27 12
發新話題

[VFC] VFC HK416 A5 Review

引用:
原帖由 Opica 於 1-6-2018 16:33 發表

Tar21...同kwa 416/7一樣。。。

建議睇德國佬條片先
睇左6/7。。。雖然一句都聽唔明但睇得出都幾。。。米田共下。。。
其實有馬之前都係聽師兄們推 K, 但自從 Masada 開始好似支支新槍都唔係好掂。。。

引用:
原帖由 RCman 於 1-6-2018 16:47 發表

好耐無幫襯佢,以前長沙灣果時係有折就有折
唔會做緊打折時呢樣又話無折,果樣新貨又話無折。
指示太唔清晰,所以至佢搬到新浦岡後已無咩幫襯了。
完全同感... 本身小弟真係特登過去買的,一問之下冇折...
但佢網上 email 又冇寫 wo, online 買都仲有折(不過佢online shop個價貴一截)
好彩都仲見到有其他野買,唔係真係車錢都蝕埋

引用:
原帖由 Opica 於 1-6-2018 16:50 發表

VFZ有誠意好多。。。雖然同馬記仲有一段距離。。。
馬記性能向真係冇得比...
但大婆雖好,二奶卻很漂亮

另外師兄你今日指敎完我,急急腳都未唔該你!thank yes 師兄!

-del-

引用:
原帖由 Polar 於 10-7-2018 02:23 發表
雖然之前有提過下tnt個hop up
但都無咩實質測試 有無師兄分享下
我之前買落未裝又聽有d game場師兄講炒到飛起

而小弟無研究過支416就買左粒紫膠
要cut先入到hop up set
結果誤打誤撞配埋條pdi 6.01 370mm
三 ...
小弟入左支 A5.... 室內開著冷氣 24 度左右,乜都冇改可以直上 1.999J
喺 Marui MWS 裝過 TNT 粒膠,唔覺有咩分別,但成套 kit 就唔知了

至於所謂 “射程",其實夠大力,粒膠夠硬 (馬記膠太林,因 for 1J 以下),1.999J 飛過 60m 其實一 D 都唔難
如果確認到 60m 槍槍中半身的確係非常不錯既成積黎!
請問師兄用幾重彈?

講開又講,支 A5 都幾多小問題
bolt lock 完全 fing fing 下,冇彈弓,反轉支槍一定 lock,有時開槍會彈起都會 lock
一匣有最少有5粒以上都係就咁跌粒彈出黎,有時係上彈果下推過龍,有時double feed,未摸到個pattern,但試過較重同輕hop都係咁,力都冇變,我懷疑個hop已經收左皮

唔通真係 this is vfc

引用:
原帖由 Kwind 於 10-7-2018 16:54 發表

BOLT LOCK 係有彈弓的...我0個支同朋友0個支都有

師兄0個支可能又係V記QC出錯所以冇左條彈弓...自己搵返相應尺寸裝返入去應該就唔會開開下槍LOCK BOLT了
真係吹乜脹...

引用:
原帖由 Kwind 於 10-7-2018 17:01 發表

另外跌彈問題可以CHECK CHECK外管&菊花座

支416A5 原裝有部分(自己+朋友)外管係鬆的...可以上下搖

可以上下搖即係BARRAL NUT未扭實之類既問題

所以有機會HOPUP座會有郁動...導致HOPUP位時前時後等等HOL ...
收到∼ 會再 check 下的,謝師兄指教

引用:
原帖由 Polar 於 11-7-2018 03:25 發表
3珠
無風成績
真係唔錯

引用:
原帖由 Polar 於 17-7-2018 23:03 發表

仲等緊review tnt hop up set 416
https://www.youtube.com/watch?v=R6CE16W-m6Q

暫時睇過呢段片最清楚個效果
段片注明左支槍係 0.2g 140mps 即 2J 左右,而佢用 0.4g 即最少 2 隻半 (注意佢係台灣,我地就咪試)
打 50m 半身 Size Target 大約中 8 成左右
換算返 2J 以內命中率一定有所下跌

師兄如果確定 2J 打 60m 可以打到呢個成績,老實說可以唔洗換
如果師兄唔確定距離可以上 google map 度一度,小弟冇乜印象生根邊個場有魚塘

借問聲邊到可以買到零件,定一定要訂的?謝謝 ~

回覆 222# 的帖子

原來都要去台灣訂件... 不過好過冇,整得返先,謝師兄指教

27 12
發新話題