發新話題

[VFC] HK45CT台灣開賣

引用:
原帖由 dondon24 於 21-8-2017 23:27 發表
[quote]原帖由 48191 於 21-8-2017 23:02 發表
反而就係Blue咗有少少累事....
好少見HK手槍係Blue

之前ra tech出mk23鋼slide都係blue左,papago有做 ...
磷化?
聽過有廠做

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-8-2017 22:51 發表

不得了
呢個精神好得 希望你地之後都會再做

暫時未上手 睇圖可以挑剔既係做得太靚
最值錢既係時間 我諗鋼料唔會貴到去眾籌掛...
要幫枝壯烈犧牲既試版槍籌帛金
三六轟一轟,敵人企唔穩!

台灣就有廠做,香港好似真係冇。
引用:
原帖由 jn_jona 於 21-8-2017 23:30 發表

磷化?
聽過有廠做
究竟世界上還有神嗎?

我希望我九十歲前見到KWA嗰支Colt Python 357見街.....
引用:
原帖由 jn_jona 於 21-8-2017 23:27 發表

其他槍
如果有日出左入殻版python
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 spec.ops. 於 21-8-2017 23:32 發表

要幫枝壯烈犧牲既試版槍籌帛金
個下身幾個月之後賣出去可能值錢ga
btw 最先爛咩呢?

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 23:46 發表
我希望我九十歲前見到KWA嗰支Colt Python 357見街.....
we都有可能 出左枝m19/29既prototype
講唔埋可能遲來先上岸

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-8-2017 23:48 發表

個下身幾個月之後賣出去可能值錢ga
btw 最先爛咩呢?
係鬆晒,做唔到師傅槍
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 spec.ops. 於 22-8-2017 00:00 發表

係鬆晒,做唔到師傅槍
咁今次_fc又好似幾耐操wor

btw 台灣有workshop打算做trijicon樣式sight
meprolight也有 東北做

回覆 590# 的帖子

都有可能, 呢d身聽講只生產20個係一班人集夠數訂先特登生產,
內部首次cnc鑼其他系統非做開既wa系統先咁伏, 我估成set內部尺吋都係一樣只係比隻外表做衰左比我,可能有人訂左退貨先有一隻多出比到我
最有趣係生產個個賣比我咁味完全揾老襯點估到,都唔係第一次幫襯
仲唔係第一次老點, 托佢揾支pin裝返佢d7075身到,比我既竟然裝唔入,支pin粗好多點整都塞唔入, 都完全無試過既求期比仲敢收我兩草。咁既生產工藝仲要老點過左就神仙唔怪得做唔起 cnc d野唔洗開模睇有冇心想做好佢姐, 從來貴唔緊要有質數一樣大把人玩, 又貴又求奇算了

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2017 00:17 發表
都有可能, 呢d身聽講只生產20個係一班人集夠數訂先特登生產,
內部首次cnc鑼其他系統非做開既wa系統先咁伏, 我估成set內部尺吋都係一樣只係比隻外表做衰左比我,可能有人訂左退貨先有一隻多出比到我
最有趣係生產 ...
講真鋁料值咩錢 最貴既係工時
依家可以用3d print試左位 岩先再車
岩數比任何野都重要

回覆 610# 的帖子

費用最貴都係cnc機加工費, 我諗唔係有錢到開工廠買cnc機既都係揾代工廠做, 咁即是睇產量報價, 材料唔係已鍛只係普通常見料以玩具size唔會貴得去邊 ,基本上部機刀具同夾具正常無用平野生產出黎件野誤差好細,話明電腦精密加工技術, 所以尺吋問題最重要係畫圖方面,
3dprint技術套用cnc到好似未流行或者要有咁上下規模產量先用到,
值得試下
市面好多cnc補品都直接3d掃描原件拎尺吋再修圖生產樣版,
問題黎, 唔係直接由原廠圖紙拎尺吋生產都有誤差,通常第一版尺寸係唔夠fit要做多幾版先真正可以fit 原本既零件, 咁就要不斷改圖紙再cnc試版,如係精益求精品牌會改到fit哂先量產, 求奇既交貨既唔洗up會點。。
至於消除cnc刀痕噴砂已搞掂,同表面處理後期制作都可以做得靚靚仔仔睇揾唔揾到好既加工廠,一般而家工業台灣比較多選擇要特別處理唯有係個邊托人做了,
唔洗開模既cnc精準生產方式已經比要開模既易得多少問題, 所以始終睇有冇心做好件產品, 老實講,作為肯捨得科水執靚外皮換kit玩家寧願比多d錢買件野一裝即fit靚靚仔仔好過貪平一千幾百執黎執去又冇保證,
而家真係好少有補品廠有誠意,今次仲見到會收集玩家意見改善既生產商十分值得讚揚支持

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2017 01:53 發表
費用最貴都係cnc機加工費, 我諗唔係有錢到開工廠買cnc機既都係揾代工廠做, 咁即是睇產量報價, 材料唔係已鍛只係普通常見料以玩具size唔會貴得去邊 ,基本上部機刀具同夾具正常無用平野生產出黎件野誤差好細, ...
簡單d講 用玩家角度出既野 都會係好野

回覆 612# 的帖子

支持有誠意貼心既好產品

不明來歷!?
引用:
原帖由 gainax 於 21-8-2017 23:29 發表
日本派M4身賣 9萬Yen以上當年九至十算=9k hkd,
台灣賣18XXXtwd=48XX, 本地當年先3千5,6左右, 豬P用派身成把鋼件連m203同炮尺先53XX,如係商業角度派貨咁實越貴越比靚貨啦
不過其實我當年3千幾買港版派身的確做 ...
究竟世界上還有神嗎?

我反而最關心係會唔會再出;如果再出會唔會又係少量同做乜Coating。
究竟世界上還有神嗎?

發新話題