爽度了)
15度以下同一夾返叉2次氣打2夾都一雞順暢清就90分(性能好)
幾度都仲一雞順暢清一夾100分(性能強)
幾度同一夾返叉2次氣打2夾都爽清=>100分(無可能 幾度打得郁已偷笑仲想打凍左隻夾返叉都爽清?  )

方仗M4原裝打連發其實都只係75~80分同KSZ咁上下,因佢條BOLT+BUFFER 31X克太重加上原裝唔順20度左右一雞清40bb再返叉打已經開始有D軟, 馬記呢個温度仲可以同一夾返叉3次GAS一雞順暢清35+35+35bb...
V記同温度之下明顯比前3者BLOWBACK FEEL偏軟ROF偏慢,隻夾打凍左扣連發就更軟...
其實點解要計打連發一雞清,仲要計同一夾打凍哂再叉氣打過,落場都用唔到咁玩法,
除左連發爽之外,就是連發同不停返叉GAS去同一夾打凍佢先真正試到氣化效能,
因連發氣化效能都好既話打單發就好多一兩倍,隻夾同GAS越凍唔穩定先試到系統穩定性同持久力去到邊個水平,
咁就落場唔太會驚打唔郁或JAM彈或各種問題

總之打過馬記對以前玩過既系統唔改既話得分會重新定議
落場及早換馬記會過癮D,原裝穩定又準,ROF&扣雞反應快氣化又好,夾算平34x~35x一隻又唔重仲可以快速換夾同禁網球拍...
槍身又靚有咁多優點先3k一支,唔係日圓跌成6萬yen跟本要4,5千先買到而家叫抵玩...

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2017 11:39 發表

打單發氣化V記原裝可能有80分,打連發就唔係咁理想了,我個人比分係計打連發 ,
25度左右一雞清一夾就60分(合格)
25度左右一雞順暢清一夾就65分(OK)
20度左右一雞順暢清一夾就70分(標準應該有既表現)
19度以 ...
我第一支gbb 係ksc m11 金屬推咀,當時天真咁以為全世界的gbb 都係一雞清好爽又好玩

而家整gbb 都係全自動一雞清為準,如果單發打得哂其實周街都得...

基本上測gbb 起碼都要有番廿度,太極限12, 13 度,甚至個位度數可以當係壓力測試,
但事實上...去到果d 天氣,真係對自己支野極有信心先好用gbb 落場。
天冷時支槍同匣回暖慢就問題多,有時係屋企雪凍隻匣測係ok 架一雞清到,但實戰時,一匣又一匣,成支槍凍哂仲要開槍,就噴了...

回覆 27# 的帖子

佢BLOWBACK退後用硬彈弓個下阻力大令ROF偏慢,就算加快向前回膛都唔係點大幅改快到ROF,冬天打AUTO blowback我估唔夠爽
或可以試下改短行程再磨順bolt底,用埋輕身BUFFER,CUT短D回膛彈弓,我之前試過咁應該會爽快左 ,
最衰15版唔Fit pmag,唔係pmag打出黎ROF係好過416夾可能表現再有進步,但始終要改方仗夾先完美
https://www.youtube.com/watch?v=588lJZndH34
我手上都冇留15版了, 要填返飛機底口FIT方仗夾而家先搵到方法

發新話題