發新話題

中日高鐵小比較

兄台請說話留有餘地,因為我聽到有玻璃碎裂聲......放心,不是由你這邊傳出來的。
引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 00:30 發表

你又曲解啦…
無人講過中國造=差,依家無論係討論高鐵或者iPhone都係講緊做事的mo

就你第二點:
2. 咁你解釋到點解全世界歐美都咁多科技產品,名牌都用中國代工?
根本就係我所講「被搵笨」一點,因為中國有非常 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 00:09 發表
不,心態不盡相同。
中國在太空科研上已經是Skip了很多步,甚至「借用」其他國家的數據和經驗去發展太空航天科技。是踏著「前人」的步伐前進,但是很多人不知就裡,坐在一旁沾沾自喜,以為真的是中國自主研究的成果 ...
另外想問下,先唔講太空依啲咁高科技住

中國依家有無自己造的自動波波箱架?真心唔識
603 技術實驗中隊

查實兄台,車㗎嘢我真係唔識....我剩係知有乜事俾錢師傅搞...
大陸車我估有啩,外國有自動波都幾十年囉喎!
大陸Copy*.*咁叻......
引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 00:37 發表

究竟世界上還有神嗎?

我有理由相信你的「中文閲讀理解」係考零分嘅。
我第一句就已經答咗你呢個問題。定係我呢個「標題黨」太勁,你剩係識睇上面嗰幾隻字而睇唔到我之後寫乜?
引用:
原帖由 MG-42 於 18-6-2017 00:40 發表

依家"中國制"又唔係"差"嗱?? 咁QC有問題叫唔叫"差"....?  哈哈哈 ! 你轉線都幾快喎

"代工中國制"依家又唔"差"...?  咁高鐵合資技術生產算差淨唔差?  

即係你意思iPhone電話你就知冇核心技 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 00:37 發表

2014年既無記錯既話

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 00:41 發表
查實兄台,車㗎嘢我真係唔識....我剩係知有乜事俾錢師傅搞...
大陸車我估有啩,外國有自動波都幾十年囉喎!
大陸Copy*.*咁叻......

回覆 141# 的帖子

603 技術實驗中隊

回覆 144# 的帖子

到而家好似都有用緊,Land Wind X7 SUV

引用:
原帖由 MG-42 於 18-6-2017 00:47 發表

照你講法所有物件只有最先發明果個一國家先可以沾沾自喜, Right?   同埋想知邊個國家咁大方會同人分享同借出太空數據同經驗比別國??  你都幾funny
你肯定?
歐洲太空署 ESA都好多data source架喎
https://earth.esa.int/web/guest/ ... -distributed-by-esa
603 技術實驗中隊

哦,乜原來中國航天集團響古籍中搵太空有冇氧氣?三節式火箭用乜燃料做推進劑響山海經查到㗎?點樣響無動狀態生活,楊利偉之前好有經驗定響黃帝內經索咗料?失覺哂。
引用:
原帖由 MG-42 於 18-6-2017 00:47 發表

照你講法所有物件只有最先發明果個一國家先可以沾沾自喜, Right?   同埋想知邊個國家咁大方會同人分享同借出太空數據同經驗比別國??  你都幾funny
究竟世界上還有神嗎?

喂,兄台。呢啲歐洲係公開資料任人睇,響某個國度叫軍事機密㗎喇,唔好咁喇!
引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 01:03 發表

你肯定?
歐洲太空署 ESA都好多data source架喎
https://earth.esa.int/web/guest/ ... -distributed-by-esa
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 01:09 發表
喂,兄台。呢啲歐洲係公開資料任人睇,響某個國度叫軍事機密㗎喇,唔好咁喇!
聽講過某國度好似每按一下「発文」都有¥0.5,我可唔可以應徵呀?
603 技術實驗中隊

兄台,你太過份喇!五毫子一個貼就收買到你?
起碼都5蚊起錶先諗喇!你發夠一千六百個貼,就可以出部「Made in China Apple IPhone」嘞!上台出機唔駛㖭呀!
計番轉頭,如果收五毫子,要打萬六個貼先買到部「M.I.C.A.I.P」(嘩,聽起嚟都覺得堅堅哋),咁我放棄把喇!
引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 01:15 發表

聽講過某國度好似每按一下「発文」都有¥0.5,我可唔可以應徵呀?
究竟世界上還有神嗎?

發新話題