19 12
發新話題

[VFC] VFC HK416 A5 Review

睇晒條片...條新BOLT好似幾好...冇左條舊BOLT既問題

但個新HOP-UP 感覺嘛嘛...睇片似係膠造

引用:
原帖由 gainax 於 29-5-2017 01:13 發表
Hopup要準都係預返比水用A+個隻,v記肯不斷改良係好事既,
連bolt都又改應該同鍛身版係最終版了, 出左A5咁舊款416繼續出定比A5取代? 如價錢相近咁應該多數人玩新野
話時話,呢支同鍛版M4定左價未。。
應該冇咁簡單...佢成組HOP UP同外管改晒

用唔返舊版升級件...要等後續有廠出先應該有得攪

而A5 原裝真係用膠HOP UP座的話...個Barrel Nut壓位都係壓新HOP UP座

而唔係舊版咁壓外管...感覺有D牙煙

另外6MM BB刻左0係紅圈位

唔知點解要轉位...刻返防塵蓋咪幾好囉

引用:
原帖由 blockhead 於 29-5-2017 03:34 發表

聽聲似金屬
https://youtu.be/vhmmz8rklEM?t=45m7s
引用:
原帖由 2slow 於 29-5-2017 11:08 發表

Hopup組件睇d縲絲洞應該係合金的...
THX 兩位師兄...尋晚夜媽媽開得好細聲睇...冇聽到金屬聲

係金屬就穩陣好多了

幾驚佢17版出個膠HOP UP....18版改金屬HOP UP咁出

搵到第2條LINK

但條前骨明顯同下身唔同色...同第一條LINK 0個支完全唔同

另外見佢磁過原本416D合金件應該都轉埋鋼件...selector...mag release 都磁到...差TRIGGER冇磁

https://www.youtube.com/watch?v=h67sfGkhT1Y

引用:
原帖由 rYaN 於 3-6-2017 10:40 發表

真槍都係唔同色既WOR
我知道真鐵係唔同色呀

但個問題係2支VFZ 416A5開箱...兩支唔同色...唔知邊隻色至係

定係已經一出就幾水貨...水水唔同色

引用:
原帖由 yukihiro2140 於 13-1-2018 09:51 發表
Any one know if A5 still can use the Z-Parts Steel outer barrel?

Thanks
感覺機會好微

A5 HOPUP成組改過...如用返舊版管應該只可用返舊版HOPUP

但A5個新款HOPUP係賣點之一...除非肯放棄

詳情可以睇返第一頁7樓...我CAP左張新外管圖出黎

引用:
原帖由 JBL 於 31-5-2018 14:43 發表
我入咗第二水既沙色416A5,槍身D色啡返好多,小好多金粉閃閃......
師兄可否影D相上黎望望呢??

我FD呢幾日內會買...想睇下D色差幾多

因為我FD反而係鐘意第一水隻色...佢見完第一水隻沙色後就話返貨就去入返支

其實佢第一水隻色唔知係咪已經有溝左貨

咩角度睇都係閃...但睇有D師兄POST相 & 紅狼條介紹片

好明顯睇到條骨係啡色...同槍身係兩隻唔同色

引用:
原帖由 JBL 於 31-5-2018 15:08 發表

其實支槍所有色無變,係中間位小咗好多閃閃令既金粉姐,更接近真鐵色。
咁其實算唔算沖第一水V記又賴野呢

引用:
原帖由 Opica 於 31-5-2018 15:17 發表

其實。。。第一水擺耐左都會係咁。。。

Hopup座換左先係2.1代
鋼PIN HOPUP座先係第2水??

P.S : 我0個支想拆HOPUP座黎睇下都唔得...原廠已將HOPUP座螺絲扭撻...已分解不能

引用:
原帖由 JBL 於 31-5-2018 20:33 發表

?_nc_cat=0&oh=998024261c72be5212973003a91f14f3&oe=5B799E14
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1 ...
睇相分別真係唔大...睇到D色中間都係好多閃粉

可能真係擺耐左所以冇咁閃

我0個支好似係一出之後我第2個禮拜買到而家...而家都暗色左好多...冇當初咁光

引用:
原帖由 holga 於 21-6-2018 15:52 發表
岩岩想拆開枝槍  但係barrel nut個位扭極都扭唔開
各位師兄有無依個問題?
支A5 BARREL NUT 相對之前版本扭得更加實

我支416D 16年版...比多D力都扭得開...粒BARREL NUT仲完好

支A5我差唔多成個人既力壓落去都係郁都唔郁...拆左好耐先拆得到

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-6-2018 20:36 發表
剛入手支沙色,最大感覺係尾通彈弓唔太fit,一開鎗條彈弓左右搖扳中尾通內壁既"溫溫溫"、"躂躂躂"聲超明顯......下禮拜去新填地配D彈簧五金件自製傳說中C朗條野先......

話就話左右手通用,實際我左手用落好痛苦, ...
引用:
原帖由 RCOOH 於 24-6-2018 13:23 發表
唔覺,反而覺得個selector擰到半自動位會頂手指,加上selector又敏感,推過左少少已經鎖雞。

BTW,感覺條回膛彈弓唔夠力,回膛明顯立而且擺動唔規律,而buffer個沙鎚係就黎壓到盡先有輕微回彈力,打單發明顯feel到 ...
SELECTOR頂手指應該同手掌大細有關...我可能手比較大...又未到會比個SELECTOR掂到

如果覺得成日推過左少少鎖雞...你又會去配彈弓...不如拆埋SELECTOR條彈弓去配條硬D

另外迴膛彈弓好嘈...最簡單就係落D油落條彈弓度...即時就可以冇晒聲

19 12
發新話題